2009. augusztus 16., vasárnap

Spaghetti al ragú alla bolognese




A bolognai spagettit nyugodtan nevezhető "kommersz" olasz kajának.... akkor, ha az knorr üveges szószból, netalán szósz alapporból készül. Viszont ha magunk készítjük a ragut, akkor máris különlegesebb lesz, egy nagyon finom paradicsomos tésztaétel. Ugyanezt a ragut töltöm a lasagne lapok közé is. Igazán finom, intenzív aromájú. Marhahúsból az igazi, de másból is lehet készíteni.

Hozzávalók:
500 g spaghetti, 1 fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 szárzeller, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg darált marhahús, 3 ek. olívaolaj, 1 kis pohár fehérbor (én ezt kihagytam), 30 dkg paradicsompüré, 2 nagy ek. paradicsomvelő, oregánó, só, őrölt bors, 1 csésze húsleves (vagy víz)

Elkészítés:
A hagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, majd a felkockázott zöldségeket, jól összepároljuk őket. A darált húst hozzáadjuk és lassan megpirítjuk benne. Beleöntjük (a fehérbort) a paradicsompürét és a paradicsomvelőt, oregánóval, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük a húslevessel (vízzel), és egészen kis lángon, legalább egy órán át nagyon lassan főzzük, mert ez adja meg a mártás intenzív aromáját. Mielőtt elkészülne a ragu, felteszem a tésztavizet forrni, majd kifőzöm benne a spagettit (al dente). A tésztára halmozom a mártást, reszelek rá parmezánt és már lehet is tömni magunkba.

2 megjegyzés:

Fahéj és Feta írta...

Az egyik kedvencem és soha nem készíteném előre elkészített szósszal!

Limara írta...

Én sem, én is így készítem, nagyon szeretjük! :))