2009. július 13., hétfő

Vaníliás sárgabarack krémleves


Tegnap kaptam vagy 7 kg sárgabarackot anyáéktól, így gyorsan ki kellett találnom, hogy mi legyen a sorsa. Idén még nem csináltam semmiféle gyümölcslevest, így úgy gondoltam, hogy már épp itt az ideje, meg amúgy is jön a kánikula és ilyenkor nagyon jól tud esni egy jól behűtött, finom gyümölcsleves. Persze nem mind a 7 kg barackot használtam fel a leveshez, csupán a tizedét, így még lesz egy pár barackos receptem ezen kívül, de hát barackszezon van :)

Mostanában elkezdtem az ételeket állványról fotózni (milyen jó, hogy eszembe jutott, hiszen van nekünk tök szuper teleszkópos fotóállványunk).
1. Nem mozdul be.
2. Bármilyen szögből tudsz fotózni, mert nem görcsöl be a kezed, lábad, derekad.
3. Kényelmes.

Hozzávalók:
70 dkg magozott sárgabarack, 2 dl tej, 2 dl víz, 2 dl tejszín, 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 kk. őrölt zöld kardamom, 1/2 rúd vanília, 1 lime, 1 dl fehérbor (félédes), 15 dkg cukor

Elkészítés:
A barackokat leforrázom, így könnyedén le tudom húzni a bőrét és ki tudom magozni. Ezután egy lábasba teszem a barackot, felöntöm 2 dl vízzel és az 1 dl borral, hozzáadom a cukrot, belereszelem a lime héját, a levét belefacsarom, beleszórom a kardamomot, a kikapart vaníliamagokat és magát a vaníliarudat is. Addig forralom, amíg konkrétan már habzik a barack. Ezután botmixerrel teljesen simára turmixolom. A pudingport kikeverem csomómentesre a tejjel, majd ezt is hozzáöntöm a tejszínnel együtt a barackhoz. Összeforralom az egészet. Ha nagyon sűrű lenne, akkor tejjel higíthatjuk!
Tálalás előtt alaposan hűtsük le, hidegen az igazi!

13 megjegyzés:

superhappyjohi írta...

hmmmmm... meg éheztem. ;)

Limara írta...

Hmmm, most nagyon jól esne, épp most lettem kész a lekvárfőzéssel! :))

Orsi írta...

Nagyon jól néz ki!Nálunk is nagyon sok barack volt,de a leves eszembe se jutott,pedig milyen jó ötlet!Most nagyon jól esne egy tálkával!

Csibe írta...

Biztosan finom lehet. Recept mentve, köszi!

Csibe írta...

Egy kérdés, ha lehet, milyen gépet és objektívet használsz?

stampoasis (alias nokedli) írta...

nagyon guszta a recept - na és a kép is;-)

Reni írta...

Johi :)

Jajj Limara, én még nem szántam rá magam a lekvárfőzésre.... :) Lehet a végén nem is marad barackom a lekvárhoz :D

Orsi!
Ugye, hogy jó ötlet? Anyukám a "sűrűmeggyet" szokta ugyanígy (najó a vaníliarudat és a kardamomot leszámítva)

Csibe, ez olyan, mint valami isteni barackos krém :) csak egy picit folyósabb... dehát krémleves, vagy micsoda
Fényképező: gondoltam, hogy lehet írok erről majd egy külön bejegyzést, mert már többen kérdezték (Canon EOS 450D, 18-55 mm objektív)

Nokedli, köszi... ez a kép szerintem is elég jól sikerült :)
Tényleg hasznos a fotóállvány!

Csibe írta...

Reni, köszi szépen, ha írsz majd bővebben róla, szívesen elolvasnám (nekünk is Canon EOS 30D van, és általában 50mm objektívet használok, de még nagyon sokat kell kísérleteznem, próbálgatnom)

Katina írta...

Biztos nekem kerülte el a figyelmem de nem kell összeturmixolni? vagy szétfő? vagy nagyon apróra vágtad?. Vagy mitől lesz ilyen homogén?

Reni írta...

Katina, jajj örülök, hogy felhívtad rá a figyelmem! Dehogynem kell összeturmixolni. Rögtön javítom is. Bocsánat a hibáért!

szepyke írta...

Van még?

Reni írta...

Egy kevés :)

Katina írta...

Én ilyen vizuális típus vagyok, ha receptet olvasom már képzelem el, hogy kell csinálni és hiányzott hogy akkor azzal a fővő barackkal mi lészen