2009. szeptember 13., vasárnap

A csupa csalódások napja


Péntek éjjel megérkezett Dani, már nagyon hiányzott. Szombaton felkerekedtünk és vonatra szálltunk, hogy megnézzük a Millenárison a nagyon beharangozott csokoládékiállítást és ha már helyben vagyunk, akkor a várban a borfesztivált.

A Millenárishoz érkezve kicsit felülmúlta a várakozásaimat a sorban állók tömege. Sejtettem, hogy lesznek egy páran - szombat lévén pláne - de hogy másfél órát kelljen sorban állni, na arra nem számítottam. Oké, gondoltam semmi probléma, biztos megéri a várakozást, nem hagytam, hogy mindenféle rossz érzés kerítsen hatalmába. Aztán végre bejutottunk. A belépő ezer forint, egyszeri belépésre jogosít fel. Elindulunk befele, az első állomás egy "esőerdei" kép volt, mindenféle trópusi szobanövénnyel, valamint kakaófával, rajta mű kakaó termésekkel... Hát mondom ez nem valami elkápráztató, de sebaj, haladjunk tovább. Plakátok és leírások tájékoztatnak arról fotókkal/képekkel illusztrálva, hogy honnan származik a növény, milyen folyamatokon megy keresztül, mire táblaként a kezünkben tarthatjuk a csokoládét. Egy (hostess)srác ücsörög egy teknő mögött, ami kakaóbabbal van teleszórva.. megszagolhatjuk, megfoghatjuk.. húú... aztán tovább... ismét plakátok, leírások. A következő "teremben" a pörkölést folyamatát mutatja be egy lány. Az illata valóban nagyon jó. Ezután következett a "csokoládé műhely", ahol pralinét gyártott egy hölgy. (nem tudom hányszor mondta el vajon a szövegét a kiállítás teljes időtartama alatt...?). Ezután régi plakátok, reklámanyagok, csokicsomagolások kiállítása következett, és itt kaptad az első darab csokoládét a kezedbe, amikor a hostess lány felhívta a figyelmünket arra, hogy ne együk meg egyből, hanem olvassuk el a "az érzékek labirintusában" előírt "utasításokat". Itt mondtam azt, hogy na kezd izgalmas lenni ez a kiállítás. Az ízleléshez értünk és paff... vége a kiállításnak. Ennyi... kész... az emeleten még lehetett 3(!!!) féle csokoládét kóstolni: 70%-os kakaótartalmút, pisztáciásat és narancsosat. Lehet naív vagyok, de én azt hittem, hogy legalább a teljes repertoárt felsorakoztatják... a "kézműves" fagylaltból szintén 3 féle ízesítés volt, gombóca 150 forint volt. Lehetett csokikat is vásárolni, az áruk nem igazán különbözött a kereskedelembe hozható ártól... Összefoglalva tehát... amennyire vártam, sajnos akkorát - ha nem nagyobbat - csalódtam benne. Sajnos sokkal tovább tartott leírnom mindezt ide, mint körbejárni a kiállítást.


Visszasétáltunk tehát a Moszkva térre, majd felszálltunk a 16-os buszra és felmentünk a Várba. Az első hidegzuhany, amikor megláttam, hogy 2300 forint a belépő a fesztiválra. Gondoltam jól van, úgyis ritkán járunk el ide-oda, szórakozni sem nagyon szoktunk, egye fene, fizessük ki ezt a pénzt. Megkaptuk a poharunkat a tartóval együtt, valamint a karszalagokat. A második hidegzuhany... a belépő nem jogosít fel kóstolásra, azzal csupán azt a kiváltságot tudhatod magadénak, hogy a területre beléphetsz. Kóstolójegyet kell venni... Én ismét naív arra mertem következtetni, hogy az ilyen drága belépőért cserébe talán jár 4-5 kóstoló. Hát nem... de ha már ott vagyunk, megvettük a napijegyet, akkor nehogy már ne kóstoljunk meg egy bort sem, vegyünk kóstolójegyet. Vettünk 10 darabot, csak elég lesz 5-6 kóstolásra. Hát nem... Dani kóstolt egy vörös, kóser bort (nem emlékszem a nevére), én egy mandulabort és egy pro seccot.. több pénzt nem voltam hajlandó ebbe beleölni, mert ha még az utazási költségeket is beleszámítjuk, sajnos elég drágára sikeredett a kiruccanás. Lehetséges, hogy én vagyok lemaradva, de szerintem igen gusztustalanul lehúzás szaga volt ennek az egésznek, lassan elérik azt is Magyarországon, hogy már a nyugati turistáknak is drága lesz ez a hely...9 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

A belépőjegy ára a borfesztiválra engem is szíven ütött, de akkora a tömeg, hogy úgy látszik még így is működik a dolog...
Az is kicsit erős, hogy egy-egy dl borért akár 1000 forintot is elkérnek. Gondolkodtam, hogy akkor mennyi lehet a palack a boltban? Most meg is néztem és ugyanannyi 7ezer (Sauska 7 ez a bor).
Hát igen, ezt valahogy nem a földi halandók pénztárcájához méretezték.

Daisy írta...

Mi tavaly voltunk borkóstolón. A belépő még nem volt ennyi, de drága volt, az ígért kristálypohár helyett csak simát kaptunk, a kóstolójegyektől én is hanyatt akartam esni, de a nagyobb baj az volt, hogy enni nem lehetett, csak drága sajtkóstolót, drága étel-falat kóstolót, szóval az étel is kóstoló volt. Ez a Millenárisban volt, a másik a Vajdahunyad várban jobb volt. Rengeteg ennivaló, de a kóstolójegy ott is horror volt. Ráadásul nem is igen foglalkoztak senkivel, csak az ismerősökkel.Az idén ezért nem mentünk, inkább itthon megittuk a finom borokat.

Mian írta...

Hát ez nem semmi!!! Sajnos!
Bár már semmin nem csodálkozom.
Renikém! Viszont a legpozitívabb az volt a posztban, hogy Danit végre hazaért! :)) Látod, milyen hamar eltelt!?
Ezen pedig ne is bosszankodj! Kirándultatok egy kicsit és együtt voltatok! :)

Beatbull írta...

A kölni csokimúzeumban sem kapsz több csokit kóstolóként. Illetve sokkal többet sem látsz - van még egy üvegházrész, ahol valódi kakaófát láthatsz, de amúgy a kölni múzeumban is rengeteg a kép és a szöveg. A kóstolós vezetésre külön kell jelentkezni és drágább is. A sima belépő egyébként 7,50 euro, ami nagyon drága ahhoz képest, hogy nem sokat lehet látni ill. kóstolni. Van mellette persze csokibolt, meg egy kávézó is - életemben nem ittam még olyan rettenetesen rossz forró csokit, mint a kölni csokimúzeumban. Szóval leírásod alapján nekem úgy tűnik, hogy a hétvégi csokikiállítás hasonló színvonalú volt, mint itt a csokimúzeum.

Ez a belépős dolog amióta borfesztiválra jártam Pestre és szüleim is járnak, mindig így volt. Nagyon régen, azt hiszem egyszer, a belépővel együtt kaptál kóstolójegyeket is, de már akkor is csak jelképes volt, hisz rögtön az első dl borra elment az összes. Szóval nem lepődtem meg, hogy nem változott semmi. Szerintem egész sokat tudtatok kóstolni a 10 jegyből. Gyanítom, hogy a belépőben benne van a terület bérlési díja is, ami biztos nem olcsó. Amúgy ilyenkor szerintem egyszerűbb és olcsóbb szüreti fesztiválokra menni. Pl. nekem sokkal jobban tetszik a boglári szüret (jó, kicsit felfújt már), ill. Siófokon is egész jó borfesztivál volt 2-3 éve - kötetlenebb, nincs belépő, nincs kóstolójegy, elfogadható a dl bor ára, nem kannás bor, helyi termelés és folyik, finom a bor. Persze nem minden standnál, de ehhez szerintem nektek is van szemetek ;)

Niki írta...

ez igen... nem semmi! :O
teljesen leesett az állam.
undorító ez a magyar állam, néha én is úgy fel...szom magam, hihetetlen, hogy lehúzzák az embert!! én már ott leakadtam, hogy pénzt kértek azért hogy bemehessetek!!
mi rendszeresen járunk a Villányi Borfesztiválra, még a Balatonboglárin is voltunk, de egy fillért nem kért senki, hogy bemehessünk. ez felháborító... :(

Reni írta...

A csokikiállítással kapcsolatosan én sem arra számítottam, hogy tonnaszámra zabáljuk majd a csokit... sőt. Csak egy-két különlegesebb fajtát azért megízleltem volna. És azzal nincs is baj, ha sok olvasnivaló van a falon, mert ezek valóban érdekes információkkal tudnak szolgálni. Nem is tudom pontosan megmagyarázni, hogy mire számítottam, de nem erre...

A borfesztivállal kapcsolatosan én is buta voltam, mert nem néztem utána, hogy van-e belépő stb. Csak mivel helyben voltunk és a csokikiállításban csalódtunk így felmentünk a várba... Természetesen gondolom, hogy a terület bérletet megfizettették, de azt minimum duplán, hiszen több ezer, meg merem kockáztatni több százezer ember fordult meg ott a fesztivál időtartama alatt. Igazából nem is volt élvezhető az egész a zsúfoltság miatt, egymás szájában álltak konkrétan az emberek... Egyszer megnéztük ezt is, többször nem fogjuk :)

szepyke írta...

Vasárnap is hosszú sorok álltak a csokikiállításnál...

Én is jártam már úgy, hogy elmentünk egy kiállításra, és azt éreztem, hogy az üvegek mögött rajtunk röhögnek, hogy ezért a xarért kiadtuk a belépő árát...

Á la carte írta...

A Mesterségek Ünnepe hasonló történet. Nem tudom ki volt már ott, de ott is több mint egy ezres a belépő és abban semmi nincs, SEMMI. Ez bosszantó, mert gyakorlatilag egy vásárra mész ahol költhetnéd a pénzed (ha nem fizetnéd ki belépőre). Borfesztiválon még nem voltunk, pont azért, mert hallottam hogy mennyire sok a belépő és ebben egy korty bor sincs. Sajnos Mo-n egyre több helyen van lenyúlás, de ezek szerint ennek ellenére is működnek ezek a kiállítások.

Katina írta...

Szia, Reni!

szerencse a szerencsétlenségben nekem, hogy nem értem rá...
szomorúan olvastam a soraid, engem is zavar, ha olyanért adok ki sok pénzt, ami egyrészt zsákbamacska, másrészt úgy érzem, hogy nincs mögötte se szolgáltatás, se élmény...

múltkor láttam a spektrumon azt hiszem egy műsort, ami 3 vagy 4 cukrászt mutatott, akik egy versenyre készítettek csokoládét - azt hiszem, Londonban. figyelemmel lehetett követni, hogyan gondolkodnak az újabb és újabb ötleteken. Nagyon érdekes volt, aztán a film végén láthattuk a versenyt, ahol zsűri döntött mindenféle kategóriában a győztes csokiról (én is lennék ott zsűritag:)) és ott említették, hogy van valahány eurós belépő, ami nem volt olcsó, de azért nagyon sokat lehetett kóstolni, minden cukrász standjánál:)