2009. március 30., hétfő

Boldog születésnapot az én kis férjemnek!


Sütöttem neki tortát. Sajnos nem lett olyan szép, mint amilyennek megálmodtam (lehet kicsit össze is csaptam és miközben fotóztam még a macska is hozta a formáját), viszont az íze... ezért is rakom fel annak ellenére, hogy csúnya lett róla a kép. Nagyon finom, igazi Daninak való torta (eper és marcipán mániás).

A torta alapötletét Dolce Vita blogjáról szedtem, de aztán totál átformáltam.


Igazi boldog csirkék tojásait használtam (mama tikjainak termése), igazából másból nem is szeretek piskótát készíteni, ugyanis ekkor lesz csak igazán szép sárga színe.

Hozzávalók:
Piskótához: 2-2 tojás, 2-2 ek. cukor, 2-2 ek. liszt (én felesben csinálom rétes, illetve finom liszttel - így tanultam anyukámtól), csipet só, 4-5 tk. kakaó; A túrókrémhez: 50 dkg túró, 2 ek. mascarpone, cukor, 2 dl tejszín, 1 ek. vaníliaaroma; az eperzseléhez: 50 dkg eper, 5 lap zselatin, kis cukor

Elkészítés:
A túrót összetöröm a cukorral, a tejszínt kemény habbá verem, majd a mascarponeval és a vaníliaaromával együtt a túróhoz adom. Jól összedolgozom, majd bevágom a hűtőbe. Az epreket megmosom, összevágom, majd kevés vízzel (1dl) és cukorral felteszem főni. Jól összeforralom, majd botmixerrel pürésítem. Ekkor belekeverem a zselatint. Félrerakom hűlni. 2 piskótát készítek, egy simát és egy kakaóst. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet. A fehérjéket egy csipet sóval kőkemény habbá verem, majd beleforgatom az előbbi masszába. (a kakaós piskótával ugyanígy járok el, annyi különbséggel, hogy a tojáshabbal együtt a kakaót is hozzáadom) A tortaformát kikenem vékonyan egy kis vajjal, majd 10-15 perc alatt 180°-on megsütöm őket. A fehér piskóta kerül alulra, ezt vissza is helyezem egy kapcsos tortaformába. Rárétegezem a túrókrémet, majd a kihűlt eperzselét. Erre jön a barna piskóta. Lehet csokimázzal is díszíteni (én is így tettem volna, ha...), de Dani marcipánmániás, így a tetejére marcipán került.

(szégyellem magam, hogy ez utóbbit nem magam készítettem, ugyanis majdnem összeestem, mikor megláttam a leíráson azt a rengeteg E-t, de most sajnos győzött a lustaságom, és az, hogy per pillanat csak egy vagyonért tudtam volna megfelelő mennyiségű mandulát szerezni...)


2009. március 29., vasárnap

Vasárnapi ebéd


Holnap lesz a férjem születésnapja, tehát ma "ünnepi" ebédet készítettem. A tortája is már ott pihen a hűtőben (nem mertem holnapra hagyni, mert ki tudja, hogy lesz-e szokáshoz híven túlórám, vagy sem.... node a tortáról majd egy következő bejegyzésben). Eredeti tervem az volt - mivel a hétvégére nagyon szép napsütéses időt mondtak, ehelyett sütött akkor, amikor szombaton a munkahelyemen senyvedtem -, hogy az ebéd után sétálunk majd egyet a ligetben, de ehelyett esik az eső és csúnya szürke felhők takarják el a napocskát.

Mellesleg ez az ebéd akár beillett volna egy 90 napos diéta fehérje napjába is (szintén nagy elhatározás, hogy 1-jétől nekiállunk).


Hozzávalók:

70 dkg csirkemell, 12-13 hajszálvékony szelet sonka (én most feketeerdeit használtam), friss rozmaring és kakukkfű, olívaolaj, só, csípős paprika (szárított), bors, 3 jó marék rucola, 2 nagyobb szem paradicsom, 1 zacsi mozzarella, 1 e
k. balzsamecet, 1 tk. magos mustár

Elkészítés:
A húst felvágom, megmosom, majd papírtörlővel felitatom róluk a vizet. Kevés felforrósított olívaolajban hirtelen felsütöm a csirkét, hogy szépen megpiruljon. Ha ez megvan, sózom, borzosom őket, megszórom a pirospaprikával és az apróra vágott zöldfűszerekkel mindkét oldalát. Ezután egyenként körbetekerem őket 1-1 szelet sonkával. Tepsibe/tűzálló tálba helyezem őket, majd 200°-ra előmelegített sütőben, 20 percig sütöm őket. A végén rákapcsoltam a grillfokozatot, így még szebben pirult a husi. Miközben a hús a sütőben van, elkészítem a salátát. Megmosom a rucolát, a paradicsomot szintúgy. A paradicsomot kockára vágom, hozzádobom a salátához. A mozzarellát is összevagdosom hüvelykujjnyi méretű darabkákra (mondjuk én most apró hazai mozzarella golyókat h
asználtam) és ezt is hozzáadom a zöldségekhez. 1 evőkanál balzsamecetből, 3 ek. olívaolajból és 1 teáskanál magos mustárból "öntetet" keverek, majd az egészet jól összeforgatom a salátával. A kész salátát tányérokba halmozom, majd ráhelyezem a húst.

2009. március 27., péntek

Tagliatelle al mascarpone


Na ez tényleg villámebéd. 10 perc alatt megvan az egész. A legtöbb időt talán a tésztafőzés után a hagyma összevágása veszi el. Holnap ugye munkanapom lesz :( ezért meg akarok minden lakással kapcsolatos dolgot csinálni ma délután. A konyhában nem akartam sokat pepecselni a főzéssel, tésztát amúgy is "rég" ettünk, úgyhogy kapóra jött.

Hozzávalók:
300 g tagliatelle, 3 ek. mascarpone, 1 marék apróra vágott snidling, 1 nagy fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 7-8 ág kakukkfű, frissen őrölt bors, só, kevés olívaolaj, reszelt parmezán

Elkészítés:
Felteszem forrni a tésztavizet. Az olívaolajon megpárolom az összevágott lilahagymát és fokhagymát. Rádobom az összetépkedett kakukkfüvet és a snidlinget, majd hozzáadom a mascarponet. Megvárom míg "felolvad", sózom, borsozom, belereszelek egy kis parmezánt. A tésztát leszűröm, majd jól összekeverem a szósszal. Kevés reszelt parmezánt szórok a tetejére, tálalom.

2009. március 24., kedd

Quesadilla con guacamole

"A spanyol hódítóknak Mexikóban nagy meglepetést szerzett a rendkívül választékos azték konyha, mely az európaiaknak ismeretlen fûszereket, növényeket, gyümölcsöket használt. Ilyenek a vanília, amely egy mexikói kúszóorchidea termése, a földimogyoró, amit ma is, finomra őrölve habarásra is használnak, a paradicsom, mely az egyik legkedveltebb ízesítőjük. Szeretik az érett zöldparadicsomot, ebből készülnek a zöldmártások, zöld csirke, saláta. Talán a legismertebb ételük a kukoricalisztből készült kenyér, a tortilla. Tányér nagyságú, ha kisebbre sütik, akkor taco a neve és remek fûszeres mártásokkal kerül asztalra. Ha forró zsírban ropogósra sütik és különböző darált húsokat, mártásokat vagy salátákat tesznek rá rétegesen, tostada a neve...."


Ma mexikóit ettünk.. és milyen érdekes... se kukorica, se vörösbab nem volt benne :) Quesadillát készítettem finom quacamole-val.

A tortilla receptet (ami jelen esetben nem kukoricalisztből, hanem teljes kiőrlésűből készült) Fűszeres Esztertől lestem el és biztos, hogy fogom még készíteni legközelebb is.

Hozzávalók a tortillához:
35 dkg teljes kiőrlésű liszt, 35 dkg sima liszt, 3 dl meleg víz, 0,5 dl olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrok, majd félrerakom egy 20 percre pihenni. Ezután 8 részre osztom, kinyújtom őket, és kb. 1-1 perc alatt megsütöm egy forró serpenyőben mindkét felét a tortillának. (én négyet használtam az ételhez fel, a maradék négyet elraktam a fagyasztóba)

Hozzávalók a guacamole-hoz:
2 érett avokádó, 1 kis fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, 1 lime, só, frissen őrölt bors, 1 ek. tejföl

Elkészítés:
Az avokádó húsát kivájom, majd gyorsan meglocsolom a lime kifacsart levével, hogy még véletlenül se barnuljon meg. A hagymát és a fokhagymát felaprítom, a chilit (aki nem akar tüzet okádni, akkor a magokat szedje ki, én benne hagytam... :) is összevágom és ezeket hozzáadom az avokádóhoz. Belerakok egy kanál tejfölt, majd fogom a botmixert és pépesre turmixolom (én egy kicsit darabosra hagytam). Sózom, borsozom és már kész is.

Hozzávalók a quesadillához:
4 db tortilla, reszelt sajt (ízlés szerint, én jó bőven raktam) és tulajdonképpen bármi... én póréhagyma- és paradicsomkarikákat raktam bele most

Elkészítés:
Serpenyőbe helyezek egy darab tortillát megszórom bőségesen reszelt sajttal (valami finommal), rápakolom a póré és a paradicsom szeleteket, majd ismét egy kis sajtot. Amikor a sajt olvadni kezd, rárakom a tetejére a másik tortillát. Megfordítom az egészet, mint a palacsintát, és összesütöm őket.

2009. március 21., szombat

Epres-banános desszert


Egyik kedvenc gyümölcsjoghurtom az, amikor keverjük egymással a banánt és az epret. Valamelyik nap elcsábultam a bevásárlóközpontban egy doboz gyönyörűszép import eper láttán. Ahhoz kevés volt, hogy sorbet-et készítsek belőle, süteményhez szintúgy... ekkor jött az ötlet, hogy banán viszont van itthon. Nem akartam sok időt szánni az egészre, csupán édességre fájt a fogam és a következő "sült ki" belőle.

Hozzávalók:
20 dkg eper, 2 banán, 3 dl tejszín (30 %-os), 1 ek. nádcukor, 1 ek. vaníliaaroma, 4-5 friss mentalevél

Elkészítés:
Az összes hozzávalót belevágom a turmixgépbe, majd magas fokozaton összeturmixolom. Kis tálakba/poharakba öntve, hidegen tálalom. Eperrel és friss mentalevéllel díszítettem. Nagyon finom, gyümölcsös poharas, kanalazós édesség.

(megjegyzés: fagyasztva, fagyinak sem utolsó :)


2009. március 20., péntek

Fügés-fenyőmagos muffin

Lehet a képen laposnak tűnik, de igaziból nem azok, szép kövérkék

Süteményre vágytam, de kedvem nem igazán volt ahhoz, hogy a konyhában órákat vesződjek ezzel. Gondoltam először valamiféle gyümölcskenyérre, végül az ötletből 12 darab muffin sült ki. Valami észveszejtő, ahogy a forró muffinban a füge szinte szétolvad a számban. Hmmm... Szóval semmi extra, de anyukám szerint eddigi életének ez volt a legfinomabb muffinja :)

Hozzávalók:
10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 1 tk. vaníliaaroma, 2 tojás, ½ deci tej, 15 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 tk. sütőpor, 20 dkg aszalt füge, 5 dkg fenyőmag, 12 db muffin papír (én enélkül csináltam, de legközelebb mindenképp használnék papírt, mert a füge miatt kicsit letapadhat)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, a muffintepsi mélyedéseit kibéle
ljük egy-egy muffinpapírral. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliaaromával. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet is. A lisztet összekeverjük sütőporral, majd 2-3 adagban ezt is hozzáadjuk a masszához. Végül jöhet bele az apróra vágott füge és a fenyőmag. A masszát beleadagoljuk a sütőformába, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.


2009. március 17., kedd

A sikeres maradékfelhasználás

Szóval... ma már nem igazán volt kedvem a húsos palacsintalanhoz, ezért mélyen belemerültem gondolataimba, hogy mit is kezdhetnék a megmaradt husival. Apró paradicsomban fürdőző gombócok jelentek meg lelki szemeim előtt, amire seperc alatt össze is futott a nyál a számban. Ezek után semmi nem tartóztathatott fel (kivéve, ha túlórzánom kellett volna....) Volt tehát egy elősütött alapom, ebből dobtam össsze a gombócokat. A recept viszont a következő:

Hozzávalók (a gombócokhoz):
50 dkg nagyon finomra darált marhahús, 1 egész tojás, 1 hagyma, 1 gerezd apróra vágott fokagyma, 3-4 szelet aprós morzsára tört fehér kenyér, 1 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom reszelt héja és leve, só, bors, reszelt parmezán

Hozzávalók (a paradicsomszószhoz)
50 dkg paradicsompüré (nem sürítmény!), kevés olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 6-7 friss bazsalikomlevél, néhány rozmaringlevél, só, bors

Elkészítés:
Felteszem forrni a tésztavizet. A gombóchoz a hozzávalókat összegyúrom, golyókat gyurmázok belőle (én apróbbakat csináltam) majd kevés zsiradékon aranybarnára sütöm őket. Közben a szószhoz összeforralom a hozzávalókat, majd a kisült gombócokat beledobom és így, együtt rotyogtatom még egy negyed órát. A spagettit tányérokra halmozom, nyakon öntöm a gombócos paradicsomszósszal, majd egy kis reszelt parmezánnal tálalom.

2009. március 15., vasárnap

Az egyik kedvenc magyaros ételem

Már hetek óta rá voltam indulva a húsos palacsintára, de közben azon kezdtem el gondolkozni (egy gasztromagazin hatására), hogy biztos palacsinta legyen-e az a bizonyos, vagy esetleg töltsem a fini paprikás csirkét canneloniba. Na ez utóbbi gyúrására és nyújtására ma nem tudtam rávenni magam, így maradt a hagyományos, palacsintás megoldás.

Hozzávalók (a töltelékhez):
60 dkg csirkemell, 3 tk. pirospaprika, 2 vöröshagyma, 1 ek. olívaolaj, 7 dl víz, só, bors, néhány szem paradicsom, 1,5 ek liszt, 5 ek. tejföl

Hozzávalók (a palcsintához):
2 tojás, 2 dl bubis víz, 1,5 dl tej, 15-20 dkg liszt, kevés olaj, só

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom az olajon. A húst apró kockákra vágtam, majd rádobtam a hagymára, hagytam kicsit pirulni. Megszórtam 3 teáskanál pirospaprikával, felöntöttem a vízzel, beledobtam az összevágott paradicsomot, sóztam, borsoztam. Úgy 45 percig lefedve főzöm. Ezután elkészítem a lisztből és a tejfölböl a habarást. A húst leszűröm (a gázt nem zárom el) ,majd a levét visszaöntöm a főzőedénybe, és beleöntöm a habarást. Ezzel sűrűre főzöm addig, míg eltűnik a "lisztessége". A leszűrt húst ledarálom. A palacsintához összekeverm a hozzávalókat, majd kisütöm őket. Megkenem őket a mártással, rászórom a darálthúst, majd ismét kicsi mártás, hajtogatás és kész is :)
A tetejére csurgatok a mártásból és egy kis tejföllel fejelem meg az egészet. Petrezselyemmel díszítem (haha én bazsalikomzöldet raktam rá, mert meghalt a bolti petrezselymem, az ültetett ugye meg még nem kelt ki).

Sajtos brokkolikrémleves


Tegnapi vonatos utazásomhoz vettem magamnak egy konyhamagazint, amiben voltak kis receptkártyák. Az egyik recept erről a levesről szólt, egyből szöget ütött a fejembe, hogy el kéne készíteni. Brokkoli volt itthon (igaz fagyasztott), azonban nem tudom, hogy férjecském amikor hazajön a céges szakosztály által szervezett túráról, akkor mit fog hozzá szólni, node sebaj. Nem nagyon szokott az általam készített ételekkel szemben finnyáskodni.

(És egy negatív élmény:
Tegnapi éjjel során egy dolog rohadtul felháborított. Jöttünk haza este Bp-ről, barátainknál voltunk és elnéztünk az IKEA-ba is. Urambocsá' még vásároltunk is, ezért volt nálunk két papírtáska. Székesfehérváron, a Prohászka úton jártunk (Esze Tamás utca előtt), amikor jött velünk szembe egy "begyűjtő" autó... Megfordult a fejünkben, hogy ezek tuti visszafordulnak... 1 perc sem telt bele, megszólítottak minket: "Azonnal álljanak meg! Mit cipekednek ennyire?"... jópár válasz végigfutott az agyamban, de mivel nem akartam rosszat saját magunknak (láthatóan kötekedő kedvében voltak a fiatal rendőrök), így csak azt válaszoltam majdnem csak nevetve, hogy: "Hát tányérokat.. meg ágyrácsot, illetve konyhai szűrőt..." Természetesen nem hitték el nekünk, ezért visszamentek a kocsiba az elemlámpájukért, és átnézték az összes szatyrunkat. Jól megvilágították a tányérokat, hogy azok tényleg tányérok e, illetve az ágyrácsot is jól körbejárták, megvilágították a matricáját. Csalódniuk kellett, hiszen nem mi voltunk a szépen elképzelt aktuális fogás... Odaböktek egy viszlátot, és továbbgurultak.

Csodás élmény volt ez hajnali fél 1-kor, amikor már nem volt busz, és uramisten... cipekedni mertük a szatyrainkat, egyenesen hazafele...)


Node akkor recept :)

Hozzávalók:

25 dkg brokkoli, 15 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, fél húsleveskocka, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, szerecsendió, reszelt grana padano, 5 dl víz

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk (Mivel én fagyasztottat használtam, ezt a pontot ki is hagytam). Ha kell a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk brokkolit és a burgonyát, rövid ideig párolom a hagymával tovább. Fél liter vízzel felöntjük, beledobojuk a leveskockát és a tejszínt is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk és egy kis szerecsendiót reszelünk bele, valamint egy maréknyi reszelt grana-t dobok még rá. Lefedve kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ekkor botmixerrel összeturmixoljuk, majd sajttal megszórva tálaljuk.

"Fűszerkert" a panel 7. emeletén


Elég sok fűszernövényt ültettem. Írtam már erről korábban, azonban úgy gondolom, hogy akkor nem találtam el a földtípust, ezért nem kelt ki egy magocska sem (kivéve egy szál zsályát és citromfüvet), így megpróbálkoztam újra, nem adtam fel. Az orchidea-föld levegős, könnyű, gondoltam uccu hajrá :) Ültettem hát a múlt hétvége környékén ruccolát, genovai és lila bazsalikomot, borsikafüvet, oregánót, citromfüvet, zsályát, metélőpetrezselymet, snidlinget, majorannát, kakukkfüvet, sőt még paradicsommagot is, hátha sikerül majd az erkélyen jó helyet találni neki. Egy próbát mindenképp megér :) Mára szépen kihajtott a ruccola, a lila bazsalikom, snidling, a paradicsom, a genovai bazsalikom, az oregánó... és a többiek is kezdik felnyomni a föld felszínét. Remélem sikerül majd, mert a boltban vásárolt cserepes fűszernövényekkel eddig nem volt szerencsém. Kivéve a fodormentával, mert abból nagyon szépet kaptam, és szépen hozza is az újabb és újabb hajtásait.

Egy hét múlva meglátjuk, hogy mi lesz a kiskertből.

2009. március 11., szerda

'Minek is nevezzem?' finomság...


Ott pihent a hűtőben egy doboz mascarpone sajt, amelyet sürgősen fel kellett használnom valamire, mielőtt még lejárna a szavatossága. Akadt még fagyasztott erdei gyümi is, és ebből megálmodtam az én "erdei gyümölcsös tiramisú-mat". Egyelőre még nem kóstoltuk meg, várjuk, hogy dermedjen, de külön-külön minden egyes összetevő nagyon finom lett, és elképzelve az összhatást... azzal sem lehet gond. * jelzem, megettük a poharast és isteniiii* (két poharas változat készült, a többit egy mély tálba raktam, arról holnap készítek fotót, amikorra teljesen megdermed és összeáll, ezek természetesen esti fényeknél készültek :( )

Hozzávalók:
2 dl tejszín, 4 tojás sárgája, 50 dkg mascarpone, 2 ek vaníliaesszencia, 10 ek. cukor, 50 dkg erdei gyümölcs, babapiskóta, 2 dl víz, mentalevél

Elkészítés:
Felteszem az erdei gyümölcs felét 5 evőkanál cukorral és 2 deci vízzel rotyogni. A tejszínt 1 evőkanál cukorral kemény habbá verem. A tojás sárgáját 4 ek cukorral (ja amúgy én nádcukrot használtam) simává keverem (azaz a robotgép), majd kanalanként hozzáadom a mascarponét, végül a habbá vert tejszínt és a vaníliaesszenciát. Eddigre egy kicsit hűl az erdei gyümölcs szószom, amit botmixerrel egyneművé turmixoltam. Egy forma/pohár alját megpakolom babapiskótával, meglocsolom a kihűlt erdei gyümi szósszal, majd jöhet a mascarpones krém. Aztán ismét piskóta, szósz és krém. Í
gy folytatódik ez, amíg el nem fogynak a hozzávalóim (nálam 3 réteg lett) és a tetejét jó sűrűn megszórom erdei gyümölcsökkel és eloszlatom rajta a maradék szószt (nekem teljesen befedte a tetejét) Minimum 5-6 órára hűtőbe rakom, majd mentalevéllel díszítve tálalom.

2009. március 8., vasárnap

Malloreddus alla campidanese


Az ünnepi galuska

Az apró galuska a szardíniai konyhán legalább olyan nagy szerepet játszik, mint a kenyér. A helyi szakácsok - legalábbis a jeles ünnepeken - nem engednek abból, hogy maguk készítsék a hagyományos tésztát. A malloreddus bátran nevezhető szardíniai nemzeti ételnek. Állítólag a gnocchetti sardi - így nevezik az apró finomságokat a szardíniai nyelvterületen kívül - már az ókorban is elterjedt volt az egész szigeten. A tészta durumbúzadarából készül, melyet összekevernek sóval és langyos vízzel. Jellegzetes sárg
a színét a malloreddus a hozzákevert sáfránynak köszönheti. Miután a tésztát alaposan meggyúrják, egészen addig, amíg szép rugalmas lesz, egyforma adagokra osztják, és vékony rudacskákat sodornak belőle. Majd ezután kezdődik az igazi kézműves-varázslat. Egy ügyes fogással a tésztarudakból levágott darabkákat először kilapítják, ezután a hüvelykujjal ügyesen összesodorják, majd végighúzzák a fésűszerű kereten, és egy recés deszkán vagy szita szőrén, hogy kialakuljon jellegzetes barázdás felülete. Az apró mesterművekhez hagyományosan egyszerű paradicsommártást vagy bárányhúsos ragut, esetleg kolbászt adnak. Aki egészen klasszikus formában szereti, a malloreddust kevéske vajjal és reszelt pecorino sajttal tálalja.


Malloreddus alla campidanese

Hozzávalók:
300 g malloreddus, 400 g darabos paradicsomkonzerv (mondjuk Mutti), 2-3 ek. olívaolaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 5 dkg friss kolbász, 1 csipet sáfrány, 7-8 dk reszelt pecoriono sajt, friss bazsalikom, só, bors

Elkészítés:
Felteszem forrni a tészta vizét. Az apróra vágott vöröshagymát megpárolom az olívaolajon. Ráöntöm a paradicsomot, beledobom a kolbászt, megszóróm sáfránnyal, sóval és frissen őrölt borssal. 10-15 percig főzöm. Mielőtt elzárnám a gázt, 7-8 nagy levél bazsalikomot vágok bele. A tésztát leszűröm, majd összekeverem a szósszal. A reszelt sajttal megszórva tálalom. (Én sajnos nem tudtam Fehérváron pecorinot beszerezni, még az Intersparban is azt mondták, hogy nekik nincs.. ha valaki tudja esetleg, hogy hol tudnék itt kapni, írja már meg, legyen szíves!)

2009. március 7., szombat

Ricottás palacsinta


Ma vagyunk 9 hónapos házasok. Kényelmes napot terveztem, mindenféle kötelezettség nélkül. Ezt a finomságot dobtam össze. A receptet Macikonyha oldaláról szedtem.

Hozzávalók:

25 dkg ricotta, 2 ek. cukor, 2 tk. vaníliakivonat (én ezt most van.cukorral helyettesítettem), 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só (kifelejtetem :D ), 4 tojás szétválasztva, 1,2 dl tej, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, vaj

Elkészítés:
A tojások fehérjét felverem jó kemény habnak. A tojásárgákat, ricottát, cukrot, vaníliát, reszelt citrom héját, sót jól elkeverem, hogy csomómentes legyen. A lisztben eloszlatom a sütőport, majd ezt is hozzáadom a tojásos keverékhez. Felforrósított teflonserpenyőbe 2 evőkanálnyi tésztát kanalazok majd kb 1-1 perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Én most a tegnap legyártott fagylalttal és erdei gyümi szósszal tálaltam. (az elején raktam egy kis vajat alá a serpenyőbe, mikor sütöttem, de ezt utána elhagytam.)

2009. március 6., péntek

Gránátalmás-mangós mascarpone fagylalt


Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire várom már a jó időt és a meleget, hogy rendre déligyümölcsös, hűs finomságokat készítek. Ma is kinyitottam a hűtőt, körbenéztem a konyhában, kipakoltam a pultra gránátalmát, mangót, mascarpone-t és még pár dolgot. És mégis most hogyan álljak neki? És konkrétan minek? :D Aztán nekiálltam, majd csak lesz valami.... Hogy recept ez vagy sem, nem is tudom... de azért leírom:

Hozzávalók:

2 mangó, 1 gránátalma, 250 g mascarpone, 2 dl tejszín, 4 ek cukor, 2 dl víz

Elkészítés:
A gránátalmát kettévágom, kiszedem a magjait, majd kipréselem azokat egy szitán át. A mangót meghámozom, kockára vágom és felteszem főni 2 dl vízben, 3 evőkanál cukorral. Felforralom, majd botmixerrel pürésítem az egészet. A tejszínt habbá verem 1 evőkanál cukorral, majd hozzákanalazom a mascarponet és beleöntöm a gránátalma nektárt. A mangót lehűtöm, majd belekeverem a mascarpones masszába. Nem kell alaposan elkeverni, legyen inkább rusztikus, hol mascarpone, hol mangó sávval :) Mélyhűtőbe rakom, majd félóránként keverek egyet rajta, míg meg nem szilárdul teljesen. Gránátalma "gyöngyöcskékkel" és mangó szeletekkel díszítem.

Következő alkalommal 2 gránátalma levét raknám bele, mert így nem volt igazán intenzív, de így is nagyon fini :)

2009. március 5., csütörtök

Rakott krumpli


Ma hazajöttem a munkából, ágyneműt cseréltem, elrendeztem a macsekot, és nekiálltam főzni. Ez a hét igazán "télies" volt, el voltam havazva, mint az állat még főzni sem volt időm. Azonban ma megfogadtam, ha törik, ha szakad, akkor is összedobok valamit. Ahogy elkezdtem válogatni a hozzávalókat, aggódtam, hogy na mi sül majd ki ebből, de kellemes csalódás volt.

Hozzávalók:
60 dkg krumpli, 2 db csirkemellfilé, 2 dl tejszín, 9-10 db rozmaring levél, 4-5 db bazsalikom levél, 2-3 ek. olívaolaj, 1 zacskó mozzarella, 10 dkg parmezán/grana padano, 6-8 dkg császárszalonna, vaj, egy kis genovai pesto

Elkészítés:
Felteszem a krumplit főni. Közben összevágom apró kockára a csirkemellet. Felhevítek seprenyőben 2-3 evőkanál olívaolajat, majd rádobom a csirkemellet, amit hirtelen megpirítok. Miután megpirult sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, beledobom a rozmaringleveleket és fedő alatt egy negyed órát párolom. Hozzáadom az apróra vágott bazsalikomlevelet, és reszelek bele egy kis grana padanot. A megfőtt krumplit meghámozom, karikára vágom. Kivajazok egy hőálló tálat. Megszórom az alját reszelt grana-val. Belerakok két réteg felvágott krumplit, majd egy adagot a csirkemelles raguból, majd ismét grana-t reszelek rá, majd ismét krumpli, husi. Közben az apróra vágott császárszalonnát zsírjára pirítom, amit a tejszínes csirkeragura szórok. Megpakolom szeletelt mozzarellával, majd minden mozzarella szeletre egy kis pesto-t "pöttyintek". Kb. 15 percig légkeverés funkción, 200°-on sütöm, majd grill funkcióra váltok, amelyen még egy 5 percet pirítom.

Finom, laktató étel.

Tündért? Én? Nocsak...


Hát igen, meglepődtem, amikor két bejegyzés is fogadott a blogomon, hogy barátságtündérkéket küldtek nekem. Aztán megnéztem egy másik blogot, ahol szintén fel volt tüntetve a nevem a "jelöltek" között. Nagyon szépen köszönöm, aranyosak vagytok. Hogy kinek is szól ez konkrétan?
Poly
-nak
Belly
-nek
Évának

Küldöm én is viszont nekik, innen a napsütötte oldalról. Azonban remélem nem haragszik meg rám senki, de nem szoktam továbbküldeni a továbbküldözgetős okosságokat, így a 8 főt leszűkíteném erre a háromra. Több, mint a semmi :)

2009. március 1., vasárnap

Mangó sorbet


Valami könnyű finomságra vágytam, így vasárnap délután, főleg, hogy egész hajnalban hasgörcsöm volt és azt hittem, nem élem túl. Volt itthon egy gyönyörűszép (jóó nagy) mangó, amiből egy hideg (és tökre egészséges) édességet készítettem.

Hozzávalók:
2 kisebb mangó (vagy 1 nagy), 4 ek nádcukor, 2,5 dl víz, néhány csepp frissen facsart citromlé, 5-6 mentalevél

Elkészítés:
A cukorból és a vízből szirupot főzök. Lehúzom a gázról, majd kihűtöm. Közben meghámozom és lefejtem a magjáról a mangót, apró darabokra vágom és botmixerrel pürésítem (én kicsit darabosnak hagytam). A gyümölcspüréhez hozzákeverem a kihűlt szirupot és a citromlevet. Egyneművé keverem az egészet, majd a fagyasztóba rakom. 15-20 percenként megkavarom, hogy egyenletesen fagyjon. Nem vártam meg, míg kővé dermed, kissé lágy állapotban fogyasztottuk, mentalevéllel díszítve. Nagyon finom!


Nászútunk Rómában - 2008. június

Ekkor jártam életemben először Olaszországban (najó átutazni már átutaztam rajta, amikor sulis csoporttal Costa Brava-ra mentünk egy kéthetes nyelvtanfolyamra) és azt hiszem ez lett a "végzetem". Teljesen beleszerelmesedtem az olasz konyhaművészetbe (mivel nászúton voltunk, megengedtük magunknak, hogy minden nap egy-egy trattoriában vacsoráztunk), rengetegféle ételt megkóstoltunk a sajtoktól, sonkáktól, szalámiktól kezdve, a friss fügetortán át, a szardellával töltött cukkinivirágig.
Ennél jobb és szebb helyet nem is választhattunk volna. A szállásunk egy kellemes b&b-ben volt, rettenetes jófej tulajjal, Fabioval, aki hatalmas érett fügével is meg-meglepett minket.
Magyarázatra gondolom nem szorul, hogy miért is érzek tehát így...
Azóta tanulmányozom és próbálom elsajátítani az olasz konyha csínját-bínját - bár az biztos, hogy igazi olasz háziasszony módjára sosem fogom művelni a főzés tudományát -, nagyon igyekszem. Sokat olvasok utána neten, könyvekben és gasztroblogokban egyaránt. Sajnos lakhelyemből kiindulva nem mindig tudom a megfelelő alapanyagokat (vagyis az áhított alapanyagokat) beszerezni, de minden tőlem telhetőt megteszek.

Remélem egyre nagyobb és nagyobb sikerekkel.


Szívesen fogadom tehát a tanácsokat :)