2009. július 17., péntek

Zabaglione al limone


Nem csalás, nem ámítás. Nem photoshoppal csináltam ilyen sárgára a sárgát, hanem ez a krémdesszert igazi tojásból van, amit baromfiudvarban tartott tyúkok tojtak. A mamámnál.

A zabaglione eredete kétséges. Egyesek azt állítják, hogy a borhab annak a Bartolomeo Scappinak köszönhető, aki 1570-ben szakácskönyvet jelentetett meg Velencében. Mások szerint a tojásos krém nevének hangzása Szent Pasquale Bayont idézi. A népnyelvben ugyanis a három szó gyorsan kiejtve Sanbajun névnek hallatszik, ami kis fantáziával már úgy is érhető: zabagliun. A vélt valós névadót 1722-ben a szakácsok céhe védőszentjének választották. Így fejtegeti az Olasz Kulinária című könyv szerzője.

Én egy kicsit változtattam az eredeti recepten, de úgy gondolom talán még ez is belefér a névbe :)

Hozzávalók (2 főre):
6 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1 dl desszertbor (Marsala lenne az igazi, de hol jutok én Fehérváron ilyen kincshez?!), 1 lime reszelt héja és leve

Elkészítés:
A egy habüstben tojásokat alaposan elkeverem a cukorral, a borral, a lime lereszelt héjával és levével. Gőz felett addig keverem a tojáskrémet, amíg az ki nem "fehéredik". Amikor elkezd sűrűsödni, leveszem a gőzről és langyosra keverem a krémet. Tálkákba töltöm, limehéjat reszelek rá és jól behűtve kínálom.

(Eredetileg citrommal akartam készíteni, de nem volt itthon és a viharban nem volt kedvem boltba menni, így maradt a zöldcitrom)


2 megjegyzés:

Flat Cat írta...

:) Tegnap nézegettem a marsalát az Intersparban, mert zabaglionet akartam csinálni...Ha Nyíregyházán van, Székesfehérváron is lehet! :D
Bár én is arra jutottam, hogy inkább teszek bele aszút, amúgy magyarosan, azt legalább máshoz is tudom utána használni. :)
Gyönyörű képek, és biztosan nagyon finom lehetett! Nekem zöld citrommal még szimpatikusabb, mint az eredeti változat!

Fahéj és Feta írta...

Szia,
http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/07/mosoly.html
Ez rád vár nálam :)