Sárgabarackos crostata


Ajajjajjjajjajj! Ez a sütemény enyhén szólva veszélyes! Ha egyszer elkezded enni, azon kapod magad, hogy elfogyott a fele és a férjed még nem is evett belőle és muszáj lenne neki hagyni, mert mielőtt elment, látta, hogy ezt készíted, tehát elsumákolni nem tudod... Így sajnos hagyni kell. Mondjuk egy két szeletre valót legalább (én már 4 szelettel benyomtam). Rómában én egy vadepres crostatat kóstoltam, a férjem fügéset (amibe természetesen én is belepofátlankodtam a villámmal). Ez a barackos is isteni finom, még jobb, ha a barack kissé savanykás.

Hozzávalók a tésztához:
3 ek őrölt mandula, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 ek cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, 1 ek. hideg víz

Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája, 3 dkg őrölt mandula, 3 ek cukor, 3 ek desszertbor

a tetejére kb. 50 dkg sárgabarack, méz, lime

Elkészítés:
A lisztet összekeverem a cukorral, mandulával, sóval, majd szétmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojássárgáját és az egy evőkanál hideg vizet. Tésztát gyúrok belőle, majd fóliába csomagolom és egy fél órára hagyom pihenni a hűtőben. Közben elkészítem a krémet. A tojássárgákat alaposan összekeverem a mandulával, cukorral és borral, majd vízgőz fölött besűrítem. Félreteszem, hagyom kihűlni. A tésztát kiveszem a hűtőből és mivel elég omlós a , én lusta voltam és nem álltam neki kinyújtani, hanem szépen egyenletesen ellapogattam egy kerek pitesütő formában. Nem kell neki túl magas peremet hagyni, csupán kb. 1,5 cm-t. A tésztára simítom a kihűlt krémet, majd szépen elhelyezem rajta a barackszeleteket (kívülről haladok befelé). Felmelegítek egy kevés mézet (finom, repcemézet használtam), néhány csepp limelevet cseppentek bele, majd ezzel lekenem a barackot. 200°-ra előmelegített sütőbe tolom, majd kb. 30 perc alatt készre sütöm.


Felelősséget nem vállalok, az elején leszögeztem, hogy veszélyes :D


A krém ötletét Macitól vettem.

Megjegyzések

  1. Huhhhh, én csak 4 kiló barackot kaptam, de azt hiszem ezt a sütit és a levest is meg kell csinálnom. Egyszerűen imádom az ilyen mandulás dolgokat!!!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem le kellene szállnom a netről...ez már totális kínzás amit művelsz ;)

    VálaszTörlés
  3. Pont a hétvégén sütöttem, a krémbe crema di limoncello is került, csudafinom volt!

    VálaszTörlés
  4. Ez már túlzás amit csinálsz Reni!!! :) Csodás!

    VálaszTörlés
  5. Szia Reni!

    Pár napja írtam a Penne all' Arrabbiata receptedhez, olvasd el légyszi! :)

    VálaszTörlés
  6. Reni, jesszusom! De gyönyörűséges!!! Ez a fotó... Mesés!

    És a süti is :-)))

    VálaszTörlés
  7. Ági! Nekem is nagyon tetszett ez a mandulás tészta. Nem uralkodó íz a mandula ebben a süteményben, de érezhető és nagyon kellemes!

    Csibe, kínzás? a férjem is ezt mondja.... :D

    Lilahangya, meghiszem azt! úúúú a limoncellos krémet biztos, hogy ki fogom próbálni. Na az biztosan az az ital, amit bármikor meg tudnék inni annak ellenére, hogy alkoholos :D hozok is haza majd a nyaralásból vagy 5 litert :D a nyaralás alatt meg megiszok majd 10 litert :D

    Mian :) köszönöm a dícséretet, igyekszem nem túlozni, de pontosan ti vagytok azok, akik tudjátok, ha egyszer elkap az ékszíj, akkor nincs megállás :)

    Csilla!
    Megnéztem. Először is nagyon örülök neki, hogy jól sikerült a kaja, nagyon jó érzés, amikor az olvasóid visszajeleznek, hogy elkészítették az általad posztolt recept alapján az ételt és jól sikerült!! Nem tudom, hogy miként lehetne megoldani, hogy a képekre kattintva hozzám jusson az olvasó (legalábbis így bloggeren keresztül nem tudom, dreamweaverrel meg tudnám mondani). Max rakd ki a blogom linkjét, ha nagyon szeretnéd :)

    Viki, köszönöm. Olyan szép sárgák a barackok a képen :) Nehogy véletlenül ma is készítsek egy adagot :D

    VálaszTörlés
  8. Szia! Kérlek nézz be hozzám: http://gumimacik.blogspot.com/2009/07/top-10-noveny.html
    Köszi: Vica
    U.i.: Ezen kívül is került fel valaki, aki ha jól sejtem kedves lesz a szívednek:)

    VálaszTörlés
  9. Megnéztem... jajjajajjjj :)

    És megpróbálom összegyűjteni a növényeket.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése