2009. október 22., csütörtök

Tudatos vásárló vagyok-e?

Nikitől és Felhőlánykától is megkaptam a kérdést már egy ideje, most végre szántam rá időt, hogy megválaszoljam.

 1. Írd össze, mire van szükséged!
  Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

  Napi kis vásárlásokhoz nem nagyon szoktam cetlit írni, viszont havi „nagy bevásárláshoz” mindig. Néha-néha becsúszik egy-két nem is olyan szükséges dolog, de többnyire nem veszek felesleges dolgokat. Igazából engem nem érdekel, hogy mit akarnak rám tukmálni, én vagyok az, aki tudom, hogy mi kell nekem.

 2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
  Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

  Szoktunk piacozni, bár sajnos a fehérvári piacon nagyon sok olyan kereskedő van, akik szerintem ugyanúgy a nagykereskedésekből veszik az árut, ahogy a szupermarketek. Amikor vásárolok, igyekszem a néniktől vásárolni és ezzel őket támogatni. A helyi kisboltokba csak ritkábban járok. Bevallom, hogy a havi nagybevásárlás szupermarketben történik (Interspar, Spar) A mamám tojásait használom, gyümölcsöt is sokszor a nagymamáktól, szülőktől szerezzük.

 3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
  Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

  Sokszor akkor vásárolok, amikor munkából jövök és előfordul, hogy nincs nálam szatyor. Ha tudom hazaviszem a dolgokat kézben, de sokszor kénytelen vagyok venni egyet-egyet. Amikor Danival együtt megyünk, akkor legtöbbször hátizsákkal megyünk.

 4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
  A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

  Nincs autónk, nem is lesz egy darabig még… Én a leginkább gyalogolok, sétálok, Dani bicózni szokott. Van havi bérletünk, így ha messzebb megyünk, akkor buszra pattanunk.

 5. Vegyél helyi termékeket!
  Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

  Hát ez elég nehéz… ehhez a ponthoz nem mondhatnám, hogy tartom magam. Sok-sok olasz terméket veszek és hát a piacokon kívül nem igazán tudok máshol helyi termékhez jutni.

 6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
  Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

  Élelmiszernél nem szoktam külsőségekre adni. Ruhánál, bútornál stb. természetesen igen, de az már nem ide tartozik.

 7. Kerüld a vegyszereket!
  Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

  A vegyszerezett élelmiszereket, ahogy csak tudom, elkerülöm. Nálunk sajnos nincs biopiac, így csak korlátozottan tudom tartani magam ehhez. A tisztítószereket, mosóport megveszem és ezután is meg fogom, így a vegyszereket nem tudom száműzni az életemből.

 8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
  Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

  Nagyon ritkán elcsábulok, de ez a ritkábbik eset. Télen inkább konzervparadicsomot használok, hogy ne kelljen a vízízű szart használni.

 9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
  Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

  Elektromos fogkefénk van. Egyszer használatosokról, mint például papír zsebkendő, konyhai törlőkendő, egyéb higiéniai és tisztasági termékek viszont számomra elhagyhatatlanok.

 10. Olvasd el a címkéket!
  Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

  Mindig elolvasom a címkét. Na jó, amikor már századszorra veszem ugyanazt, akkor nem, de amikor először veszek egy terméket a kezembe, akkor mindig!

Én nem adom tovább senkinek a kérdést, mert már szerintem mindenki megválaszolta.. vagy ha még valaki nem, akkor most hajrá!

Nincsenek megjegyzések: