2009. október 25., vasárnap

Grillezett afrikai harcsafilé bazsalikomos krumplipürével


Ha minden igaz jövő hónapban beruházunk egy jóféle objektívbe, így nem kell majd bosszankodnom a fotók készítése során. Új rendszer van itthon kialakulóban. Egy hónapon belül össze sem tudom számolni, hogy hányszor ettünk halat. Ez engem meglep, mert én elvileg nem is szeretem a halat... lehet, hogy most telt el az a bizonyos 7 év, ami után változik az ember ízlése. Amennyire csak lehet, igyekszem majd tartani magam ahhoz, hogy minden héten (de legalább két hétben) egyszer legyen itthon halétel. Lazachoz, tőkehalhoz, afrikai harcsához Fehérváron is hozzá tudok frissen jutni és tengeri herkentyűkből (tintahal kivételével, mert azzal sajnos fagyasztott formában nem volt szerencsém) is bevállalom a fagyasztott árut. Most egy igazán ízletes, gyors ebédet készítettem. A hal olyan puha, hogy elolvad az ember szájában...


Hozzávalók a püréhez:
80 dkg krumpli, 1 marék friss bazsalikomlevél, 2 ek puha vaj, 1 dl tejszín, só, 2 ek. reszelt parmezán

Elkészítés:
A krumplikat megpucolom, kockákra vágom, majd sós vízben megfőzöm. Ezután leöntöm róla a vizet, majd hozzáadom a vajat, bazsalikomot, tejszínt, a parmezánt és ha szükséges, akkor még sót. Botmixerrel krémesre turmixolom.

Hozzávalók a halhoz:
50 dkg afrikai harcsafilé, 1,5 dl tejszín, 1 ek friss bazsalikom, 1 ek friss snidling, só, fehérbors, olívaolaj (citromost használtam), citrom

Elkészítés:
Egy grillserpenyőt felforrósítok. Ha már elég forró, beleöntök egy kevés olívaolajat, majd ráhelyezem a halfiléket. Kb. 1,5-2 percig sütöm, majd megfordítom és sütöm egy percet. Ezután sózom, borsozom és felöntöm a tejszínnel, rávagdosom ollóval a bazsalikomot és a snidlinget. Rotyogtatom közepes lángon még 1-2 percig és kész is.


A tányérokra krumlipürét halmozok, majd ráhelyezem a filéket és meglocsolom a sütésnél fennmaradt tejszínes lével.

7 megjegyzés:

Aliz írta...

Nagyon jol nez ki, ihletet adtal! :-)

Niki írta...

Én imádom a halat! Guszta nagyon, ki fogom próbálni! Mióta Horvátba járunk nyaralni (kivéve idén) azóta nagy halevők vagyunk! :)

Gabcsi írta...

Hammm, afrikai harcsa.
Ez az egy hal, amit képes vagyok megenni..., ja és a süllő! A tengeri herkentyűk jöhetnek, válogatás nélkül szeressem őket :)

Ps: egy jó objektív bármit megér..., gratulálok hozzá előre is!

Cserfescsillag írta...

Szia Reni! Még mindig nagyon jók a fotók, a receptek egy részét már ki is próbáltam.

Valamikor a fotózásról beszélhetnénk, kezdenek színesek lenni a levelek. :)

Van blogom, bár még kezdetleges, ha gondolod nézzél be hozzám. Csinálok egy ajánlót hozzád. Bár elég sok látogatód van, de ezt a sok szépséget sokaknak látni kell. cserfescsillag.blogspot.com

Reni írta...

Szia Timi!

Rossz a fényképezőgépem, azaz az obim :( Ha minden igaz, jövő hónapban lesz új objektívem, de akkor meg már levelek nem lesznek :( ezeket a fotókat manuállal állítom be, de azért egy portréfotózásnál szükségem lenne az autora :(

Nézem a blogod :)

Cserfescsillag írta...

De bolond vagyok, hát már a nyaralásnál olvastam, hogy valami gond van. Akkor majd kitalálunk valamit a jövő hónapban... :)

A blog még csak kezdetleges, de majd kérek tanácsokat Tőled.

További jó főzést!

Á la carte írta...

Én nem vagyok egy nagy halrajongó, de az afrikai harcsát nagyon szeretem. Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni.