Tejfölös kifli, sajtosan, magvasan, sósan



Hát szépen lassan eljön a rettegett két hét, amit annyira nem akartam, hogy ideérjen. Vasárnap Dani elutazik, hétfőn anyukám, öcsém meg sulizik, úgyhogy Renike magára marad. Se társaság, se fényképezőgép. Azért remélhetőleg nem feledkezik majd meg mindenki rólam, de azért nem fűzök nagy reményeket ahhoz, hogy ez a két hét élményteli és eseménydús lesz. No de elég az önsajnálatból, találok majd elfoglaltságot egészen biztosan.

Van néhány fotóm és receptem azért talonban, erre a két hétre. Ez a mostani egy egyszerű, tejfölös kifli. Munkából hazamenet bedagasztottam (jobban mondva a gép), és vacsorára már el is készült a finom, frissen sült péksütemény.

Hozzávalók:
50 dkg BL-80 liszt, 2 dl tej, 2 ek zsíros tejföl, kevés ecet (én almaecetet használtam), 2 tk só, 1 tk cukor, 3 dkg friss élesztő, 4 dkg vaj (olvasztva),
A tetejére:
reszelt sajt, magok (nálam most len+szezám), nagyszemű tengeri só

Elkészítés:
A tejet, a tejfölt és az olvasztott vajat beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáadom a lisztet, élesztőt, sót, cukrot és ecetet, majd könnyen kezelhető, selymes tésztát dagaszttatok vele. Egy tálba teszem a szépen kidolgozott tésztát és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. A tésztát 8-10 bucira osztom (attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk), négyzet alakúvá nyújtom őket, majd kifli formát varázsoluk belőlük. (egyik sarkától elkezdem feltekerni). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a őket és hagyom, hogy ismét dupla méretűre dagadjanak. Ekkor megkenem a tetejüket kevés vízzel és reszelt sajttal, magkeverékkel, illetve durva szemű tengeri sóval megszórom őket. (lehet "natúrnak" is hagyni) 200°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt meg is sülnek.


Megjegyzések

  1. Reni ne sírj!!!! Itt vagyunk mi neked! :) Nem leszel egyedül!!!!

    A kiflid csodás! :)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom Mianhoz :) itt leszünk veled!!!

    VálaszTörlés
  3. na azért nem vagy teljesen egyedül. a cicád is bújik hozzád, ugye? föleg, ha érzi, hogy magányos vagy vagy valami más nyomja a lelked;-)

    VálaszTörlés
  4. Kitartás! Ha pedig unatkozol, várjuk a "talonban" lévő receptjeidet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése