2009. július 12., vasárnap

Rizsfagylalt nektarinnal



Egyszer valamikor, valahol ettem rizsfagylaltot, akkor az nagyon ízlett, viszont azt hiszem (semmi nagyképűség), hogy az enyém sokkal jobb lett. Ez a fagyi le sem tagadhatná, hogy rizsből van. Iszonyatosan krémes állaga lett, lágy, vaníliás aromával. Éppen emiatt nagyon jól passzol hozzá a barack kissé savanykás íze.
Szóval akkor... fagyimániám van? ... Mindig megfogadom, hogy nem rakom fel a következő, és a következő, meg az azt követő fagyireceptem, de hála az égnek mindig olyan elégedettek vagyunk, hogy muszáj megosztanom.
Így van ez most is.

Hozzávalók:
10 dkg rizs, 1,5 dl víz, 3,5 dl tej, fél vaníliarúd, cukor ízlés szerint, 2 db nagyobb nektarin, 1,5 dl tejszín, 2 dkg vaj

Elkészítés:
A rizst megfőzöm a vízben egy csipet sóval. Ha a vizet elfőtte, akkor beledobom a vajat és ha teljesen elolvadt, felöntöm a tejjel, ízlés szerint cukrozom. A vaníliarúd magjait kikaparom, a magokat a rúddal együtt beledobom a tejes rizsbe. Addig főzöm a rizst a tejjel, míg a rizs meg nem puhul. Ha megpuhult, elzárom alatta a gázt és lefedve, megvárom míg felszívja a tejet. Tulajdonképpen készítek egy vaníliás tejberizst. A rizst kihűtöm, a vaníliarudat kiemelem belőle. (hagyom megszáradni és mehet is a cukortároló edényembe) A rizsből kiveszek 3 evőkanálynit, majd a többit botmixerrel teljesen simára turmixolom. Ezután összekeverem a "darabos" és a pépes rizst (mindezt azért tettem így, hogy legyenek egész rizsszemek is a fagyiban). Hozzáöntöm a tejszínt és mehet is a fagyigépbe a massza. Amíg keveri, addig a barackokat meghámozom és botmixerrel szintén simára turmixolom. Amikor a rizses alap elérte a megfelelő állagot, hozzáöntöm a barackpépet.

Gombócozva kínálom!

15 megjegyzés:

Mian írta...

Mentettem!!! Szuper! :)

(csak zárójelben kérdezem Reni,
hogy Anyukád 44 éves??? Láttam egy régebbi posztban a tortán a 44-es gyertyát.)

Reni írta...

Igen, anyukám 44 éves :) Örülök, hogy tetszik a fagyi!

Mian írta...

Reni! Jaj-jaj!!! akkor szólíthatsz Maminak :)))))))))
A fagyi szuper!

trinity írta...

Reni,
akkor ősztől én is lehetnék az anyukád:)))

Nehogy ne legyen több fagyi-olyan szépek- ez ráadásul az egyik kedvencem, a rizses...Gyönyörű lett!!!

Chef Viki írta...

Képzeld, néhány éve tarhonyafagyit ettem, hasonló szisztéma alapján, mint a tiéd :-)

Mindenkit irigylek, akinek fagyigépe van :-)

Yasmine írta...

Nagyon finom lehet, és elképesztően guszta. Mentettem, kipróbálom!

Beatbull írta...

Még sose ettem rizsfagyit - rizstejet ittam már, de fagyi? Nagyon izgalmas! A tarhonyás is izginek hangzik ;)

szepyke írta...

Én imádom a rizsfagyik! A Daubnerben úgy csinálják, hogy baracklekvár darabok vannak benne... Jesszusom, de szeretem!

Jah, nem ér addig fagyit posztolni, amíg én szenvedek az első fagyim legyártásával, ami nem akar megdermedni...

Csibe írta...

Nagyon jól néz ki, és biztosan finom is. Lécci ne tedd,hogy nem teszed fel a fagyi receptjeidet...elvileg a hónap végére nekem is meglesz a kütyüm, így addig gyűjtögetek, aztán fagyin fogunk élni ;O

Reni írta...

Ismét köszönöm a dicséreteket! :)
Ez a tarhonya fagyi beindította kicsit a fantáziám.. :)
Oké, felrakom a receptjeimet, csak még véletlenül sem akarok unalmas lenni. Vagy ez a blog a végén a fagylaltokra fog specializálódni :D

Szepyke! Az első próbálkozásom a fagyigéppel egy citrussorbet volt. Abszolút nem fagyott meg... Baromira el voltam keseredve, gondoltam felesleges pénzkidobás volt a gép, de azóta mindig tökéletesre sikerül. :)

Zöldfülű vagyok én még itt ;)

Flat Cat írta...

Ez nagyon-nagyon jó! Én a rizses fagyit nagyon-nagyon szeretem! Ezt a receptet pedig holnap (ma?) elkészítem... :D
Köszi! :)))

Csibe írta...

Unalmas, ugyan, mikor jöjjenek a fagyi receptek, ha nem a szezonjában ;)

trinity írta...

Légyszi kukkants be hozzám, hoztam valamit:)
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/egy-mosoly.html

Beatbull írta...

Nagyon izgalmas fagyi ;) Víz helyett akár a tejben (vagy rizstejben) is megfőzhetnéd, így még rizsesebb ízt kapva. Kíváncsi vagyok a másik, azaz idei módszeredre!

Reni írta...

A rizstejes ötlet nagyon tetszik! :)