2009. április 26., vasárnap

Édes-savanyú zöldségek rizzsel


"A szójaszószokat már régóta használják ételízesítőként éaz ázsiai konyhában. Feltehetően Kínából származnak. VI. századi írásokban már említést tesznek a szójából készített, sötétbarna színű szószról. A kínai és a japán szójaszósz mellett természetesen minden ázsiai országnak megvan a saját nemzeti változata.

Az ázsiai konyha legfontosabb ételízesítője, amely kiválóan illik különféle halakhoz, húsokhoz, szárnyasokhoz és vegetáriánus ételekhez. Ezenkívül tofu marinírozásához, szószok és levesek fűszerezéséhez, valamint asztali fűszerként, az ételek utólagos ízesítésére is használhatjuk..."

Lehet, hogy már írtam ilyet, de akkor megismétlem önmagam. Ez volt az eddigi legjobb keményítőnapos kajánk! Gazdag, finom ízvilág, semmi hiányérzet.

Hozzávalók:
1,5 csésze rizs (2,5 dl), 1 piros kaliforniai paprika, 1 szál répa, 1 kisebb cukkini, 3 ek. babcsíra, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl paradicsompüré (mutti), 1 kk. őrölt gyömbér, őrölt fehérbors, 2 ek. méz, 3 ek. szójaszósz, só, koriandermag

Elkészítés:
A rizst kevés olívaolajon megpirítom, majd felöntöm másfélszeres mennyiségű vízzel. Sózom, majd 10 percig alacsony lángon főzöm. Miután elzártam alatta a gázt, lefedve hagyom, hogy szépen beszívja a nedvességet és tökéletesen megpuhuljon. Közben vékony csíkokra (julianne) felvágom a megtisztított/megmosott zöldségeket (répa, cukkini, paprika, hagyma). Olívaolajon megpárolom a zöldségeket. Elkészítem az édes-savanyú szószt -> összekeverem a paradicsompürét a szójaszósszal, mézzel, fehérborssal, sóval, gyömbérrel és a mozsárban porrá zúzott koriandermaggal. A párolt zöldségekhez hozzáadom a babcsírát, majd ráöntöm a szószt. Összeforralom egyszer az egészet, majd a rizsre halmozva tálalom.

A mustár


Termékek: Ízük szerint: édes, enyhe, közepesen csípős, csípős, erős mustár; származásuk szerint: német, francia, amerikai, angol.

Története: A mustár az egyik legrégebbi fűszerkrémek közé tartozik. Már az ókori Egyiptomban, Hellászban és a Római Birodalomban is ismerték, és többek között a hús tartósítására használták. A római Paladius által a IV. század környékén feljegyzett receptben is szerepel a mustár összetétele, azaz az őrölt mustárporhoz mézet, olívaolajat és ecetet kevertek.

A mustár nagy valószínűség szerint a rómaiak által elterjedt a Rajna
folyó mentén, és a X. század környékén igen népszerűvé vált német földön és Franciaországban. A brit szigeteket csak a XII. században hódította meg. 1634-ben Franciaországban kizárólag Dijon városa kapta meg a mustárkészítés jogát. A város a mustárgyártással szerzett európai hírnevét mind a mai napig megőrize.

Mivel a mustárnövény igénytelensége miatt a mérsékelt övön szinte mindenütt termeszthető, ezért Európa minden tájékának kialakult a maga mustárspecialitása.

Néhány mustárfajta régi hagyományra tekint vissza, ám vannak olyanok, amelyek a globalizáció következtében kiszorultak a piacról, míg egyes fajtákat éppen manapság "fedeznek fel" újra. Mindegyik európai országban - legyen az Belgium, Svédország vagy Magyarország - termesztenek mustármagot, és mindenhol létezik helyi specialitás. A német, a francia és az angol mustár piaci elterjedtsége m
iatt nem szabad leértékelnünk más nemzetek mustárfajtáit.

Készítési mód: A mustármagotak először egy henger alakú présgépben ledarálják. Ennél a folyamatnál a magok héja felpattan. A nagyüzemi mustárgyártás során a mustárdarát nagy nyomás alatt kipréselik. Eközben részben kifolyik a mustárolaj, és a visszamaradt mustárpogácsát száraz őrléssel finom porrá őrlik.
A kis mustármalmokban a mustárdarát cefrés hordókban ecettel és sóval összekeverik, majd állni hagyják. Már ekkor kezd kialakulni az adott mustárfajta jellegzetes bukéja. Ezután megőrlik a cefrét. Ettől kapja a mustár a jellegzetes állagát, amelyete az összetevői együttesen biztosítanak. A mustárliszt az őrlés fokától függően három- vagy négyrészes mennyiségű vizet köt meg. Ezért a folyamatért a d
uzzadásra képes szénhidrátok felelősek. A hagyományos gyártási eljárás során a mustár aromája jobban érvényesül, és az éterikus olajon nagyobb mennyiségben megmaradnak.
Annak ellenére, hogy a mustárt többé-kevésbé hasonló módon kés
zítik, jelentős különbségek vannak az egyes mustárfajták között. Ez a következőkkel magyarázható: a különféle mustárokat három különböző mustármagból vagy azok keverékéből állítják elő. A fehér, más néven az angol mustár magjai enyhébb ízűek, a fekete, vagy a francia mustár magjai különösen csípősek. Ezenkívül gyakran használják a több alfaljba sorolható barna, azaz szareptai mustár magjati is.

A mustár ízét a különböző ecetfajták is befolyásolják. Az égetett szeszből készült ecet mellett almaecetet, malátaecetet, borecetet és más ecetféléket is használnak. Nem mindig csak az ecettel lehet a mustárlisztből pasztaszerű krémet készíteni, hanem a szőlő mustjával is. A mustáralapmasszához minden mustármalomban a saját receptjük szerint adnak fűszereket, aromaanyagokat, mézet vagy különféle alkoholokat.


Fűszerkert #3


A fűszerkertem egyre szebb. Kitapasztaltam, hogy a menta és a kakukkfű nagyon jól érzi magát a szabadban a kicsit árnyékosabb helyeken. A bazsalikom természetesen nagyon igényli a napfényt a rozmaringgal, petrezselyemmel, zsályával együtt. A lila bazsalikomjaimnak a levele amolyan "mozaikos", egybefüggő lilaság nem nagyon fedezhető fel rajtuk. A snidling kibújt, már 3 centi magasan nyújtózkodnak. A majorannával úgy néz ki nagyon nincs szerencsém, igazi makrancos kis magvak, nem akarják megmutatni magukat. A rucolám egyik napról a másikra elszáradt. Nem értem miért, hiszen mindig kapnak friss vizet, majd jövőre ismét megpróbálkozom vele. A paradicsomjaimat is lassacskán karózni kell, olyan szépen fejlődnek.

2009. április 25., szombat

Egyik szenvedélyem... A tea


Amikor kicsi voltam, teát főként akkor ittam, amikor beteg voltam. Ez sajnos elég gyakori állapot volt nálunk, úgyhogy nálam a tea egyenlő volt a betegségek italával. Aztán egyszer, amikor már nagyobb voltam, valami oknál fogva a szakdolgozatom témájául (üzleti terv...) egy teaház megnyitását választottam. Ekkor jártam életemben először teázóban. Körülbelül innen datálhatjuk ezt a szenvedélyt, "függőséget".





Fehérváron csak áhítoztam az olyan teák után, amiket a dolgozatomban említettem, amikor csak 2006-ban megnyílt egy különleges teákra specializálódott kereskedés kis városunkban. (http://www.misstee.hu/).
Azonnal állandó vásárlókká váltunk, elég hamar végigkóstoltuk a bolt kínálatának csaknem felét. A bolt iránti szeretetünk nem csak a kínálatnak volt köszönhető, hanem a kiszolgálásnak, azaz a tulajdonosnak is. Nagyon jó, közvetlen kapcsolatot sikerült kialakítanunk, így a mai napig törzsvásárlónak mondhatjuk magunkat. Olyannyira, hogy itt REKLÁMoznám is őket. (jobb oldalon is villog már egy kis reklám, ami a honlapjukra irányít) A héten nyitották meg új teaboltjukat és teázójukat egy rendkívül kellemes és nagyon szép atmoszférájú helyiségben. Közel 120féle teakülönlegesség, finom kávé, aprósütemények.. egy szóval, aki környékbeli és csak egy kicsit is érdeklik a teák, és szívesen töltené az idejét egy nyugodt teázóban, akkor annak hajrá :)


Idézek a honlapjukról:

"
Célunk egyrészt a minőségi teakedvelő közönség kiszolgálása, másrészt a teával még csak most ismerkedőkkel megismertetni a teák hatását és megszerettetni ezen természetes italok fogyasztását.

Meggyőződésünk, hogy a teák rendszeres napi foyasztásával betegségeket lehet megelőzni, illetve a már kialakult problémáknál a rosszindulatú folyamatokat mérsékelni vagy akár visszafordítani is lehet. Szeretnénk ösztönözni mindenkit, legyen része ennek az egészséges életmódnak.


Egyre több kutatómunka és tanulmány foglalkozik a szervezetünkre kifejtett jótékony hatásokkal. Mióta megnyitottuk a MissTee teaboltot már nemcsak a tanulmányok erősítenek meg meggyőződésünkben, hanem a boltunkban egészségügyi problémával megjelent és rendszeres teafogyasztóvá vált vevőink tapasztalatai is, amit kérésünkre egyesek rögzítettek.


A Misstee teabolt 2006-ban nyílt, Székesfehérváron, 2009 áprilisában kinyitottuk teázónkat az Ady Endre utcában ahol meghitt hangulatban lehet a teáinkat fogyasztani
Több mint 120 különböző teát kínálunk, valamint különféle teázási kellékeket."


2009. április 20., hétfő

Boldogság és öröm - Kaptam fügefát


Mint kiderült, apósom olvassa a blogom. Ezáltal azt is megtudta, hogy szeretnék egy fügefát. Hát szerzett :) Nem tudom, hogy milyen helye lesz itt nálunk, de az tuti, hogy már mutatkoznak a pici fügék :] Elvileg lesz még egy fa, de azt jobb, ha kinn marad náluk a kertben, mert ott biztosabb a termés.... Sőt.

Én már annak is örülök, ha néhány szem lesz rajta, és szép lombot növeszt. Ha azt vesszük citromunk is volt már. A kumquat még nem virágzott, de úgy gondolom, hogy neki még nem is sikerült megtalálnunk a megfelelő helyet... de hát a lakás még mindig csak félig kész. Ha egyszer minden a helyén lesz...!



2009. április 19., vasárnap

Myristica fragrans - Szerecsendió és -virág


  • Család: Babérfélék

  • Egyéb nevei: muskátdió, mácisz vagy szerecsenvirág, muskátvirág

  • Felhasználható részei: A termésből kifejtett magját és magköpenyét szárítva egészben, vagy őrölve használjuk fűszerként. A szerecsendió vörös színű magköpenye (aryllus) muskát-, más néven szerecsendió-virág (mácisz) néven ismert.

  • Származása: A Maluku-szigeteken és Új-Guineán őshonos. Manapság elsősorban Indonéziában, Nyugat-Indiában, Madagaszkáron, Mauritiuson, valamint Brazíliában termesztik.

  • Leírása: A szerecsendiófa a 100 éves kort is megérheti, és vadon 15 méter magasra is megnőhet. A termesztett példányokat kb. 6 méteres magasságig hagyják növekedni, hogy a terméseit könnyebben be tudják gyűjteni. Először csak a 8. év után terem, majd minden évben egyret böbb természt hoz. A legtöbbet a 15. évben. A szerecsendió nem a fa termése, hanem az alulról felrepedő termésből kifejtett mag, amely a sárgabarack magjára hasonlít. A termés a virágzástól számított kb. 9. hónapra érik be. Ekkor felrepednek. Az erdőkben hosszú botokkal verik le az ágakról az érett terméseket, az ültetvényeken viszont kézzel gyűjtik be. A termés falát és a vörös, hálózatos felszínű magköpenyt (szerecsendió-virág) eltávolítják, szétteregetve a napon vagy a maggal (szerecsendió) együtt szárítják meg.

  • Érdekesség: Nehéz megválaszolni, hogy használták-e már az ókorban is fűszerként a szerecsendiót. Az egyiptomi múmiák mellett találtak szerecsendiót, ami igazolja, hogy az ókorban már ismerték, de azt nem tudni, hogy használták-e fűszerként, vagy csak gyógyászati célokra, illetve kultikus szerként alkalmazták. A szerecsendió és a szerecsendió-virág a XVII-XVIII. században a fahéj és a szegfűszeg mellet a legdrágább fűszerek közé tartozott.

  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban fontos szerepet tölt be a muskátdió. Úgy tartják, ha amulettként viseljük, vagy a nadrágzsebben hordjuk, akkor megvéd bennünket a fekélyektől és a nyakon kialakuló furunkulusoktól. A homeopátiában manapság is kiemelkedő szerepet játszik.

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

  • Aroma: Kellemesen fűszeres aromájú, tüzesen csípős, enyhén égető ízű. A szerecsendió-virág is fonom ízű fűszer. Vele helyettesíthetjük a szerecsendiót, fordítva viszont nem lehet.
  • Felhasználás: Mindenféle sós étel, például burgonyapüré, spenót, karfiol ízesítésére használhatunk egy csipetnyi szerecsendiót. Laktató zöldséglevesekhez, világos szószokhoz, tojásos, hal- és húsételekhez is adhatunk belőle. A sajtos fondühöz is tegyünk egy csipetnyit. Szerecsendió-virággal is ízesíthetjük azokat az ételeket, amelyeket szerecsendióval is lehet fűsezrezni. Elsősorban édességeket: például krémeket, pudingokat és kompótokat, karácsonyi aprósüteményeket, puncsot ízesíthetünk vele.

Fontos figyelmeztetés!
Nagy mennyiségben (5-30 gramm) fogyasztva mérgező. Hatóanyagai szervezetünkben a meszkalinhoz és az anfetaminhoz hasonló anyagokká bomlanak le, és bódult állapotot, sőt súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak.

Hagymás baguette


Szénhidrát napunk van. Végre. Egy dolog, ami szintén nagyon hiányzik nekem a diétából az az, hogy csak 4 naponta ehetek friss péksüteményt. Szó szerint szenvedés ez nekem, mert iszonyatosan szeretem a kelt tésztákat és társaikat. Mindegy... meghozom az áldozatot, csak legyen meg az eredménye :) Hagymás bagettot sütöttem. Nem mondom, hogy tökéletes lett, de hát először sütöttem kenyérfélét (najó kenyérsütőben már sütöttem, de az mégsem ugyanaz...) és tapasztalatom nem igazán volt. Az biztos, hogy még fogok vele próbálkozni, amíg a perfekt eredményt el nem érem. A receptet a Nők Lapja konyhából szedtem.

Hozzávalók (3 db-hoz):
45 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek. só, 0,3 dl olívaolaj, 0,3 dl víz, 1 kk. porcukor, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A lisztet átszitálom. A vizet kissé meglangyosítom, a porcukrot hozzáadom és belemorzsolom az élesztőt. Megvárom míg felfut, majd az olívaolajjal és a sóval együtt hozzáöntöm a liszthez. Kézzel, vagy géppel (én az utóbbival) összedagasztom, majd a tetejét liszttel megszórva langyos helyre rakom, ahol kb. 1 órát kelesztem. A hagymát finomra vágom, majd kevés olívaolajon megpirítom. A megkelt tésztét lisztezett munkalapra terítem, beledolgozom a frissen őrölt borsot és a hagymát. 3 egyforma rudat gyurmázok belőle, tepsibe helyezem, a tetejét ferdén bevagdozom, majd ismét pihentetem egy 10-15 percet. Vizes ecsettel megkenem a tetejüket és 180°- ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt ropogósra sütöm őket.

Origanum vulgare - Szurokfű, azaz oregano


  • Család: Ajakosak (Lamiaceae syn. Labiatae)
  • Egyéb nevei: Vajmajoránna, oregano, fekete gyopár, murvapikk, balzsamfű, kaslók, szurokszagú fű
  • Felhasználható részei: leveleit használjuk
  • Származása: A Földközi-tenger mentén őshonos, de hazánkban is előfordul száraz tölgyesekben, bokorerdőkben, irtásokban és az egész mérsékelt övben termesztik. Aromája annál intenzívebb, minél több napsugárzás éri.
  • Leírása: Bokros növekedésű, 60 cm magasra megnövő évelő növény, amely sok apró, tojásdad, hegyes végű, 1-4 cm hosszú leveleket fejleszt. Halvány rózsaszínű vagy fehéres harang alakú, ajakos virágai fejecskeszerű álfüzért alkotnak. Jellegzetes, majoránnára hasonlító ízét és illatát az illóolajoknak (carvarcol, thymol) köszönheti.
  • Rokon fajok: Majoránna, bazsalikom, zsálya, csombor és rozmaring. A mexikói oregánó néven is ismert illatos gyógyajak (Lippia graveolens) bár ízében nagyon hasonlít a szurokfűre, viszont a vasfűfélékkel rokon.
  • Érdekesesség: A szurokfüvet állítólag Aphrodité görög istennő az öröm jelképének teremtette. (Az oros ganos görög szó jelentése: hegyek öröme.) A jegyespárokat szurokfűből készített koszorúval díszítették, később pedig a vőlegény szerelmének bizonyítékául szolgált.
  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban puffadás, hasmenés és gyomorfájás ellen ajánlják. Emellett serkenti az étvágyat, csökkenti a menstruációs panaszokat, s száj- és torokgyulladás esetén is alkalmazzák. Antibakteriális és fertőtlenítő hatása miatt köhögés és légúti megbetegedések gyógyítására is használják.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
  • Aroma: A szurokfű fűszeres, enyhén édeskés, kellemesen friss aromájú, intenzív illatú növény.
  • Felhasználás: Pizzák, olasz tészták, valamint fűszeres szószok klasszikus fűszere. Különféle zöldségféléket is ízesíthetünk vele, például padlizsánt, cukkínit, paprikát, burgonyás ételeket, valamint sertés- és marhasülteket.
  • Konyhai ötletek: Rozmaringgal és kakukkfűvel is használhatjuk, csak közeli rokonával, a majorannával nem. Szárítva is megőrzi jellegzetes aromáját. Rövid ideig főzzük együtt az étellel, mert aromája csak így tud érvényesülni igazán. Mexikóban a chiliporhoz keverik, és a chili con carne-t ízesítik vele.

2009. április 18., szombat

Keményítő nap


Hétvégenként tulajdonképp semmi problémám nincs ezzel a nappal, mert frissen tudom készíteni az ebédet. Azonban amikor hétköznapra esik, akkor meggyűlik vele a bajom, mert rizst nem mindig szeretnénk enni, az ilyen-olyan zöldségek, krumpli és barátai viszont csak frissen sülve/grillezve az igaziak. Ma egy egyszerű, újhagymás petrezselymes burgonyát készítettem.

Hozzávalók:
60-70 dkg krumpli, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg margarin (muszáj ezt, mert hát ez növényi...), 3 szál újhagyma, só, őrölt fehér bors, szerecsendió

Elkészítés:
A krumplit felteszem főni sós vízben (én most megpucolva, felkockázva főztem). Az apróra vágott újhagymát megpirítom egy mély serpenyőben a vajon, majd az egészre ráöntöm a megfőtt, leszűrt krumplit. Sózom, borsozom és kevés szerecsendiót reszelek rá. Rádobom a finomra vágott petrezselymet, majd jól összesütöm az egészet.

Rucola peszto


Ma reggel meglepően "frissek" voltunk, annak ellenére, hogy tegnap este kimozdultunk egy kicsit "bulizni". Na bulizásnak nyoma sem volt, hiszen 24 éves létemre, kb. a szórakozó közönség 3/4-ének akár az anyja is lehettem volna. Engem ez teljesen felháborított és innentől kezdve már nem igazán tudtam belevetni magam a nagy-nagy szórakozásba, pedig a fent említetten kívül minden adott lett voln
a hozzá. Sok régi ismerős, jó zenék... Így bírtuk hajnali kettőig, amikor hazaindultunk. Reggel kipattant a szemem, majd alig vártam, hogy Dani is felnyissa a szemhéját. Elmentünk sétálni a városba, amikor Dani felvetette, hogy még időben vagyunk ahhoz is, hogy kinézzünk a piacra. Ott vettem ezt az adag szép üde és friss rucolát. Gondolkoztam, hogy mit készítsek belőle. Hát lett belőle pesto. Igaz, hogy van benne egy kis parmezán is, de szerintem szénhidrát napon (azaz holnap) megjátszuk ezt egy adag spagettivel, vagy tagliatelle-vel. (Majd erről is készítek fotót, és rakom is fel.)
Igazán szép, tavaszi színe lett, feldobódik már a látványától is az ember hangulata. Az ízéről nem is beszélve...

Hozzávalók:
60 g rucola, 40 g reszelt parmezán, egy maréknyi fenyőmag, 0,5 dl olívaolaj, esetleg egy fél, vagy egy kisebb citrom leve (bevallom én ezutóbbit kifelejtettem)
, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A rucolát megmossuk, majd egy tálba rakjuk. Ráöntöm a reszelt parmezánt, olívaolajat és a citrom levét, beledobom a fenyőmagot, sózom és borsozom. Az egészet jól összeturmixolom botmixerrel. (ha nem lettem volna nagyon lusta, lehet nekiláttam volna mozsárral is.. )


Neki is tetszett :)

2009. április 17., péntek

Legújabb szerzeményeink


Mivel mindkettőnknek mostanság van a születésnapja, ezért kaptunk egy kis pénzt, hogy vegyünk magunknak azt belőle amit szeretnénk. A pénz egy részét beleraktuk a készülőben lévő gardróbunkba és a másik részéből (természetesen) vettünk egy-két konyhában megférő, sőt szükséges dolgot. Fehérváron eddig nem nagyon láttam soufflé formákat, de most végre igen, nem is nagyon akartam őket ott hagyni. Pláne, hogy az öcsém ballagására mindenképp ilyesmi édességet szerettem volna készíteni. A másik a borospohár készlet, amink eddig szintén nem volt, pedig a bort szereti a férjecském. Van egy kristálypohár készletünk (pezsgős), de azt azért borozgatásra mégsem....

A Bazsalikom

Ez már saját, magról nevelt bazsalikom


Szombaton benéztünk a könyvesboltba és megajándékoztuk magunkat egy-egy könyvvel. Én a Kis Fűszerlexikon-t választottam, ebből fogok információkat megosztani a kedves olvasóimmal.

Ocimum basilicum - Bazsalikom


Család: Ajakosak

Egyéb neve: bazsalikum, királyfű, németbors, szentjánosfű, bazsalik

Felhasználható részei: Leveleit frissen, vagy szárítva használjuk

Származása: Elő-Ázsiából származik, de már az ókori rómaiak is termesztették. Manapság a trópusokon és a mérsékelt övben is ültetik. Aromája annál intenzívebb lesz, minél több napsugárzás éri.

Leírása: Nagy, sötétzöld színű, ovális leveleket fejlesztő, 50 cm-re megnövő egynyári fűszernövény. Nyár végén hozza apró fehér, vagy halványrózsaszín, néha lilás árnyalatú virágait. Illatát és ízét többféle illóolaj határozza meg.

Rokon fajok: az Ocimum nemzetséghez több mint 60 faj tartozik, amelyeket a levelek formája vagy színük alapján lehet elkülöníteni. Az egzotikus >Dark Opal< és a >Purpur Delight< Gyógyászati jelentősége: A bazsalikom nyugtató hatással van az idegrendszerre. Leveleinek forrázatát meghűléses megbetegedéseknél izzasztóként és nyákoldóként használhatjuk. Jótékony hatást fejt ki gyomorpanaszok, felfúvódás és étvágytalanság esetén is. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Régebben búskomorság ellen is használták.

Tudta, hogy...
a basilicum görög eredetű szó, és azt jelenti, hogy "királyi", ezért német nyelvterületen (néhol nálunk is) királyfűnek is nevezik? Indiában szent növényként tisztelik, és vallási ceremóniáknál használják. Közép-Európában Nagy Károly császár révén terjedt el. Ő rendelte el a kolostorkertekben történő termesztését.


KONYHAI FELHASZNÁLÁSA:

Aroma:
A bazsalikom fűszeresen édes ízű. Kellemesen borsos aromája az ételeknek friss ízt kölcsönöz.

Felhasználás:
Az olasz konyha klasszikus fűszere. A pesto, az insalata caprese, a pizza margherita elmaradhatatlan ízesítője. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják.

Konyhai ötletek:
A bazsalikomot csak a főzés végén adjuk az ételhez, mert hő hatására sokat veszít az aromájából.
A friss leveleket finomra összeaprítva egy kis vízzel a jégkockatartó rekeszeiben lefagyaszthatjuk, és később meleg ételek ízesítésére használhatjuk.

2009. április 13., hétfő

Egy nem pont idevágó téma


Ma két éves a "kis"cicánk. El is kényeztettük ma (nem mintha nem ezt tennénk minden egyes nap), kapott a sonkából, miközben készítettem a húsvét hétfői - fehérjenapi "ebédünket". Fajtatiszta Maine Coon, a balatonalmádi Norsycat tenyészetből. Emlékszem milyen undok kis dög volt, amikor ellátogattunk Nórához, hogy kiválasszuk a leendő cicánkat... azt sem engedte, hogy hozzányúljunk, inkább csak figyelt a távolból... Ma viszont már egy szeretetre méltó hatalmas (6,5 kg) dög. :)


És a mi húsvéti "menünk":

Sajtos-sonkás rántotta :) a receptet nem írnám le...

Új rovat: fűszerek


Mivel a 90 napos fogyókúra miatt sajnos esténként szoktam főzni másnap délre, így fotók nem igazán születnek az ételekről, és ugye mindenből csak annyit készítek, ami az adott napon el is fogy, hiszen másnap már nem ehetnénk ugyanazt.
Kitaláltam azt, hogy a fűszerekről (első sorban azokról a zöldfűszerekről, amik itthon nálam is megtalálhatók friss formában) fogok írni fajtánként, bejegyzésenként saját fotóval.
Korábban említettem, hogy megpróbálkoztam fűszernövények magról történő nevelésével, és hála az égnek jópárral sikerrel jártam (természetesen ugyanannyival nem). A paradicsomokat szép nagy "vályú"-ba ültettük, hogy legyen helyük gyökeret ereszteni, lassan ki is karózhatom őket. A tavasz (vagy inkább nyár?) is megérkezett, hozta magával a napsütést, így az erősebb növénykék az ablakpárkányból kikerültek az erkélyre (paradicsom, menta, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem...). Ültettem még egy adag bazsalikomot, majorannát (a korábban ültetett magok meg sem mutatták magukat :( ), snidlinget, koriandert (utólag vettem magot). Meglátjuk mi lesz belőle :]


2009. április 8., szerda

Citromos pulykamellcsíkok


Ismét egy fehérjenap... "átvészeltünk" még egy gyümölcsnapot. nem is olyan szörnyű ez :) Furcsa, hogy ennyi húst eszünk mostanában (készítenék én halat is, ha lehetne itt szépet, frisset kapni...), de azt olvastam, hogy ilyenkor hasznos az állati fehérje fogyasztás hús formájában. Bár írnak annyi hülyeséget ezer és ezer oldalon, hogy csak na... Ez ismét egy gyors hús. Ilyenek nálunk a gyorskaják :] (igaziból karácsony óta nem is volt olyan, hogy órákat töltöttem volna el a konyhában... akkor is az előkészítés vitte el az időt...)

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé, 1 ek. szójaszósz, 2 ek. olívaolaj, 2 citrom, só, frissen őrölt bors, kevés vaj, 2 dl alaplé

Elkészítés:

A pulykamellet vágjuk csíkokra. Tegyük egy tálba őket, fűszerezzük sóval, borssal, adjuk hozzá a szójaszószt, 1 evőkanál olajat és egy citrom levét. Keverjük össze, fedjük le és tegyük egy jó fél órára hűtőbe az egészet. Egy vastag falú serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat és a vajat. Mikor elkezd habzani, tegyük bele a húscsíkokat, majd magas hőmérsékleten pirítsuk meg őket. Szűrőkanállal szedjük ki őket. A hátramaradt pecsenyeléhez öntsük hozzá az alaplevet és csavarjuk bele fél citrom levét. Forraljuk össze. Tegyük bele az elősütött húscsíkokat, néhány perc alatt forrósítsuk át. Én most uborkasalátával kínáltam, de ha nem diétáznánk, akkor mindenképp rizzsel!

2009. április 6., hétfő

Vasárnapi fehérjenap


Vasárnap protein napunk volt, próbáltam egy finom, de egyszerű menüt összedobni. Én valami gombásra vágytam, ezért kétfélét kellett csinálnom, mert Dani sajnos allergiás ezekre a kalaposokra. Neki készítettem néhány szelet sajtos, grillezett pulykamellet, magamnak meg egy gombás pulykaragut. A köret mindkettőnknek ugyanaz volt, a kötelező friss saláta (amit mellesleg cseppet sem bánok)

Hozzávalók a grillezett pulykamellhez:
30 dkg pulykamell, só, bors, olívaolaj, valami füstösebb ízű sajt (parenyi
cát használtam)

Elkészítés:
A pulykamellet megtisztítom, felszeletelem, majd megsózom és borsozom. Tűzforró grillserpenyőben kevés olívaolajat teszek, majd rárakom a pulykaszeleteket. Amikor az egyik oldala szép csíkosra megsül, megfordítom a szeleteket és a tetejére helyezek 1-1 szelet sajtot. Készre sütöm, majd a salátával tálalom.

Hozzávalók a gombás pulykaraguhoz:
30 dkg pulykamell, só, bors, olívaolaj, reszelt parmezán, gomba (ízlés szerin
t, és én most konzervet használtam), 1 dl tejszín, 5-6 oregánólevél

Elkészítés:
A pulykamellet megtisztítom, apró kockára vágom. Forró serpenyőben felhevítek egy kis olívaolajat, majd rádobom a húst. Amikor szépen megpirult, hozzáadom a gombát, felöntöm tejszínnel, sózom, borsozom, beledobom a reszelt parmezánt, és az apróra vágott oregánót. Az egészet jól összeforralom. A salátára halmozva tálalom.

Hozzávalók a salátához:
1 fej római saláta, 10-12 szem koktélparadicsom, 2,5 dl natúr joghurt, zöldfűszerek (kapor, metélőhagyma stb.), só, bors, 1 ek. ecet (valami gyengébb fajta), 0,5 dl olívaolaj.

Elkészítés:
A salátát megmosom, majd nagyobb darabokra tépkedem és egy tálb
a rakom. A paradicsomot negyedekbe vágom, és hozzáadom a salátához. A joghurtból, ecetből, olívaolajból, sóból, borsból és zöldfűszerekből készítem el a salátaöntetet. Ezeket mindet jól összekeverem, majd ráöntöm a saláta és a paradicsom keverékére és összeforgatom ez egészet.

"Sorbet" gyümölcsnapra


Itt van végre a tavasz. Eljött a fagylaltok, sorbet-ek, graniták ideje, azonban mi jól lekorlátoztuk a lehetőségeinket, hiszen belefogtunk a 90 napos fogyókúrába (arrabbiata-t pl. sajt nélkül ettünk...). Készítettem egyfajta édességet, egy cukormentes "sorbet"-et, de akár fagyasztott bébipapinak is nevezhetjük. Nem baj, azért jól esett. A gyümölcsös hűsítő hatás így is megvolt. Bevásároltunk változatos gyümölcsökből, hogy izgalmasabb legyen a nap. Ilyenkor olyan gyümölcsöket is megvesz az ember, amit lehet, hogy amúgy nem venne.

Hozzávalók:
1 papaya, 1 mangó, 2-3 szelet ananász, 1 banán, 1/2 gránátalma átpaszírozott leve, 2 dl frissen facsart narancslé, 5-6 mentalevél

Elkészítés:
Az apróra feldarabolt gyümölcsöket és a gyümölcsleveket össszeöntöm egy tálba, majd botmixerrel pürésítem az egészet. Fém tálba öntöm a masszát, majd berakom a mélyhűtőbe. Negyedóránként keverek egyet rajta, hogy egyenletesen fagyjon.