2009. november 22., vasárnap

VKF! XXX - Karácsonyi ajándék a konyhából - Marcipános bon-bon


ANYA! A VKF-ES BEJEGYZÉSEIM NE OLVASD, HA LEHETSÉGES! :D


Na elkezdem én is a Vigyázz, kész, főzz! 30. fordulójára szánt receptek nyilvánossá tételét. Lesz még pár, de csak egyesével jönnek a dolgok. Elsőként egy nagyon egyszerű, házi készítésű marcipános bonbon receptjét teszem közzé. Egy szép papírdobozban ideális ajándék lehet! A fotók is vidámra sikeredtek, úgyhogy remélem többen kedvet kaptok majd hozzá!

Hozzávalók:
12 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, pár csepp keserűmandula aroma, 0,5 dl víz, 100 g magas kakaótartalmú csokoládé (én tibit szoktam használni, mert jó az ára és az íze is)

Elkészítés:
A porcukorból és a vízből szirupot főzök. Hozzáadom a mandulához, az aromát és a szirupot, majd egy viszonylag kemény, de formáhzató masszává gyúrom. A csokoládét gőz felett felolvasztom. Fogok egy pralinéformát (vagy szilikon jégkockaformát) és megtöltöm a harmadáig olvasztott csokoládéval, jól megrázotagom, hogy ne legyen benne buborék. Berakom a hűtőbe kb. 1 órára, hogy megdermedjen teljesen a csoki. Ezután ráadagolom a marcipánt és a maradék olvasztott csokoládéval bevonom őket. Ismét megrázogatom, hogy teljesen levegőmentes legyen. Mehetnek ismét a hűtőbe kb. 2-3 órára. Ezután könnyedén kipottyannak a formából.


22 megjegyzés:

szepyke írta...

Mekkorát röhögtem!
:))))))

Az anyukádnak tett felhívásodra!
Én is nagy bajban vagyok... Sorra posztolom a karácsonyi ajándékokat, de ez van, legalább már tudják, hogy mire készüljenek...

:)))))

Niki írta...

Nagyon régóta vágyok már egy ilyen bonbon formára! Imádok bonbont készíteni, csak olyan kis gnómok lesznek így hogy kézzel formázom őket... :DD Szépek a képek!

Raindrop írta...

Baromi jók! :)
Még sosem készítettem ilyesféle édességet, lehet megpróbálom.

Reni írta...

Szepyke :) szerintem úgyis el fogja olvasni... megnézegeti a képeket és csak utána fogja majd a szöveget elolvasni :)

Niki... elárulok egy titkot... ez jégkockatartóban készült ;) Fehérváron sehol nem láttam még pralinékészítő formát, így maradtam a szilikon jégkockaformánál :)

Raindrop, nekem is ez az első ilyen próbálkozásom.

Jön majd még egy-két ötlet :)

Anonymous írta...

Szia!

Miért koppintod egy az egyben a dolce vita-t?Tipoban is receptben is? egy kicsit ciki! Lehetnél egy kicsit egyedibb!!!!

Felhőlány írta...

Én is ezerrel gyártom őket... De mivel a célszemélyek 90%-a olvassa a blogomat, ebből a VKF-ből én most kimaradok... Egyébként 1 pralinéforma árából 4-5 db szilikonos jégkockatartót lehet kapni... :)))
Viszont kifehérdtek a bonbonok mikor kivettem a formából... (70%-os Tibi) Szerinted mi lehet az oka?

Reni írta...

Szia kedves Névtelen!

Párszor már megkaptam ezt, de ha ennyire koppintok, akkor elmondom mi is inspirál engem. Veszem rendszeresen az olasz Cucina Moderna és Cucina No Problem újságokat! Na ezek inspirálnak!

A receptet sem koppintottam, ezen igazából nem nagyon van mit koppintani... ha valaki marcipános bonbont akar készíteni nem igazán tudja másképp... ugyanígy csináltam a szaloncukrot is...

receptet összeségében nem igazán szedtem az ő blogjáról, amennyiben igen, ott feltüntettem, hogy onnan származik a recept.

kezd elegem lenni a rosszindulatú megjegyzésekből... én nem akarok bántani senkit, de mivel az ő blogja a régebbi, így örökre a hátamon fogom hordozni azt, hogy az én blogom az ő copy-ja...

Reni írta...

Felhőlány, nem értek hozzá, hogy mitől lehet pontosan :(

Niki írta...

Igen, közben rájöttem, hogy ez egyszerűbb megoldás! :) Lehet veszek is a héten, és majd jól lecopyzlak! :DD

Felhőlány, szerintem régi volt a csoki! Akkor szokott kifehéredni, ha már közel van a szavatosság lejárta.. szerintem... vagy próbáld meg alacsonyabb kakaótartalmúval, én a Tibi 60%-osat használom! :)

Cserfescsillag írta...

Reni!

Nagyon finom lehet ez az édesség, ki is próbálom.
A névtelen hozzászólód meg irigy szerintem. Az ilyenekkel nem is érdemes foglalkozni. :D

Csibe írta...

Reni, nagyon szépek!...és a fotó is tetszik!

Á la carte írta...

Szuperek a képek! Vicces, ma én is marcipános bonbont készítettem, de a fotózást már nem élték meg. (biztos kopintottalak : )))) Tényleg nem szabad ezzel foglalkozni. Sok recept hasonló, nem lehet kivédeni ne legyen átfedés.

Fanó írta...

Felhőlány!

(Bocs,hogy offolom ezzel a blogot :))
Egy másik gasztroblogon azt olvastam,hogy akkor lesz hibátlan a bon-bon ha a csoki elötte "temperálva" van!Én is most kísérletezem az első bon-bonokkal és e nélkül is lett ami fehér lett de több ami nem!!!!
De itt néztem utána a temperálásnak ha valakit érdekel:
http://desszert.eu/csokolade_temperalas

A névtelen hsz-hez meg annyit,hogy gerinctelen dolognak tartom,hogy névtelenül szapulnak másokat,én pont az ilyen lelketlen emberek miatt nem teszem nyilvánossá a blogomat:(

Szép estét mindenkinek!
Üdv Fanó

Delish írta...

Nagyon szuper a jegkocka-tarto bonbon formanak! Tok sokat agyalgattam mi is lehetne jo a formazashoz :) Koszi, en is beszerzek egyet. Ma en is marcipanosat keszitettem, csak szaloncukrot es DV-tol copyztam :))

Notte írta...

Én már évek óta tervezem,hogy csinálok bon-bont,de mindig azt hittem hatalmas macera.Így már nem is tűnik annak,ráadásul még szilikonos jégkockatartóm is van.A férjem eddig úgyis azt mondta,hogy hülyeség jégkockatartót is szilikonból gyártani,de ha erre használom biztos megváltozik a véleménye.:)

Notte írta...

Ja és nagyon szép a blogod!!!Mint ahogy DV blogja is.Én csak örülök,hogy ennyi szép blog van,és van mit olvasni.
Nem lehet moderálni az ilyen hozzászólásokat?

Bianka írta...

Szia!

Van olyan bonbon recepted, amit a súlyosan liszt érzékeny nővéremnek csinálhatnék?
Sajnos a diabetikus csokitól ami lisztmentes hasmenés lesz?
Van-e valamilyen csoki recept amibe nem kell liszt. Pl régen kakaóval és tejporral csináltak valamit, vagy hasonló.

Reni írta...

Közben én is rájöttem, hogy úgy lesz nagyon szép fényes a csoki, ha felolvasztom és folyamatos keverés mellett kicsit lehűtöm és ekkor töltöm a formába.

Niki, hajrá ;)

Timi, Te régóta ismersz, szerintem tudod, hogy nem szokásom másokat másolni... de ezzel le is zárnám inkább ezt a másolgatós témát.

Kriszta, szerintem is elkerülhetetlen összességében az átfedés, pláne, hogy én is "rajongok" az olasz konyháért... és ez a rajongás bizony akkor jött, amikor még azt sem tudtam, hogy vannak gasztroblogok... :) Amúgy örülök, hogy tegnap megismerkedtünk. A csöpp lányzó meg gyönyörű!

Fanó, köszi a csokis tippet! Én nekem nem jutott eszembe soha, hogy ne tegyem publikussá a blogom, pont azért indítottam, hogy másoknak is örömet szerezzek a kipróbált receptjeimmel és a fotóimmal. Remélem, hogy amellett, hogy vannak rosszindulatú emberek, azért sok mindenkinek tetszik Az élet napos oldala.

Delish, én is csináltam marcipános szaloncukrot is, a bonbon recept alapján :)

Notte, nem macera, ugorj neki nyugodtan és köszönöm a dicséretet!

Bianka, a nagyon magas kakaótartamú (90-100%) csokit sem bírja a nővéred? Bár ha súlyosan lisztérzékeny, akkor bármilyen mennyiségben is tartalmazza azt a csokoládé, az káros. Sajnos nem vagyok otthon az ilyen receptekben és praktikákban, mert hála az égnek nálunk senki nem érzékeny semmire. Nem tudsz esetleg tippet kérni valami csokis oldalon?

Bianka írta...

Köszi Reni, de közben megtaláltam anyu egy régi receptjét + a neten is a házi csoki készítést
Kakópor, tejpór, vaj stb.... és nincs benne liszt :)

Neten ezt találtam:

Házicsoki


Hozzávalók: 50 dkg tejpor, 35 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 10 dkg jó minőségű kakaó, 1 dl víz (ezenkívül mehet bele: mazsola, dió, mogyoró, mandula, pisztácia)




Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vizet egy edénybe forrni tesszük, a cukrot és a vajat beletesszük, majd folytonos keverés mellett feloldjuk. Amikor már jól feloldódott benne a cukor és a vaj hozzákavarjuk a tejport és tovább főzzük. Állandóan kavarni kell. Végül hozzáadjuk a kakaót is és sűrűre főzzük. Egy tepsi alját alufóliával kibéleljük és megnedvesítjük. A tűzhelyről levesszük a csokikrémet és beleöntjük a bélelt tepsibe, elsimítjuk, majd ezután 10-15 percre betesszük a sütőbe. Ha kihűlt (én hűtőszekrénybe raktam), kiborítjuk és lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük.

Reni írta...

Na ebben tuti nem lesz liszt :) Ez a biztos!

Dia írta...

Hát most megennék pár ilyen marcipános bonbont. De se csoki, se mandula itthon.:S Szólj, ha készítesz megint, aztán megyek meosnak.:)

Reni írta...

van egy pár adag marcipánmasszám még itthon... csinálok még :) de akár karácsonyra is kaphatsz ;)