2009. május 31., vasárnap

Grissini


Ma grissinit is készítettem. A focaccia-hoz a megkelt tészta felét használtam csak fel, a másik feléből grissini lett. Gyönyörű szépre kelt a tészta, valami elképesztő csoda, hogy lisztből, vízből és egy kis élesztőből mi születik.

Az alaptészta tehát ua. mint a
focaccia-nál, ezért ezt nem írnám le mégegyszer. A tésztájába nyugodtan gyúrhatunk zöldfűszereket is akár, például rozmaringot, oregánót, vagy kakukkfüvet, én "natúrban" készítettem.

Elkészítés: A tésztából kb. 0,5 cm átmérőjű rudakat gyurmázok (sütésnél kb. a kétszeresére dagad), majd 250°-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütöm őket.

Kívül ropogós, belül finom puha!

Rozmaringos és hagymás focaccia


Már régóta szerettem volna focaccia-t készíteni, de nem tudom miért, valahogy eddig sosem került rá sor. Eleinte azért nem álltam neki, mert "féltem" a kelt tésztától, de azóta ez a félelmem elmúlt azóta már sokszor sütöttem, a focaccia viszont "elfelejtődött". Ami kési, nem múlik, így most egy fokhagymás-rozmaringos és egy hagymás változatot készítettem. Néhány percen belül el is fogyott... :)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3,5 dl víz, 7 g szárított élesztő, 2 tk. cukor/2 ek. méz (én most mézet használtam, méghozzá finom selyemfű mézet), só

Elkészítés: A hozzávalókból úgy 10 percen át ruganyos, tésztát gyúrok. Konyharuhával letakarom, majd szobahőmérsékleten 2 órát kelesztem. Ekkor átgyúrom a tésztát, majd még kelesztem mininum 1,5 órát (kinek hogy engedi az ideje). A tésztából lepényeket formázok, rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal, illetve párolt hagymagerezdekkel gazdagítom a tetejüket és 250°-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm őket.

2009. május 30., szombat

Ezt mindenkinek ki kell próbálnia! - Fenyőmag fagylalt


Rómában, valahol a Colosseum környékén bolyongva, egy eldugott utcában - mikor épp net kávézót kerestünk, ahol ki tudjuk nyomtatni a foglalásunkat -, találtunk egy nagyon jó kis fagyizót, ahol először kóstoltam fenyőmagos fagyit. Talán fenyőmagot is ez alkalommal ettem először, azóta viszonylag sokat használom. A piacon van egy árus, ahol mindenféle magvakat lehet vásárolni, ott veszem kimérten. (van zöld pisztácia, makadám dió, fenyőmag stb. szép nagy választék)
Rábukkantam egy olasz oldalon erre a receptre és azonnal le is mentettem magamnak. Most végre odáig jutottam, hogy el is készítsem. Elképesztően finom lett, nem csalódtam. Talán még hasonlít is a Rómában elnyaltra!
Hozzávalók:

4 tojás sárgája, 2 dl tej (a lehető legmagasabb zsírtartalmú), 2 dl min. 30%-os tejszín, 6-7 dkg porcukor, 10 dkg fenyőmag, 1 tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
A fenyőmagokat egy teflon serpenyőben megpirítom. Kb. a 3/4 részét mozsárba rakom és durvára töröm. (a maradékra díszítéskor lesz szükség) A tojások sárgáját fehéredésig keverem a porcukorral. Ha ez megvan, hozzáadom a tejet és a tejszínt, az összetört fenyőmagot és a vaniliakivonatot. Jól elkeverem, majd takarék lángon, állandó kevergetés mellett besűrítem. Hagyom kihűlni, majd a m
élyhűtőbe teszem és félóránként átkeverem jó alaposan. (kb. 5-6-szor) Gombócozva, pirított fenyőmaggal megszórva kínálom.

2009. május 29., péntek

Panelkert - 4. rész



Épp most végeztem néhány burjánzó növénykém átültetésével, ugyanis a koriander ki akart dőlni az eddigi kisebb cserepéből, a zsályának is igencsak szűkösnek bizonyult az előző és a citromfű is biztos örül az új helyének :)

Személyes ismerőseim, rokonaim közül sok mindenkit meglepek a "panelkertészetemmel' ugyanis tudni kell, hogy a mi erkélyünk igazán falatnyi, kb. 1,5*1 m területű. Ennek ellenére szebbek a paradicsompalántáim néhány piacon kaphatóknál, sőt már virágzanak és remélem hamarosan termés is lesz belőle. Mamám ellátott jótanácsokkal a paradicsom "termesztéssel" kapcsolatosan, úgyhogy kezdek vérprofi lenni :) Nagy döbbenetet okoztam a virágládába ültetett és termő (!) epreimmel is, lassan megkóstolhatom az első szemet (már szépen pirulnak befele).

A bazsalikomok is átkerültek új edénybe és szépen fejlődnek, valamint a snidling is kezd megerősödni.
A majorannával továbbra is kudarcaim voltak, a mentám betetvesedett (pedig azt hittem, hogy az ilyen magas illóanyag tartalmú növényeket nem támadják meg), rucolával pedig nem próbálkoztam újra.

Arra a következtetésre jutottam, hogy jövőre nagyobb ládában, cserépben akár paprikával és cukkinivel is kísérletezem. Egy próbát mindenképpen megér. Azért vagyok a legbüszkébb, mert a legtöbb növényem magról nevelt és azelőtt sosem foglalkoztam még ilyennel és az igencsak buzdítja az embert, ha első körben sikeresnek mondhatja a projektet.

100. bejegyzés


Photobucket

Tudom, hogy úgy lenne az igazi, ha a 100. bejegyzésem, valami érdemes, étellel kapcsolatos okosság lenne, de úgy döntöttem, hogy egyéb kategóriás lesz... És miért? Mert jövő héten lesz az első házassági évfordulónk. Erről szeretnék most megemlékezni egy kis képösszeállítással a blogomban. Hihetetlennek tűnik, hogy eltelt egy év, olyan közeli élményként él még bennem. Csodálatos nap volt. Tökéletes.
Sok boldogságot nekünk és biztos, hogy sok-sok finomsággal fogom még meglepni az én kis férjecskémet és az olvasóimat!

Canederli - Szalonnás kenyérgombóc


"A tápláló kenyér nélkül a dél-tiroli konyha elképzelhetetlen; étkezéskor mindig az asztalra kerül. A búza- és rozslisztből készülő barna kenyér mellett a vidéknek van néhány egészen különleges specialitása.
A Schüttelbrot, ami onnan kapta a "rázókenyér" nevet, hogy egy-egy adag tésztáját kézzel lepény formájúra húzzák-rázzák, és csak utána sütik meg. Ebből kemény kenyér születik, melyet a németek és a skandinávok által kedvelt knäckerbrothoz hasonlóan törni kell.
A Vorschlag búza- és rozsliszt keverékéből készül élesztővel, átmérője körülbelül 25 cm.
A Paarl Vinschgau vidékéről való, rozslisztből és kovászból gyúrják. Annak a ténynek köszönheti különös nevét, hogy kettesével egymásra borítva sütik, s ez a házasságra emlékeztet. Azelőtt szokásban volt fél párat sütni, ha a házastársak egyike meghalt.
A dél-tiroli kenyereket előszeretettel ízesítik köménymaggal, édesköménnyel vagy ánizzsal, de még jellemzőbb a kék here használata, amit a parasztasszonyok ma is saját kertjükben termesztenek. A leveleket és a virágját kiszárítják, majd porrá őrölve tárolják. Aki városiasabb életet él, a szárított fűszert a helyi gyógyszertárakban, drogériákban megveheti.
A dél-tiroli konyhában a kenyér nemcsakaz étkezések kísérője, fontos levesmártogató, de egy másik specialitásnak is alapvető hozzávalója: a kenyérmaradékot és a száraz zsömlét ugyanis nem dobják ki, ebből készítik a kedvelt gombócokat. A változatosságról a gombóc tésztájába kerülő különféle adalékok gondoskodnak. Akad köztük tartalmasabb, például szalonna vagy sajt, és soványabb (de ugyanolyan tradicionális), mint a hagyma, a paraj vagy a gomba. Igazi csemege a céklagombóc, amit barna vajjal és reszelt parmezán sajttal tálalnak..." (Olasz Kulinária)

Hozzávalók:
25 dkg szikkadt fehér kenyér, 3 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 6 ek. liszt, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, 5 dkg vaj, 9-10 levél zsálya, reszelt parmezán

Elkészítés:
A tejhez hozzáadom a tojásokat, majd az egészet felverem. A kenyeret kockákra vágom, majd leöntöm a tojásos keverékkel és hagyom állni úgy 20 percig, amíg jól megszívja magát. A szalonnát apró kockára vágom, majd kb. 7-8 perc alatt megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott hagymát és petrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverem az egészet a kenyérhez. Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, majd 6 ek. liszttel összegyúrom a tésztát. Lobogó, sós vízben megfőzöm a gombócokat (én gnocchi méretűeket gyártottam). Akkor főttek meg, amikor feljöttek a víz tetejére. A vajat a zsályalevelekkel felolvasztom, megforgatom benne a gombócokat és reszelt parmezánnal megszórva a tetejét tálalom.


Szintén saját, magról nevelt zsálya

2009. május 27., szerda

Sült mandulapuding


Szakácsok Könyve... még mindig. Imádom ezt a könyvet, abszolút nem bántam meg, hogy megvásároltam, sőt... bánhattam volna, ha nem teszek így. Nem fogom végigfőzni belőle az összes receptet, de most még igencsak a hatása alatt vagyok, és nagyon sok olyan receptet találtam benne, amit el akarok és el is fogok készíteni. Ilyen ez a sült mandulapuding is. Mandulás finomság, néhány csepp keserű mandula aromával....

Hozzávalók:

125 g vaj, 250 g darált mandula, 2 ek. tejszín, 1/2 citrom reszelt héja, 5 ek. porcukor, 2 tojás, 2 tojássárgája, néhány csepp keserűmandula kivonat

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 190°-ra. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozz
á a mandulát, a tejszínt, a citromhéjat és a cukrot, végül az egész tojásokat, a tojássárgákat és a keserűmandula kivonatot. Alaposan keverjük össze az egészet, hogy egy homogén masszát kapjunk. Vajazzunk ki egy formát (én 6 db szufléformában készítettem), majd töltsük bele a masszát és süssük 40 percig. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Egy kezdő háziasszony is lehet szuperszakács?


Egészen biztosan, de magamat tuti, hogy nem sorolnám ide. Nyitott vagyok az tény, és talán elveszettnek sem mondanám magam a konyhában, de a szuper szakács címig még egészen biztosan fejlődnöm kell.

Ennek ellenére ma megkaptam ezt a megtisztelő címet Palócprovence-tól, ami rendkívül kedves volt a szívemnek, ugyanis az Ő blogjának is rendszeres olvasója vagyok, figyelemmel kísérem írásait.

És hogy én kinek ajánlanám? Talán azoknak a személyeknek, akiknek blogja hatására én is úgy éreztem, hogy bele kell fognom egy ilyen virtuális napló, saját online szakácskönyv írásába. Egyre csak inspiráltak receptjeik, fotóik... Ők a következők (valószínű már ezer és ezer embertől megkapták ezt a "díjat", de azért én is nekik adnám):

Macikonyha
Dolce Vita
Chili&Vanilia
Mennyei Manna
Fűszeres Eszter

2009. május 25., hétfő

Bucatini paradicsomszósszal és padlizsánnal



"A primi piatti, az étkezés első fogása Szicíliában is nagyon fontos dolog, mert egy étvágygerjesztő antipasto után a legnagyobb éhséget elveszi, ám fokozni a kell a várakozást a finom főételre. Egyetemes szicíliai szenvedélynek mondható a primi piatti, mégis, vagy talán éppen ezért, nagyon jól leolvasható, hogy a sziget kilenc régiójában mit is tartanak ezek közül legfinomabbnak. Ahány ház, annyi szokás. A sziget szívében elterülő éléskamrában, Enna vidékén polentát kínálnak zöldséggel. A szomszédos Caltanissettábana tősgyökeres dolgokat kedvelik, tehát gnocchettit tesznek az asztalra sertéshúsos mártással. A kardhalfogás fellegvárában, Messinában tésztamártásokat készítenek. Palermo szardellás ételeiről ismert, Trapani pedig az egyszerű, de rendkívül ízletes juhsajtos főtt tésztákról. Agrigentóban a házi makarónit és a padlizsánt kedvelik piros színű mártásokkal. Catania kedvence a híres Pasta alla Norma, Ragusában a bab a sláger, Siracusa pedig a Pasta Fritta alla Siracusana híve - egyébként ez az egyik legrégebbi szicíliai tésztarecept..." (Olasz Kulinária)

Én az Agrigento-i változatot készítettem, annyi különbséggel, hogy bucatini tésztával és egy kis reszelt juhsajttal.

Hozzávalók:
1 padlizsán, só, liszt, olívaolaj, 400 g macaroni/bucatini/, 5 dl paradicsompüré, 1 fej hagyma, 4-5 ág kakukkfű, 1 ág oregano, kevés petrezselyemzöld, bors

Elkészítés:
A padlizsánt felkockázom, besózom, majd egy órát félreteszem. Leöntöm a levét és megmosom, papírtörlővel megtörölgetem. A tészta vizét felteszem forrni. A paradicsomszószhoz az apró kockára vágott hagymát megpárolom kevés olívaolajon. Felöntöm a paradicsompürével, ha szükséges, kevés vízzel higítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfű, valamint az oregano leveleit. Hagyom rotyogni úgy 30 percig. Ezalatt a padlizsánt kevés liszttel megszórom, majd bő olajban ropogósra sütöm a kockákat. Az olajból papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felszívja. A tésztát tányérokba szedem, rákanalazok egy-egy adag paradicsomszószt, mehet rá a padlizsán és reszelek rá kevés érlelt juhsajtot.

Isteni finom, sajt nélkül igazi vega kaja!

2009. május 24., vasárnap

Fehércsokoládés túrótorta - sütés nélkül


A Szakácsok Könyvében leltem erre a receptre. Nagyon szeretem a túrós finomságokat, el is döntöttem, hogy záros határidőn belül el is készítem ezt a tortát. A könyvhöz képest annyi változás történt az én verziómban, hogy nem amarettivel készítettem (a múltkor elhasználtam és most sehol nem kaptam a környéken...), hanem sima spar omlós keksszel. Így is nagyon finom lett, de el tudom képzelni hozzá az amaretti finom, mandulás ízét.

Hozzávalók:
120 g vaj, 250 g amaretti/keksz, 380 ml zsíros tej, 380 g fehércsokoládé, 750 g túró, 1 vaníliarúd kikaparva, 60 g porcukor

Elkészítés:
A kekszet (én mozsártörővel szoktam végezni ezt a folyamatot, lényegesen megkönnyíti a dolgom) finom morzsává töröm, majd összekeverem 120 g olvasztott vajjal. Egy 28 cm-es csatos tortaformába nyomkodom. A tejbe beledobom a kockákra tört fehércsokoládét, majd gőz felett, állandó kevergetés mellett felolvasztom. Ha ezzel megvagyok, hagyom kihűlni, de időnként keverek egyet-egyet rajta, nehogy megbőrösödjön. A túrót kikeverem a vaníliarúd magjaival és a porcukorral. Ehhez keverem hozzá a kihűlt, fehércsokoládés tejet. Homogénné keverem az egészet, majd ráöntöm a tortaformába nyomkodott kekszre. Minimum 6 órára a hűtőbe rakom, majd csokoládéforgácsal díszítve szeletelem.

2009. május 23., szombat

Gnocchi római módra


Már régóta ki akartam próbálni ezt a receptet és most végre rá is szántam magam. Nagyon finom volt, el is fogyott. Mondjuk nem volt nehéz elfogyasztani, mert nem lett egy hatalmas adag. Pont elég két főnek. Elkészíthető egyaránt sütőben (ekkor a tepsit kenjük ki jó vastagon vajjal és a pogácsák tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal) és serpenyőben, akár grillen is. Én serpenyőben sütöttem, de legközelebb sütőben fogom, úgy kevésbé kell rá figyelni, nem kell forgatni... Szóval kényelmesebb.

Hozzávalók:
7,5 dl zsíros tej, 1 babérlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 170 g búzadara, 3 tojássárgája, 75 g parmezán, szerecsendió, vaj

Elkészítés:
Felforralom a tejet a babérlevéllel, zúzott fokhagymával, sóval. Ha felforrt, kiveszem belőle a babérlevelet, és szépen egyenletesen, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatom a darát. Kis lángon grízes masszává főzöm. Ha elválik a lábas oldalától a massza, lehúzom a tűzről, és egyesével belekeverem a tojássárgákat (nagyon gyorsan, nehogy összeugorjon a tojás!), reszelek bele szerecsendiót, hozzáadom a
reszelt parmezánt, sózom és borsozom. Az egészet alaposan összedolgozom. Kivajazok egy tepsit és kb. 1 cm vastagon belesimítom a masszát. Hagyom kihűlni, majd minimum 3 órára a hűtőbe rakom pihenni. Pogácsaszaggatóval (én a legkisebbel, nem mértem meg kb. 3 cm átmérőjű) köröket szúrok belőle. Forró serpenyőben felhevítek egy evőkanálnyi vajat, majd kisütöm benne a gnocchi-kat. Lehet sajtszósszal is kínálni, de mi maradtunk a klasszikus paradicsomos mártásnál :)

(paradicsommártás: 3 dl paradicsompüré, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 5-6 levél zsálya, 9-10 levél bazsalikom, só, bors - a hagymát finomra vágom, a fokhagymát összetöröm egy konyhakés lapjával, majd összevágom. Kevés olívaolajon üvegesre párolom. Ráöntöm a paradicsompürét és kb. 1,5 dl vizet. (sűrűségtől függően). Sózom borsozom és beledobom az összevágott zsályaleveleket. Úgy 30 percet főzöm, mire eléri a megfelelő sűrűséget. Mielőtt elzárnám a gázt, beledobom az összevágott bazsalikomleveleket is. )

Tányérra szedem a gnocchi-kat, paradicsomszószt kanalazok rájuk és reszelt parmezánt szórok a tetejére. Természetesen a finom, házi bodzaszörpünket ittuk hozzá :)


2009. május 22., péntek

Citromos bazsalikomfagylalt


Már nem is tudom, hogy hol láttam ezt a receptet, de azóta ott motoszkál a fejemben, hogy csak ki kéne már próbálni! Aztán láttam az újonnan érkezett szakácskönyvemben is, hogy van benne egy édes, bazsalikomos krém és itt már semmi nem tarthatott vissza. Gyönyörűszép bazsalikomom van otthon (szintén saját "termés"), adott minden más alapanyag is, és amúgy is fagyiszezon van.... Mi tartana hát vissza? :) És az eredmény? Hááát... nem is tudom. Nekem kicsit tömény, gejl lett lett az egész. Ha még egyszer csinálnék - de nem valószínű, hogy fogok - akkor a bazsalikomot mindössze 1 kanál cukorral törném össze és kábé kihagynám belőle a mascarponet, mert nekem túl nehézzé tette a fagyit. Azért a receptet megosztom.

Hozzávalók:
20-25 bazsalikomlevél, 4 lapos ek. nádcukor, 2 ek. mascarpone, 200 ml tejszín, 2 citrom leve és héja, 1 dl víz

Elkészítés:
A bazsalikomot a 3 ek. cukorral péppé zúzom a mozsárban. A tejszínt, a mascarponet alaposan elkeverem. A citrom héját lereszelem, levét kifacsarom, majd összeforralom 1 ek. cukorral és 1 dl vízzel. Ha kihűlt, ezt is hozzákeverem a mascarpone-s masszához. Így megkapo
m a tulajdonképpeni alapomat. A mozsárból kikaparom a bazsalikomot és belevegyítem a fagylalt alapba, majd tálba öntöm és a fagyasztóba teszem. Kb. félóránként (4-5ször) alaposan átkeverem. Reszelt citromhéjjal és zsenge bazsalikomlevéllel díszítve tálalom.

A kakukkfű


Egyik kedvenc fűszerem a kakukkfű. Van olyan, hogy kimegyek a teraszra és csak úgy végighúzom a levelein a kezemet, hogy érezhessem az illatát. Hála az égnek jól érzi magát a helyén, rengeteg új hajtást hozott, mióta nálunk lakik (pedig áruházi darab volt, csak egyből átültettem, ahogy megvettem). Most erről a zöldfűszerről írok néhány tippet, tulajdonságot, jótanácsot, érdekességet.
  • Család: ajakosak
  • Egyéb nevei: tömjénfű, balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián
  • Felhasználható részei: leveleit frissen, vagy szárítva használjuk
  • Származása: A Földközi-tenger mellékéről származik. Manapság már az egész mérsékelt övben termesztik. Aromája annál intenzívebb, minél több napsugárzás éri.
  • Leírása: Örökzöld levélzetű, elfásodó, molyhos szárú, 40 cm-re megnövő félcserje. Meglehetősen apró levelei sötét- vagy szürkészöldek. Kis virágai rózsaszín vagy lilás színűek. Az egész növény erős illatot áraszt, amiért elsősorban az illóolajok, azok közül is a thymol, a carvacrol, valamint a flavonoidok és a cseranyagok a felelősek.
  • Rokon fajok: A kerti kakukkfű közeli rokona a citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus), amelynek levelei valamivel nagyobbak és sárga szegélyűek. Enyhén citromillatú, az aromája pedig jellegzetesen kakukkfűaroma. Desszerteket és gyümölcssalátákat fűszereznek vele.
  • Érdekesség: A kakukkfű tudámony nemzetségneve, a Thymus a görög thymos (életerő) szóból ered, s mint neve is jelzi, a növény az erőt a keménységet jelképezi. A görögök elsősorban füstölésre használták. A római legionáriusok kakukkfüvet tettek a fürdővizükhöz, hogy erőt és bátorságot nyerjenek, és győztesként térjenek vissza a csatából.
  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban görcs- és nyákoldó hatása miatt felső légúti megbetegedések esetén javasolják. Ezenkívül lázcsillapító, nyugtató, izzadásgátló és fertőtlenítő hatást tulajdonítottak neki. Csökkenti az asztmás és az emésztési panaszokat, valamint a torokfájást.


KONYHAI FELHASZNÁLÁSA:
  • Aroma: Fűszeres, kicsit gyantás ízű, intenzív illatú fűszer.
  • Felhasználás: Különféle húsok és káposztafélék, hallevesek, pikáns levesek és szószok, valamint saláták fűszerezésére használják. A zöldségek közül elsősorban a cukkíni, a padlizsán és a paradicsom kedvelt ízesítője.
  • Konyhai ötletek: A kakukkfűből elegendő kis mennyiséget használnunk, amelyet hosszab ideig főzhetünk együtt az étellel. Illik a rozmaringhoz, a szurokfűhoz, a zsályához és a csomborhoz.

2009. május 21., csütörtök

Banánfagylalt


Megint egy fagyi... Remélem nem válik túlságosan unalmassá, hogy minden második recept vagy fagylaltról, vagy sorbet-ről szól, de holnap egy nem szokványos fagyireceptet fogok hozni. Már a hűtőben pihen, de majd csak akkor rakom fel, ha fotót is készítettem.

Visszatérve a jelenlegi recepthez... Volt otthon 6 darab kisebb méretű, eléggé érett, vagyis inkább már-már túlérett banánunk. Gondolkoztam rajta, hogy turmixot készítsek belőle, vagy fagylaltot, hát egyértelműen a fagylalt nyert, amit őszintén szólva nincs is miért bánnom. Hihetetlen krémes állagú, kellemes ízű kreáció lett belőle.


Hozzávalók:
6 db túlérett kisebb banán, 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, 4-5 dkg nádcukor, 1 tk. vaníliaaroma

Elkészítés:
A banánt meghámozom, darabokra tördelem. Hozzáadom a cukrot, a joghurtot, a tejszínt és a vaníliaaromát, majd az egészet botmixerrel teljesen krémessé turmixolom. Ha ez megvan, egy tálba öntöm (fagyasztható) és berakom a fagyasztóba. Félóránként (4-5-ször) keverek egyet rajta, hogy a jégszilánkokat összetörjem és elősegítsem az egyenletesebb fagyást. Gombócozva tálalom.

2009. május 20., szerda

Brokkoli pesztós tészta



A brokkolit szintén a piacon szereztem be, egyszerűen muszáj volt, olyan szépen kacsintgattak rám a pultról. Friss, üde, zöld... nem lehetett ott hagyni. Az sem utolsó tehát, hogy ez a mártás nem fagyasztott zöldségből készült (bár pont a brokkoli az, aminek fagyasztott formája is finom lehet), hanem kizárólag frissből.

A brokkoli a káposztafélék népes családjába tartozik, a vadkáposzta egyik termesztett változata. Magyarországon még mindig nem nevezhető túlságosan populáris zöldségnek, pedig igen magas az A és a C vitamin-, valamint a kalcium- és vastartalma. Itália területén már a római korban is termesztették és előszeretettel fogyasztották a brokkolit. Amerikába nagy valószínűséggel szintén az olasz bevándorlók vitték magukkal, azonban csak a húszas évek környékén kezdett népszerűvé válni...


Hozzávalók:
400 g farfalle, 200 g brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 0,25 l olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 25 g grana padano, 25 g parmezán, 1 marék fenyőmag, só, bors


Elkészítés:
A brokkolit blansírozom, majd lehűtöm. A tésztához felrakom forrni a vizet. A petrezselymet, a lereszelt sajtokat, az összetört fokhagymagerezdeket, az olívaolajat, a fenyőmagot és a brokkolit egy öblös tálba rakom, majd az egészet botmixerrel pürésítem. Sózom, borsozom ízlés szerint.
A tésztát leszűröm, majd összekeverem a brokkolis mártással.

Crescionda


Tegnap délután Dolce Vita blogján láttam meg ezt a könnyen elkészíthető süteményt és azonnal neki is estem, hiszen minden hozzávaló volt itthon.
Én citromszószt készítettem hozzá, remekül passzolt a két íz.

Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek. Rákerestem máshol is erre a süteményre, elég sokféle változat van, de alapjában mindegyik nagyon hasonló.

Hozzávalók:
20 dkg amaretti, 1 ek. liszt, 4 tojás, 3 ek. porcukor, 3 ek. kakaópor, fél liter tej, 0,5 dl Amaretto likőr (kihagytam, mert nem volt itthon)

Elkészítés:
Mozsártörővel finom morzsává zúztam a kekszet. Hozzáadtam a kakaóport és a lisztet. A tojást jól elkeverem a cukorral, valamint a tejjel. Összeöntöm a kekszes keveréket a tojásossal, majd botmixerrel teljesen egyneművé turmixolom. Kivajazott, lisztezett formába öntöm (23 cm átmérőjű, tortaformába), majd 180°-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Porcukorral megszórva, citromszósszal tálalom.

A
citromszószhoz hozzávalók:
2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 ek. keményítő.

Elkészítés:
A citromok héját lereszelem, levüket kifacsarom. Hozzáöntöm a cukrot és a vizet, majd addig forralom, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A keményítőt feloldom 1 dl vízben, majd hozzáöntöm a citromos sziruphoz és szorgalmasan kevergetve besűrítem.

2009. május 17., vasárnap

Epersorbet


Gyönyörű epret vettünk a piacon. Igaz nálunk is virágzik a futóeper az erkélyen, de kilós termésre nem számítok, így inkább megvásároltuk. Ebből készült a rebarbarás fagylalt is, és most ez a finom, frissítő sorbet is. Amúgy tudni kell rólunk, hogy abszolút fagylalt/sorbet-mániások vagyunk, tehát a nyár folyamán biztos, hogy gazdagodik még a blog jó néhány ilyen típusú recepttel.

Hozzávalók:
0,5 kg eper, 15 dkg nádcukor, 1,5 dl víz, 0,5 citrom leve.

Elkészítés:

A vízben felolvasztom a cukrot, szirupot főzök belőle. Lehúzom a tűzről és belefacsarom a fél citrom levét. Kihűtöm. Az epret megmosom, leszedem a leveleit. Botmixerrel pürésítem. Ha kihűlt a szirup, összekeverem az eperrel és a fagyasztóba rakom. Negyedóránként átkeverem. Ha teljesen megfagyott, citromfűvel díszítve kínálom.

Bodzaszörp


Szombaton apósomék céges rendezvényén voltunk, ami kellemes, zöld környezetben zajlott, egy város széli telephelyükön, ahol azt hiszem a víztisztítás folyik. Messze az utaktól, benn a zöldben 4 bodzabokor. Gyönyörűszép virágokkal, hívogató, csalogató illattal. Nem is kellett nekem több, csak 1-2 szatyor és Danival neki is indultunk lelegelni a szépen kinyílott virágokat. Imádjuk a bodzaszörpöt, gondoltam megpróbálom saját magam elkészíteni. Ott pihen a konyha sötét sarkában és várja, hogy holnap le legyen szűrve és meg legyen kóstolva.

Hozzávalók:

4 l víz, 40 dkg cukor (nádcukrot használtam ezért is sötétebb a színe), jó sok bodzavirág (1 dugig tesco-s szatyornyi), 4-5 citrom

Elkészítés:
A bodzát alaposan lerázom, hogy az esetleges megbúvó bogárkák ne kerüljenek az italba. Nem mosom meg, a virágport ugyanis nem akarom kimosni belőle. 5 literes üvegbe beleszórom a cukrot, felöntöm a vízzel. A citromok felének a levét belefacsarom az üvegbe, a másik felét felkarikázom és úgy rakom a keverékbe. Jól megtömöm a virágokkal. 2 napig lefedve állni hagyom, majd leszűröm és hűtve fogyasztjuk.

Ez előbbi receptem inkább bodzás üdítőital lett, higítást nem igényel.

Készítettem azonban még egy adagot a következő arányokkal:
2,5 l víz, 2 kg cukor, kb. 40 bodzavirág ernyő, 1 kk. szalicil, 3 citrom (2 facsarva, 1 karikázva)

pár nap múlva meglátjuk, hogy ez tényleg szörp lesz-e :)

Újkrumplileves


A Nők Lapja Konyhájában láttam ezt a receptet és mivel tegnap a piacon vettem másfél kiló újburgonyát, így kapóra is jött. Ez tulajdonképpen szintén egy krémlevesl.

Hozzávalók:
0,5 kg újkrumpli, 3 ek. vaj, 1 l csirkealaplé (jobb híján kockából...), 2 szál sárgarépa, só, bors, 4-5 szelet bacon, 2 ág rozmaring, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt

Elkészítés:
A krumplit lekapargatom, majd kockákra vágom. A vajon átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Hozzáadom a felkarikázott sárgarépát, az apróra vágott rozmaringot, sózom, borsozom. Takarék lángon addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. Ezután az egészet összeturmixolom botmixerrel. Habarást keverem a tejfölből és a lisztből. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós! Hozzáadom a leveshez a habarást, felforralom és kész is.

A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, ezzel díszítem a levest.

Tortilla


Szomorúan szembesültem vele, hogy a fagyasztóba elrakott tortillám megpenészesedett :( A folyamat már lehet akkor elkezdődött, amikor még nem a fagyasztóban pihent, csak simán a hűtőben.
Annyira ez azért nem szegte kedvem, hogy feladjam a tervem, így sütöttem egy újabb adag tortillát. Kukoricalisztem nincs itthon, tehát sima lisztből sütöttem őket.

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1,5 dl víz, 1 ek. olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrok, majd 30 percre berakom a hűtőbe pihenni. Ezután 4 egyenlő részre osztom a tésztát, és kör alakúra nyújtom őket. 2-3 perc alatt készre sütőm őket egy forró serpenyőben.

A töltelék nekünk most ilyen "nézzük csak mi van itthon" típusú volt. Megkentem a tortillákat krémsajttal, kisütöttem egy kevés csirkemellett (
30 percre bepácoltam a csíkokra vágott csirkemellet 2 ek. olívaolaj, 1 ek. kókusztej, 1 ek. szójaszósz, 1 gerezd préselt fokhagyma, fél citrom levének a keverékébe.Sóztam, borsoztam. Ezután kisütöttem egy forró serpenyőben.), szeleteltem zöld kaliforniai paprikát, paradicsomot, újhagymát és ezek keverékével töltöttem meg a lepénykenyereket.

Epres-rebarbarás fagylalt


Szombat reggel kimentünk a piacra, mert elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, akkor is szerzek valahol rebarbarát. A nagyobb zöldséges standokon nem árulnak, ők ajánlották, hogy nézzem meg a néniknél. Láttam több helyen is, de én nagyon szép rózsaszín rebarbarát szerettem volna. Az első helyen csak zöld szárú volt... a második helyen már kicsit rózsaszínes volt a szárak töve... a harmadiknál... hát ez sem volt totál rózsaszín, viszont nagyon szép az igen. Vettem 3 szálat (azóta bánom, hogy nem a dupláját) és azért csak ennyit, mert még sosem találkoztam rebarbarával, így volt bennem egy kis félsz is ... Nagyon kellemes csalódás ez a "gyümölcs", rettentően finom fagylaltot készítettem belőle. Régebben láttam többször is eper-rebarbara ízesítésű joghurtokat a boltok polcain. Fogalmam sem volt, hogy milyen az, és mint "jó" gyerek inkább meg sem kóstoltam. Viszont azóta is furdalta a kíváncsiság az oldalam, és ezért választottam ezt a párosítást tegnap és meg kell mondjam, nem csalódtunk. Pillanat alatt bekanalaztuk az egészet.

Hozzávalók:
10-12 szem szép eper, 3 szál rebarbara (most már inkább 6-ot tennék bele), 4 dl tejszín, 0,5 vaníliarúd és a kikapart közepe, késhegynyi fahéj, cukor ízlés szerint (nádcukrot használtam)

Elkészítés:
A rebarbarát megpucolom (mint a szárzellert, azaz lehúzogatom az erősebb külső szálait), feldarabolom. Kevés vizen, ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a fahéjjal, a vanília kikapart belsejével és a rúddal magával felrakom párolódni. Kb. 10 perc alatt teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel pürésítem, majd hagyom kihűlni. Közben az epreket megmosom, leszedem a zöld levélkéjüket és szintén összeturmixolom a botmixerrel. Miután a rebarbara püré kihűlt, összekeverem az eperrel. Hozzáadom a tejszínt, jól elkeverem az egészet. A mélyhűtőbe teszem, negyedóránként megkevergetem.

Az ostyakehely receptjét Giorgo Locatelli, Tiszta Itális c. műsorában láttam (azóta már a Nők Lapja Konyhában is). Ezt készítettem a fagylalthoz.

Hozzávalók:
50 g cukor, 50 g liszt, 50 g vaj, 1 tojás fehérje (ez is 50 g kb.)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 170°-ra. A cukrot, a lisztet és a tojás fehérjét csomómentesre kikeverem. A vajat felolvasztom, majd ezt is hozzáadom a tojásos keverékhez és szépen elkeverem vele úgy, hogy a tészta teljesen egynemű legyen. Sütőpapírral kibélelt tepsire, teáskanálnyi halmokat rakok, amiket nagyon vékonyan, kör alakúra formázok. Berakom a sütőbe, 7-8 perc alatt el is készül. Még forrón kell formázni, mert amint hűlni kezd már törik is. A kehely formát úgy készítettem, hogy két pohár közé préseltem a tésztát. Készíthetünk belőle akár tölcsért is. A kelyhekbe gombócoztam a fagyit, eperrel és citromfűvel díszítettem.

Variációk palacsintára: Joghurtos-mangós palacsinta


A mangót és a mangós édességeket nagyon szeretjük. Ezt támasztja alá, hogy ismét egy ezzel a gyümölccsel készítettem egy finomságot.

Hozzávalók (2 főre):

25 dkg túró, 2 ek. cukor, 2 tk. vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 4 tojás szétválasztva, 1,2 dl tej, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor
A töltelékhez:
5 dl natúr joghurt, 2 tk. vaníliás cukor, 1 mangó, citromfű

Elkészítés: A tojások fehérjét felverem jó kemény habnak. A tojásárgákat, túrót, cukrot, vaníliát, reszelt citrom héját, sót jól elkeverem, hogy csomómentes legyen, hozzáadom a tejet. A lisztben eloszlatom a sütőport, majd ezt is hozzáadom a tojásos keverékhez. Ezek után óvatosan beleforgatom a felvert fehérjéket. Felforrósított teflonserpenyőbe 2 evőkanálnyi tésztát kanalazok majd kb 1-1 perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát. A töltelékhez a mangót meghámozom, a húsát levágom a magjáról, majd botmixerrel pürésítem. A felét külön veszem, a másik felét összekeverem a vaníliás cukorral és a joghurttal. A joghurtos krémmel megkenek egy palacsintát. Rárakok még egy palacsintát, majd tölteléket és így tovább... A tetejére a natúr mangópüréből kanalazok és néhány szép citromfűlevéllel (szintén saját, magról nevelt :) díszítem.

Sütőben sült, duplán túrós palacsinta


Danikám emlegette, hogy úgy enne már palacsintát. Régen volt. Ha kedden nem ütött volna be a túlórám, akkor már akkor megcsináltam volna, de így eltolódott az egész szerdára. Utólag kiderült, hogy ő a "hagyományos" palacsintára gondolt, de szerintem ezzel sem volt semmi gondja. Lesz majd a jövő héten hagyományos is.... :)

Hozzávalók (egy sütőformába való adag):

1/2 cs. (12,5 dkg) túró, 1 ek. cukor, 1 tk. vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja, 1 csipet só, 2 tojás szétválasztva, 0,6 dl tej, 7,5 dkg liszt, 0,5 tk. sütőpor
A töltelékhez:
25 dkg túró, 1 tojás, cukor (ízlés szerint) 2 ek. natúr joghurt, 1 marék mazsola vagy bármilyen aszalt gyümölcs, (én a mazsolát kihagytam, mert Dani nem szeretni. sőt én a gyümölcsök helyett 0,5 dl házi bodzaszörppel ízesítettem a tölteléket)

Elkészítés:
A tojások fehérjét felverem jó kemény habnak. A tojásárgákat, túrót, cukrot, vaníliát, reszelt citrom héját, sót jól elkeverem, hogy csomómentes legyen, hozzáadom a tejet. A lisztben eloszlatom a sütőport, majd ezt is hozzáadom a tojásos keverékhez. Ezek után óvatosan beleforgatom a felvert fehérjéket. Felforrósított teflonserpenyőbe 2 evőkanálnyi tésztát kanalazok majd kb 1-1 perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát. A krémhez összetöröm a túrót, hozzákeverem az egy tojást, a joghurtot, a cukrot és az aszalt gyümölcsöket. Alaposan összedolgozom az egészet. Egy gyümölcskenyér formát kivajazok, majd elkezdtem belerétegezni a palacsintákat. Rá egy adag krém, majd ismét palacsinta. Folytatom addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók (nekem a tetejére palacsinta került, nem krém). 200°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Hagyom kicsit hűlni, majd szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálalom.

2009. május 10., vasárnap

Banánturmix


Hát a hosszú ciabatta készítgetés után nem volt már kedvem igazából a konyhában ácsorogni, ezért egy könnyű, frissítő turmixot dobtam össze.

Hozzávalók:
5 dl tej, 1 dl 30%-os tejszín, 2 nagyobb banán, 1 tk. vaníliaaroma, 0,5 dl fehércsoki likőr, 1,5 ek. nádcukor

Elkészítés:

A hozzávalókat beleöntöttem a turmix tartályába, beletördeltem a banánokat és összeturmixoltam. Poharakba töltöttem és kész is. Nagggyon bonyolult... :)

Ciabatta


A hétvégén kétszer vágtam bele a ciabatta-készítésbe. Az első adag tésztát tegnap éjjel kevertem be, azonban amikor hajnali ötkor kimentem a macska zajongására kikászálódtam a konyhába, ránéztem a tésztára és fájdalmasan tudatosult bennem, hogy ez a tészta ugyanakkora (méretre), mint amikor összekavartam. Nem tudom, hogy a liszttel. vagy az élesztővel volt-e a baj, de azzal a lendülettel, ahogy kivonultam a konyhába gyorsan bekevertem még egy adag tésztát. Ez már szépen megnőtt a duplájára, amikor délelőtt 10kor végleg felkeltem. Hagytam még kelni egy jó négy órát (délután 2-ig), aztán megkezdtem a munkálatokat vele.

Hozzávalók:
A híg kovászhoz:
320 g BL80-as liszt, 3,5 dl víz, 1/4 tk. szárított élesztő
további hozzávalók: 380 g BL80-as liszt, 1,75 tk. só, 1,5 tk. szárított élesztő, 10 ek víz (liszttől függően - én lehet, hogy 15-20 kanálnyi vizet is beleraktam)

Elkészítés: Előszőr elkészítem a kovászt. A hozzávalókat jól összekeverem (kanállal), majd letakarva kelesztem egy éjszakát (10-12 órát). Másnap összekeverjük a többi hozzávalóval és megdagasztjuk a tésztát. (én géppel csináltam). Ne lisztezzük túl, ennek a tésztának vizesnek kell lennie. Igaz, hogy így nagyon nehéz vele bánni, de csak így lesz az igazi. A tésztát a lisztezett pultra kaparom, majd hagyom pihenni egy fél órát. Téglalap alakúra nyújtom, majd háromrétbe hajtom. Nagyon picit meglisztezem a tetejét és hagyom fél órát ismét pihenni. Ezután elvégzem ugyanígy a tésztahajtogatást és hagyom 1 órát pihenni (nekem nagyon nagyra megnőtt!). A tésztát három részre osztom, téglalapot formázok belőlük, szintén elvégzem a hajtogatást és még pihentettem 1 órát. Ezután tetszőleges méretű darabokba vágom (nekem összesen 6 db lett) és 250°-ra előmelegített, gőzös sütőbe rakom őket, ahol kb. 30 perc alatt készre sütöm őket.

Kettévágom a papucskákat és megtöltöm mindenféle földi jóval: pármai sonkával, rucolával (híján rucolapesztóval), mozzarellával, újhagymával, paradicsommal vagy akármilyen finomságos belevalóval. Kész is a hamisítatlan olasz szendvics, amitől Olaszországban összefut az ember nyála, és nem nyugszik addig, amíg be nem nyom egy ilyet (teljesen mindegy, hogy egy külvárosi sikátorban, vagy benzinkúton.. :).


A tökéletes ciabattá-ig még sütögetnem kell egy párszor, de kezdetnek ez is nagyon jó volt. (Lehet azért mert néhol csaltam a kelesztési idővel, valószínű, hogy a kovász kelesztésénél ki kellett volna várni azt a 12 órát, de majd legközelebb mindenképp... :) úgy, ahogy követtem a receptet, de nem sütöttem fél órát, mert a teteje már nagyon elkezdett barnulni, és az alja még fehér maradt :( nem nyers, csak fehér... )

Nem hiába hosszadalmas a folyamat, de úgy néz ki, csak így lehet az igazi!

2009. május 9., szombat

Spárgakrémleves


Ezennel nálam lezárult az idei spárgaszezon. Életemben először készítettem fehér spárgás ételt, mint ahogy egy héttel ezelőtt zöld spárgást is. Hála az égnek nagyon zsenge spárgát sikerült kapnom, így nagyon sok gondom sem volt vele. Féltem, hogy a fehér spárga kesernyés mellékíze megmarad majd a végeredményben is, de hála az égnek (gondolom én a főzési időnek köszönhetően), ez az íz elillant. Egy kellemes, finom ízvilágú leves lett belőle.

Hozzávalók:
45 dkg zsenge fehér spárga, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 l alaplé, 1 dl tej, 1 dl tejszín, só, 1 tk. cukor, fehérbors, őrölt szerecsendió, reszelt parmezán, 2 nagyon vékony szelet szalonna

Elkészítés:
A spárgát mossuk és hámozzuk meg, a fejeket vágjuk le, a többi részét vágjuk kb. 1 centis darabokba. Az 1 liter forrásban lévő alaplében főzzük meg a spárgadarabokat (kb. negyed óra). Miután megfőtt, szedjük ki szűrőkanállal, sózzuk és cukrozzuk. Az alaplevet tartsuk forrásban és főzzük meg benne külön a spárgafejeket is és ha ez megvan, merjük ki őket a léből.
Aprítsuk fel a hagymát és pirítsuk meg a vajon. Dobjuk bele a centis spárgadarabokat, állandó kevergetés mellett pároljuk össze őket. Szórjunk rá két evőkanál lisztet és pirítsuk le az egészet. A húsleveshez öntsük hozzá a tejet és a tejszínt (csak óvatosan, hogy a nehogy kicsapjanak - először egy keveset, aztán mehet bele a többi is). Adjuk hozzá a spárgát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót és parmezánt reszelünk bele és főzöm közepes lángon kb. 20 percig. Közben a szalonna szeleteket megpirítjuk jó ropogósra és kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A levest botmixerrel összeturmixoljuk és forralunk még egyet rajta. Levesbetétként tálaláskor a spárgafejekkel és szalonnadarabokkal díszítjük a levest.

2009. május 3., vasárnap

Narancsos-gyömbéres felfújt


Annyira felbuzdultam a tegnapi felfújton, hogy ma elkészítettem egy módosított változatát. Elképesztően finom lett, már csak 2 van belőle. Egyet-egyet benyomtunk még forrón, egyet-egyet langyosan és majd egyet-egyet hidegen.

Hozzávalók:

6 dkg vaj, 2 ek liszt, 8 dkg cukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 kk őrölt gyömbér, 1 nagy narancs reszelt héja, 2 tojás szétválasztva, 3 ek narancslé, 2,5 dl tej, 1 csipet só

Elkészítés:
A vajat habosra keverem a cukorral és a narancs héjával. Hozzáadom a tojások sárgáját és ezt is alaposan elkeverem. Belekanalazom a lisztet, majd a narancs levét, végül a vanília kikapart belsejét és a gyömbért. Picit meglangyítom a tejet, és a masszához keverem. A csipet sóval felverem a tojások fehérjét, majd beleforgatom a citromos masszába. A tésztát kivajazott formákba töltöm, majd 180°-ra előmelegített sütőben, vízfürdőbe helyezve a formákat 35 percig sütöm. Amikor elkészült, hagyom picit hűlni, majd vaníliás porcukorral megszórom a tetejüket. Melegen és hidegen is megkóstoltam, ígyis-úgyis isteni!

Zöldfűszeres-sajtos torta


Ezt a receptet a Nők Lapja Konyhában találtam Vrábel Kriszta receptjei között. Kicsit módosítottam, majd ezt készítettem ebédre a mai napon. (valami nagyon könnyűre vágytam a tegnapi nagy kajálás után). Tényleg nagyon egyszerű, hamar megvan, nincs sok munka vele.

Hozzávalók:

20 dkg kemény sajt (nekem volt itthon nagyon finom aszalt paradicsomos-bazsalikomos, ezt használtam fel), 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 tojás, 5 dkg vaj, 1 ek liszt, egy jó nagy marék snidling, kakukkfű és bazsalikom, só, aszalt paradicsom

Elkészítés:
Aprítsuk fel a zöldfűszereket és az aszalt paradicsomot. Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tejet, a tejszínt és a tojásokat. Sózzuk, majd alaposan keverjük össze az egészet. Egy eléggé folyékony tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie. Keverjük hozzá a lereszelt sajtot, a paradicsomot és a zöldfűszereket. Töltsük az egészet egy kivajazott, tűzálló tálba, majd 180°-ra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Hagyjuk hűlni, majd szeleteljük.

Citromfelfújt


Amikor megláttam Fűszeres Eszter blogján ezt a receptet, tudtam, hogy nekem ezt el kell készítenem. Akkor még nem volt hozzá formám sem - mára már rendelkezem 6 db kis souffléformával -, tehát várnom kellett vele. Aztán kigondoltam, hogy milyen kellemes desszert lenne ez az öcsém ballagásának napján. El is készítettem, senki nem csalódott benne. Egyszerűen frenetikus édesség. Lágy, savanykás íze valami fantasztikus. Pont annyira édes és savanyú egyszerre, amennyire kell. A teteje nagyon finom piskótaszerű tésztává sült, az aljából pedig a vízfürdő miatt elképesztően jó pudinggá főtt.

Hozzávalók:
6 dkg vaj, 2 ek liszt, 8 dkg cukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 nagy citrom reszelt héja, 2 tojás szétválasztva, 3 ek citromlé, 2,5 dl tej, 1 csipet só

Elkészítés:
A vajat habosra keverem a cukorral és a citrom héjával. Hozzáadom a tojások sárgáját és ezt is alaposan elkeverem. Belekanalazom a lisztet, majd a citrom levét, valamint a vanília kikapart belsejét. Picit meglangyítom a tejet, és a masszához keverem. A csipet sóval felverem a tojások fehérjét, majd beleforgatom a citromos masszába. A tésztát kivajazott formákba töltöm, majd 180°-ra előmelegített sütőben, vízfürdőbe helyezve a formákat 35 percig sütöm. Amikor elkészült, hagyom picit hűlni, majd vaníliás porcukorral megszórom a tetejüket. Melegen és hidegen is megkóstoltam, ígyis-úgyis isteni!

Ballagási főfogás


Kétféle húst készítettem. Az egyik egy kicsit pikánsabb, csípősebb pácban készült, a másik egy lágy, harmonikus ízű krémmel lett töltve. Az utóbbiról van képem, az előbbiről nem készült, mert nem kezdtem el fotózgatni, amikor várták a vendégek a kaját.

A töltött hús ötlete a Macikonyha blogról származik, apróbb módosításokkal valósítottam meg.
Zsályás-paradicsomos krémmel töltött csirkemell

Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 14-16 szelet sonka (feketeerdeit használtam), 2 tubus krémsajt, 5-6 szem aszaltparadicsom, néhány levél zsálya, olívaolaj, bors

Elkészítés:
A csirkemelleket tetszés szerint feldarabolom - nekem elég nagy csirkemelleim voltak, tehát egy egészet 4 kisebb darabba vágtam. Elkészítem a tölteléket; a krémsajtot összekeverem a finomra vágott aszalt paradicsommal, frissen őrölt borssal és zsályával. A csirkemelleket felszúrom, de nagyon ügyelek rá, hogy nehogy átlyukasszam. Megtöltöm a paradicsomos krémmel (én az ujjammal beletuszkoltam), majd alaposan áttekerem őket a sonkával. Olívaolajjal kikent tepsibe helyezem őket, majd kb. 45 percig 180°-on megsütöm őket. (az első 20 percben fóliával letakarva)

Köretnek hercegnőburgonyát készítettem a következő recept alapján ->

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 kk só, frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Meghámozom és apróra vágom a burgonyát és bő vízben puhára főzöm. Leszűröm, hozzákeverem a vajat és botmixerrel pépesítem. Amikor kicsit kihűlt, hozzáadom a tojássárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítem. Nyomózsákba töltöm a masszát, majd sütőpapírral bélelt tespire kupacokat nyomok belőle. 220°-ra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranyszínűre sütöm őket.

A másik húsnak is beírom a receptjét. (Erről nincs fotóm)

Mézes csirkemell

Hozzávalók:
75 dkg csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek méz, 3 ek szójaszósz, 2 ek. édes fehérbor, 2 ek paradicsompüré, 2 tk. csípős paprikakrém.

Elkészítés:
A csirkemelleket megmosom, felvágom. (én kisebb szeleteket vágtam belőle, de semmiképp ne legyenek túl vékonyak!) Elkészítem a pácot; a mézet összekeverem a szójaszósszal, a zúzott fokhagymával, fehérborral, paradicsompürével és paprikakrémmel. Bekenem vele a húsdarabokat, majd zárható edénybe helyezve őket egy éjszakára a hűtőbe rakom, hogy jól átjárják az ízek a húst. Másnap előmelegítem a sütőt 220°-ra. A melleket tűzálló tálba fektetem és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütöm őket. Köretként szintén hercegnőburgonya, illetve burgonyapüré járt hozzá.

Epertorta


Hétvégén volt az öcsém ballagása, és merő kedvességből és segítőkészségből felajánlottam anyukámnak, hogy szívesen megfőzök ez alkalomból. Igyekeztem viszonylag könnyen elkészíthető ételeket választani, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltenem, de persze az is szempont volt, hogy nagyon-nagyon finom legyen.

Készítettem egyfajta epertortát. Finom volt, csak engem kicsit zavart, hogy nedves volt a tésztája a tölteléktől. Nem rontott az ízen, meg tényleg jó lett, csak álmomban nem így képzeltem el. Azért egy bejegyzést mindenképpen megérdemel, mert az is bizonyítja a sikerét, hogy miután felvágtam, 10 perc alatt el is fogyott az egész.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt, 1 csipet só, 7,5 dkg vaj, 1 kisebb tojás sárgája, 4 dkg porcukor, 1 dl tejszín

Elkészítés:
Keverjük el a lisztben a sót. Adjuk hozzá a vajat és a tojássárgáját, a porcukrot, a tejszínt. Dolgozzuk tésztává, majd tekerjók folpackba és pihentessük a hűtőben úgy egy órát. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, majd helyezzük egy piteformába (az enyém 23 centis). Szurkáljuk meg, fedjük be sütőpapírral és rakjunk rá nehezéket (bab, sárgaporsó stb. én babot). 200°-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig.

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás, 40 dkg túró, 35 dkg eper, 10 dkg cukor, 2 ek. limelé, 1 tasak vaníliás pudingpor, vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:
Verjük habosra a tojást és a cukrot. Keverjüók simára a túrót a limelével és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a felvert tojáshoz. Az epret mossuk meg, majd villával nyomkodjuk össze (maradjon darabos). Az eperpürét adjuk a pudingporral együtt a túrós masszához.

15 perc sütés után tehát kivesszük a tésztát a sütőből, eltávolítjuk róla a nehezéket, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket.
Tegyük vissza a sütőben és 150°-on süssük a tortát 45 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd rakjuk hűtőbe és másnap hidegen szeletelve kínáljuk.