Paprikafélék - A chili



Csípős paprikát nagyon sok mindenhez használok. Mártásokhoz, húsokhoz, szószokhoz, de akár desszertekhez is. Szeretem, amikor valami kellemesen csípős, de tényleg csak kellemesen. Dani (mint sok férfi) rajong a csípős ételekért, ezért chilipaprika ilyen, vagy olyan formában mindig van itthon.


A paprika a burgonyafélék családjába tartozik. Szárítva és frissen egyaránt felhasználjuk. A paprika eredetileg Közép- és Dél-Amerikából terjedt el, és ma már szinte mindenütt termesztik. Fajtától függően a termése kerekded vagy hegyesen hosszúkás, színe zöld, sárga, vagy piros. Mindegyik chilipaprika-fajtára jellemző, hogy az éretlen termés zöld színű, amely az éréps során sárágáva, narancsszínűvé változik, majd éretten végül piros színű lesz. Minden paprikaféle egy közös őstől a vadpaprikától származik. Már az ősi indián kultúrákban gyógyhatású növényként ismerték és alkalmazták. Serkenti a keringést, baktériumölő, valamint izzasztó hatásra is használják (ezt már tapasztaltam én is... :D )

Aromája fajtától függően lehet égetően csípős, vagy fűszeresen csípős. A chili és a chilipor az ázsiai konyha, főleg a thai ételek kedvelt ízesítője, de a mexikói és karibi térségben is igen kedvelt csípős fűszer. A szárított chilipaprika erősbb, mint a friss. Minél kisebb termésű a fajta, annál erősebb az íze. Ereje az apró magvaktól függ, mert főleg ott halmozódik fel a csípősséget adó kapszaicin. Ha nem akarjuk, hogy túl erős legyen az ételünk, akkor a magokat és az ereket távolítsuk el, vágjuk ki a paprikából. Ha bármilyen seb, sérülés van a torkunkban, akkor ne fogyasszunk chilit, mert rendkívüli irritáló hatással van ezekre. A tisztítás aprítás után jó alaposan mossuk meg a kezünket, hogy később ne érjen minket meglepetés, amikor megnyaljuk a kezünket, vagy véletnelül a szemünkbe nyúlunk.


A cayenni bors (szintén chilipaprika) megnevezés kicsit megtévesztő lehet, hiszen nem másról van szó, mint egyféle paprikacserjéről (lásd a képen). Kb. 2 cm hosszú, vékony, hegyes végű cilinder formájú, narancssárga vagy tűzpiros terméseket fejleszt. Az "egyszerű" fűszerpaprikánál a cayenni bors jóval több kapszaicint tartalmaz, kb. 20-szor olyan csípős mint a fűszerpaprika. Remekül illik rizsételekhez, levesekhez, halakhoz stb.


Forrás: Kis Fűszerlexikon

Megjegyzések