2009. november 29., vasárnap

Lila ebéd - Lilahagyma, lila krumpli



Ma lilahagymalevest csináltam és a halhoz lila krumpliból pürét. Stílusos volt :)

A leves ötletét a Cucina Modernából vettem, bár én kicsit átalakítottam, valószínű, hogy azért nem is lett olyan színe, mint az újságban (meg hát ki tudja...) Az íze viszont annál inkább! A recept 2 kg (!!!) hagymát írt, én ezt 80 dkg-ra csökkentettem és ez is épp eléggé bőséges.

Hozzávalók:
80 dkg lilahagyma, 2 dl tejszín, 1 l zöldségalaplé, 1 babérlevél, reszelt pecorino, só, frissen őrölt bors, 5-6 ek olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát nagyon vékonyra szeletelem (én a robotgép állítható fejével vágtam), majd az egészet kb. 25 percen keresztül nagyon alacsony lángon az olívaolajon, a babérlevéllel együtt megpárolom. Ezután sózom, borsozom és felöntöm a zöldségalaplével, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejszínt. Főzöm kb. 15-20 percet. Ezután beleszórom a maréknyi reszelt pecorinot és miután a sajt elolvadt, összeforralom még egyszer az egészet és elzárom alatta a gázt, kiemelem belőle a babérlevelet. Pirított zsemlekockákkal, pecorino forgáccsal is díszíthettem volna, de nem tettem, hanem rögtön ettük.


Ja és egy kihagyhatatlan kép a lila krumpliról (recept nem kerül fel vele kapcsolatosan, mert sima krumplipürét csináltam belőle)




5 megjegyzés:

Puszedli írta...

A híres lila krumpli honnan van? :)

Reni írta...

Culinarisban vettem, de csak 4 szemet, mert 2000 forint volt kilója... foghíjasan éppen elég volt kettőnknek a püré belőle :)

Puszedli írta...

Szép pénzt kérnek el érte. Azt hiszem ez még várat magára.. :) Köszi!

Reni írta...

hát igen... én azért a 4 szemért fizettem 500 forintot :O
kicsit felháborodtam az árán, pláne hogy a színén kívül ugyanaz, mint a "sima" krumpli

Niki írta...

Imádom a lilát! :D