Narancsos karácsonyi pulykasült egészben sült burgonyával



Hmmm... hogy ez mennyire finom volt! A pulykán kívül még sertéskarajjal is el tudom képzelni ezt az ételt, de így.. hmmm, tökéletes volt. Ez az étel ismét a konyhai improvizációm gyümölcse, nem recept alapján készült. Nálunk ez lesz az egyik húsos fogás karácsonykor, csak akkor kap még egy kis gesztenyét is.

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 4-5 ág kakukkfű, 1 narancs héja és húsa, 2 dl víz, só, frissen őrölt bors, 10 db aprószemű krumpli, 2 ág rozmaring, 2 ek. olívaolaj, 2 cm-es gyömbér, 1/2 ek. szójaszósz, 1 ek. balzsamecet, 3 ek. vaj, 1 ek. barnacukor,

Elkészítés:A pulykamellet fogom és megkötözöm (spárgával), hogy szép formája legyen. Bőségesen sózom, borsozom, majd ráreszelem a narancshéjat. Forró serpenyőben, a két evőkanál olívaolajon hirtelen kérget sütök a hús minden oldalára. Egy hőálló tálba beleöntöm a vizet, belereszelem a gyömbért, a narancsot meghámozom és cikkekre vágom és ezt is beledobom, 2-3 ág kakukkfüvet még hozzáadok és belehelyezem a húst. 180°-ra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. Közben a burgonyákat meghámozom és megfőzöm. Ha megfőtt, olívaolajjal kikent sütőtálba rakom őket, mellévágok néhány ág rozmaringot és beteszem a sütőbe a hús mellé kb. fél órára. Ha a hús elkészült, megcsinálom a mártást. Egy evőkanál vajon karamellizálom az egy evőkanál barnacukrot. Ha ez megvan, hozzáadom a balzsamecetet és forralom 1-2 percig. Ezután kanalazok hozzá a hús sütésénél keletkező szaftből bőven (10-12 evőkanál) és beledobok egy ág kakukkfüvet. Forralom tovább. Hozzáadom a szójaszószt, a maradék vajat és a hús mellett sült narancsdarabokat. Sűrűre forralom, majd átszűröm. A húst felszeletelem, meglocsolom a mártással és körítésként mehet mellé a sült burgonya.

Megjegyzések

  1. hidegen sajtolt olajokat nem szabad hevíteni amennyire én tudom én az ilyeneket inkább nem kockáztatom:(

    VálaszTörlés
  2. Tok jo a recepted :o) en sertesszuzermebol keszitenem, bar gondolom a szosz miatt nem szaraz a pulykamell.

    VálaszTörlés
  3. Katina, én rendszeresen olívaolajon sütöm a halakat/húsokat/zöldségeket, de nem vettem észre, hogy bármi negatív történt volna, pedig tudom, hogy elvileg nem lehet sütni vele, mert elveszíti az aromáját... én még sütés után is szoktam érezni a finom ízét.
    Amúgy a pirításnál nyugodtan lehet helyettesíteni az olívaolajat vajjal, vagy olaj és vaj keverékével. :)

    Delish, szűzérméből is tuti jó!
    Amúgy szósz nélkül sem volt száraz a husi :)

    VálaszTörlés
  4. "csak egy pl: Az ún. hidegen sajtolt olajok hevítése nem jó, mert a bennük maradt mechanikai szennyezések (mag és héj darabkák, törmelékek) és emulgeált anyagok (fehérjék, nyálkaanyagok) hõ hatására rákkeltõ anyagként viselkednek és a többszörösen telítetlen kötések is könnyen oxidálódnak. Ezért a már elkészített ételhez, a befejezõ stádiumban adjuk hozzá a hidegen sajtolt olajat, és lehetõleg ne süssünk benne."

    valamint:
    "Az olívaolaj – különösen a hidegen sajtolt extraszűz –segít a magas vérnyomás valamint az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, használjuk hát bátran! Fontos azonban, hogy az olívaolajat nem szabad hevíteni, mert ennek hatására megsemmisülnek a benne lévő telítetlen zsírsavak, és akár egészségre káros melléktermékek is keletkezhetnek. Fogyasszuk inkább salátára locsolva, pirítósra csepegtetve, vagy ízesítsük vele a már langyosra hűlt ételt (pl. levest, főzeléket)."

    "Nagyon fontos tudni, hogy a hidegen sajtolt olajakat nem szabad magas hőfokra hevíteni. Nemcsak azért, mert veszítenek értékes anyagaikból, hanem azért is, mert sok káros anyag keletkezik, amit megeszünk az étellel. "

    "Fontos tisztázni, hogy az oliva olaj nem jó mindenre! Hevítés hatására a benne található Omega 3 zsírsavak rákkeltő anyagokká égnek el! A hidegen sajtolt szűz olajakat, ne használjuk főzésre, helyette inkább a salátákhoz. Természetesen adhajuk a főtt ételekhez is DE csak akkor amikor a kész főttétel lehült kb 50 fokosra!"
    sok reform szakkönyv foglalkozik vele de nem elég... lehet, hogy most nincs bajod belőle, később se legyen

    VálaszTörlés
  5. Erre csak annyit tudok mondani, hogy a füstölés és a pirítás során is rákkeltő anyagok keletkeznek, mégis fogyasztjuk az ilyen eljárással készült ételeket.

    Ez ellen speciel tudnék tenni, de annyira beépült az olívaolaj a mindennapos használatba nálam, hogy csak na. Nem tudom elképzelni pl. hogy egy spaghettihez napraforgóolajon fonnyasszam meg a paradicsomot, vagy hagymát... Vigyázok az egészségemre, de úgy látszik nem eléggé...

    VálaszTörlés
  6. Katina,
    Lehet hogy ebben van igazság, de akkor mivel süssön az ember??? Vajjal?? És akinek magasa kolesztrerinje?? pl. Mi is olivaolajjal főzünk, és én érzem az éllettani hatását (jobb a gyomrom, a közérzetem, nem hízok stb...).

    VálaszTörlés
  7. igen,lehet, hogy jobban érzed magad, érdemes is olívát fogyasztani kenyéren, tésztán, salátán, stb. , de a hosszú távú hatás a kérdéses. miben süssünk?! ha hevíteni kell akkor napraforgó olaj, ha nem, akkor hidegen sajtolt.
    nem akarok senkit megrémíteni, de a káros anyag már hevítéskor felszabadul hidegen sajtolt olajokban, míg a napraforgó olaj esetében ha megfelelő hőmérsékleten használod, és nem égeted meg az ételt, akkor elenyésző a káros anyag bevitele. a hízásról annyit, hogy napraforgó olajban ha elég magas hőmérsékleten sütsz, akkor azonnal kérget kap és be már nem jut az olajból, megpárolódik az étel. innentől a hagyományos olaj se hizlal jobban. csakhogy amely hőmérsékleten ez megtörténik, az olívát odáig nem is szabad hevíteni. sz'al amit nyersz azzal hogy olíva, elveszíted a káros anyagokkal amik ilyenkor felszabadulnak, arról nem is beszélve hogy ugye 50 fok felett (350 fok körül kell sütni?) a jótékony anyagai kvázi elégnek vagy átalakulnak károssá.
    az már egy más kérdés, hogy ezt nem írják rá az olajokra. (hülyék lennének)

    VálaszTörlés
  8. sajnos mivel már az is rákkeltő, ha kimozdul az ember a szabadba, így nem marad más hátra, mint boldogan élni rövid távon ;)
    amúgy elraktalak én is a követett blogok közé

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Nagyon jól jön nekem is a recept, esetleg nem tennéd fel, hogy te hogyan fogod hozzáadni a gesztenyét (töltelék/nem tudom esetleg hogyan lehetne még).
    Előre is köszi
    Kitti

    VálaszTörlés
  10. Dani, haha :)

    Kitti, megfőzöm a gesztenyét, meghámozom és a narancs mellé beledobom a sütőtálba, egészben. :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm!
    Amúgy ne haragudj, de nem tudtam, hogy te ennyire fiatal vagy és mégis ilyen jól főzöl. (félre ne érts, ezt csak pozitívumként mondom:))
    Te vagy a példaképem főzésben:)

    Kitti

    VálaszTörlés
  12. Az olivaolaj temahoz szeretnek hozzaszolni. Gorogorszagban, ahol elek, szinte mindenki sajat maganak kesziti az olivaolajat, majdnem minden csaladnak van telke, ahol olajbogyo terem. Ezt HIDEGEN sajtoljak. Mindenki ezzel foz, sut, sehol sem hallottam meg, hogy ez artalmas lenne. Es nezzuk meg, hogy a gorogok elen jarnak a vilagon a varhato elettartamot nezve...

    VálaszTörlés
  13. Csatlakozom zouzonàhoz! Nálunk is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése