2009. november 15., vasárnap

Lekváros táska és csokis párna... levelesen


Még tegnap sütöttem ezeket a péksütiket, de mire elkészültek már töksötét volt. Csak akkor érdemes nekiállni, ha az egész napot otthon töltjük, mert van vele tennivaló.

Hozzávalók:
12 g friss élesztő, 150 ml langyos víz, 600 g rétesliszt, 6 g só, 75 g cukor, 35g puha vaj, 50 ml tej, 1 tojás, 1 tábla csokoládé, baracklevkár (vagy ami éppen akad otthon), 325 g hideg vaj

Elkészítés:
Oldjuk fel az élesztőt a vízben. A lisztet szitáljuk egy mély tálba. Keverjük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejet és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Egy nagyon könnyen kezelhető, selymes tésztát fogunk kapni. Takarjuk le folpackkal és szobahőmérsékleten kelesszük kb. másfél órát.

Ha a tészta megkelt, dagasszuk át még egyszer, takarjuk le folpackkal ismét, majd ezúttal a hűtőben pihentessük másfél órát.

Vegyük ki a hűtőből, dagasszuk át a tésztát újra, majd fóliával ismét letakarva tegyük a fagyasztóba fél órára.

Ha a mélyhűtőből kivettük a tésztát nyújtsuk ki azt, háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd a hideg vaj felét oszlassuk el szépen a tészta kétharmadán.
Hajtogassuk a tésztát úgy, hogy először a vajazatlan részt hajtjuk a középső harmadra, majd rá az alsó harmadot. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, tegyük a fagyasztóba fél órára, majd a hűtőbe egy órára.

Nyújtsuk ki a tésztát és járjunk el ismét a fentiek szerint, majd ismét rakjuk fél órára a fagyasztóba, 1 órára a hűtőbe.

Enyhén lisztezzünk meg egy munkalapot majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra (én kettévágtam a tésztát, így két részletben nyújtottam). Éles késsel vágjunk belőle négyzeteket.

A négyzetket töltsük meg lekvárral és illesszük az egyik sarkot a szemközti sarokhoz, azaz formázzunk belőle háromszögeket. Nyomkodjuk kicsit össze a széleket, vagdossuk be a tetejét.
A tészta másik felét is vágjuk fel négyzetekre, helyezzünk rájuk 1-1 szelet csokoládét, majd hajtsuk félbe őket (téglalap alakúak legyenek), nyomkodjuk össze kicsit és vagdossuk be a tetejüket. Rakjuk őket sütőpapírral bélelt tepsire és pihentessük őket másfél órát.

Melegítsük elő a sütőt 250°-ra. A tojást verjük fel kevés cukorral és kenjük le vele a sütiket. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 190°-ra, majd 25-30 perc alatt süssük a párnákat és táskákat aranybarna színűre.
Kakaó, illetve tej, vagy tejeskávé dukál hozzá! :)


8 megjegyzés:

Notte írta...

Ó mamma mia!

Raindrop írta...

Sokkoló!

Ági, aki főz írta...

Ó igen, ennél jobb nem is történhet egy novemberi napon.

Palócprovence írta...

Igen! Ezektől egyből szebb lesz az élet! :)

Á la carte írta...

Huh... ez kicsit hosszadalmas. Bolti élesztős levelestészta ? : ))

Niki írta...

Raindrop, a számból vetted ki a szót! :)

Dóra írta...

Nagyon finom vegán recepteket találtam nálad! Például a szőlős kuszkusz meg a szőlős focaccia. Daninak is ízlett. Köszi!

Reni írta...

Na örülök, hogy vegán dolgok is találhatók itt nálam :)
Puszi nektek!