2009. július 16., csütörtök

Sárgabarackos túrógombóc, mandulás, makadámdiós morzsával és barackszósszal


Még mindig sárgabarack.... dehát muszáj felhasználni. Ahhoz túlságosan finom, hogy a szemétbe kerüljön, cefrének meg nem gyűjthetem a panel hetedik emeletén. Terveim szerint még két barackos recept fogja ezt követni, d
e nem hinném, hogy unalmas lesz. Igazi nyári, szezonális ételekről van itt szó most. Úgy döntöttem, hogy lekvárt végül nem főzök be, mert nem tudom hova tenni (most még tudnám, csak idei fő célom a fügelekvár és akkor máris más a helyzet...).
Imádom a túrógombócot. Ez a recept egyenesen anyukám konyhájából származik, én csak felturbóztam kicsit :)

Hozzávalók:
50 dkg túró, 3 marék cukor (ha lehet vaníliás, de ha nincs vaníliás kristálycukrunk, akkor mehet bele aroma is), 2,5 dl búzadara, 3 tojás, 20 szem sárgabarack, zsemlemorzsa, mandula, makadámdió, kevés olívaolaj

Elkészítés:

A túrót összegyúrom a búzadarával, cukorral és tojással. Berakom a hűtőbe és hagyom kb. fél napot állni. (Munka előtt összeállítottam és utána megfőztem). A barackokat megmosom, kimagozom, majd minden fél barackot 4 részbe vágok. Felteszem a vizet forrni, amiben a gombócok ki fognak főni. A mandulát és a makadámdiót konyhai aprítóval kicsit durvábbra vágom, majd összekeverem a zsemlemorzsával. Ezt a keveréket kevés olajon finoman megpirítom. A túrós masszát kiveszem a hűtőből, majd gombócokat formálok belőle úgy, hogy a közepébe egy-egy darab barackot h
elyezek. Lobogó vízbe dobom, majd hagyom, hogy megfőjenek. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor főttek meg. Kiemelem őket szűrőkanállal és megforgatom a mandulás, makadámdiós morzsában a gombócokat. A megmaradt barackot leforrázom, majd lehúzom a bőrüket és kimagozom őket. Egy lábasban felhevítek egy kevés vizet (kb. 0,5 dl), beleszórok két maréknyi nádcukrot és szirupot főzök belőle. Miután a szirup besűrűsödött hozzáadom a forrázott barackokat, és alacsony fokozaton főzöm őket úgy negyed órát a szirupban. Ezután fogom a botmixert és leturmixolom a barackot (egy kicsit darabosra hagyom). A morzsában meghempergetett gombócokat meglocsolom a barackszósszal és tálalom is. Melegen és hidegen egyaránt finom, most, ebben az időben, az utóbbi módon extra jól esik!


5 megjegyzés:

Mian írta...

Hát, Renikém! rendesen feltúrbóztad! Igazi ízkavalkád! :) Fenséges!

Vica írta...

Hú, ez nagyon jól hangzik és persze nagyon jól is néz ki. Ki is fogom próbálni.:)

szepyke írta...

Én most megint a képeket dicsérni jöttem, hát Reni, egyszerűen gyönyörűek a képeid! Jó, biztos az étel is az, de a képek! Woooow!

Reni írta...

Igen Mian, ténylege fenséges volt :$
reggelire megettem még azt az 5 darabot ami maradt és elismeréssel nyugtáztam, hogy ez bizony finom volt :)

Vica! Mindenképpen érdemes kipróbálni. Jövőre, szerintem megcsinálom eperrel is :)

Szepyke!
Köszönöm szépen, pedig nekem ez a képek nem is tetszenek annyira :( de már meguntam, nem lőttem róla több fotót, mert minden ragadt hozzám és már kezdtem agybajt kapni :)

Csibe írta...

Reni, istenien néz ki!...és igen, a fotók, csodásak!