Risotto al pomodoro


A risotto-hoz az olasz szakácsok arborio vagy carnalori rizst ajánlanak. Az arborio különösen kedvelt rizsfajta (hála az égnek a sparban lehet kapni eredeti olasz arborio rizst), mindenféle risottohoz felhasználható. A carnalorinak is igen magas a keményítőtartalma, ennek köszönhetően ezek a fajták őrzik meg legjobban a formájukat, emellett finoman levesesek maradnak.

Hozzávalók:
25 dkg arborio rizs, 25 dkg darabos paradicsom (konzerv), 1 fej hagyma, 4 dkg vaj, 1 púpos evőkanál aprított bazsalikomlevél, 1 l zöldségalaplé (1 liter vízbe beledobok mindenféle zöldséget, fűszernövényt, sót és forralom kb. 30 percet és tádám, kész is az alaplé), 2 ek. olívaolaj, parmezán, só, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd az olívaolajon megpárolom. Ráöntöm a rizst, amit megpirítok. Ezután hozzáadom a bort (szép sistergős hangja lesz), amit teljesen elfőzök a rizsről. Hozzáadom a paradicsomot, majd szépen lassan elkezdem adagolni állandó kevergetés mellett az alaplevet. (Akkor adok csak újabb merőkanál levet hozzá, ha már az előző adagot teljesen elfőtte). Ez idő alatt a rizsnek teljesen meg kell puhulnia. Ha szükséges sózom, majd hozzáadom a bazsalikomot, a vajat és a parmezánt. Megvárom míg a vaj teljesen elolvad (ettől lesz majd szép fényes a rizottónk) és lehúzom a tűzről. Reszelt parmezánnal megszórva, bazsalikomlevéllel díszítve tálalom.

Tökéletes állagú, krémes risotto!


Úgy néz ki, hogy ezzel a bejegyzésemmel meglesz holnapig a 10 000. látogatóm. Köszönöm szépen nektek!

Megjegyzések

  1. 30 óra alatt nem fog elforrni az a liter víz? :)
    9943

    VálaszTörlés
  2. :D

    Köszi Rossamela, fel sem tűnt, hogy órát gépeltem és nem percet :)

    Javítva.

    VálaszTörlés
  3. basszus... hihetetlen, hogy mindent elírtam :D

    VálaszTörlés
  4. Na ezeken a hibákon felül volt még két teljesen értelmetlen mondatom. Azt is javítottam, remélhetőleg most már "értelmes" a bejegyzés. Nemtom hol jártam, mikor gépeltem ezt a receptet :) Köszönöm az észrevételeket, különben lehet, csak pár nap múlva tűntek volna fel a hibák!

    VálaszTörlés
  5. szia!

    van számodra is valami a blogomon, kukkants be! ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése