Egy majdnem elfeledett rovat: A fűszernövények - Rozmaring


Tavasz környékén nagyon nekiugrottam a fűszernövényes rovatomnak, amit valamiért felfüggesztettem. Konkrét okom szerintem nem volt rá, egészen egyszerűen másokat raktam fel a blogra. Most viszont folytatom ezt a kezdeményezésemet és a rozmaringot mutatom be.


  • Rosmarinus officinalis - egyéb nevei: antósfű, rozmarin, boldogasszonyfája
  • Leveleit frissen, szárítva, porítva használjuk.
  • A Földközi-tenger mellékéről származik, még manapság is sokhelyt előfordul vadon. Spanyolországban, Franciaországban, Észak-Afrikában és az USA-ban termesztik leginkább, de nálunk is kedvelt kerti fűszernövény. A napos, nem túl nedves helyen érzi jól magát. Erre a növényre is igaz az, ami a legtöbb zöldfűszerre, azaz minél több napfény éri a leveleit, annál intenzívebb aromájúak lesznek azok.
  • Örökzöld, fagyra érzékeny, akár 1,5 méter magasra is megnövő félcserje. Ízét és aromáját az éterikus olajoknak, a cserző- és keserűanyagoknak, a gyantának, a flavonoidoknak és a szaponinoknak köszönheti.
  • Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak szent növényként tisztelték. A hűség és a megbízhatóság jelképe volt, amely az emlékezést is erősíti, ezért a szerelmeseknek a hűséget jelentette. A régi görög iskolások rozmaringkoszorút hordtak, hogy fokozzák a tanulási képességüket. A pestis idején az emberek rozmaringgal töltött vászonzsákokat viseltek a nyakukban, nehogy megkapják ezt a halálos, fertőző kórt.
  • Nyugtatóan hat az idegekre és a keringésre. Kimerültségre, gyomorpanaszokra és fejfájásra is használhatjuk. Kenőcsként reuma, ideggyulladás és görcsök ellen alkalmazható.
  • A mediterrán konyha klasszikus fűszere, de a közép-európai konyhában is kedvelig. Bárány-, birka-, vad- és sertéshúsok, valamint szárnyasok fűszerezésére is egyaránt használható. Lédús, húsos zöldségeket, például paradicsomot, burgonyát, padlizsánt is különösen jól kiegészíti az íze. Idejében adjuk az ételhez, hogy kibontakozhasson az aroma. A rozmaringágakat akár húsnyársként is felhasználhatjuk, erre húzhatjuk rá a húsdarabokat. Nagyon jól harmonizál a kakukkfű, illetve a fokhagyma ízével.

Forrás: Kis fűszerlexikon

Megjegyzések

  1. A bazsalikom után a második legkedvesebb fűszernövényem...:)
    Szép az új esküvős szórólapod, de azért sajnálom a régit...:(

    VálaszTörlés
  2. Jamie Olivér azt is hozzátenné, hogy a rozmaring a marhahús legjobb barátja :)

    VálaszTörlés
  3. én is nagyon szeretem a rozmaringot :) a következő a sorban a chili lesz :)

    Köszönöm szépen, igyekeztem valami egyedibbet csinálni, nehogy valaki azt mondja, hogy lopom az ötletet... Bár az ötletet a moziplakátok adták, úgyhogy lehet ez is lopásnak számít... :(

    Vesta, hát nem vagyok egy Jamie Oliver ebből is látszik :D

    VálaszTörlés
  4. De ciki,most látom,hogy Olivért írtam :))

    Szerintem pedig ne is foglalkozz tovább a tudod mivel !

    VálaszTörlés
  5. szerintem sem kéne vele foglalkozni már... azt hiszem kitárgyalták a témát nálam... :)

    VálaszTörlés
  6. Vesta, ugyan már... dehogy ciki :)

    Oké lányok, nem foglalkozom vele többé :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése