A paradicsom küldetés


Hát engem is elért a paradicsombefőzés. Igaz egyelőre még nem nagy mennyiségben, mert lett egy üveg szárított paradicsomom és 1 liter (2 üveg) paradicsomszószom. Majd következő piacozásom alkalmával többet veszek és akkor valószínű, hogy fogok befőzni tésztaszószt is, nem csak natúr paradicsomszószt. Az aszalt paradicsom 1 kg paradicsomból készült és lett belőle egy üvegnyi :) Erre számítottam. De legalább már van egy üveg!

A paradicsomszószhoz a paradicsomok tetejét keresztbe bevagdostam, leforráztam, lehúztam a héjukat. Botmixerrel pürésítettem, majd 4 órán keresztül rotyogtattam. Így elfőtt a savassága és a víztartalma. Forrázott üvegekbe töltöttem, majd fél percre fejtetőre állítottam őket és utána mehettek az ágyba a paplanok közé.

Az aszalt paradicsomhoz:
1 kg paradicsom, tengeri só, bors, 2 tk kapribogyó, 1 peperoncino, 1 dl olívaolaj, 1 dl napraforgóolaj

Elkészítés:
A paradicsomokat kettévágom, majd kikaparom a magjukat. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakolom őket szorosan. Megszórom őket tengeri sóval, kevés borsot őrlök rájuk és mehet úgy 12 órára a 100°-os sütőbe. (érdemes ezt éjszaka letudni). Egy kiforralt üveg aljába beledarabolom a csípős paprikát, beleszórom a kapribogyót - amit előtte alaposan átöblítettem - és már pakolhatom is bele a paradicsomot. Az olajat még megsózom és borsozom, majd ráöntöm a paradicsomra az egészet. Az üveget lezárom és kész is van. Én a felhasználással várnék egy hónapot, hogy finoman összeérjenek az ízek.

Megjegyzések

  1. Nálam is most aszalódnak a paradicsomok, próbálom kihasználni a napot:)

    VálaszTörlés
  2. Te milyen ügyes vagy! A tésztaszószhoz mit teszel? Vagy majd posztolod azt is?

    VálaszTörlés
  3. Szépek a fotók.

    Imádom a paradicsomot szinte minden formában! Ezek már a téli előkészületek? Kibírod addig, hogy leteszteld őket :-))) Én tuti nem bírnám...

    VálaszTörlés
  4. Kata,biztos nagyon fini lesz!

    Vesta, a tésztaszószhoz szerintem majd hagymát párolok egy kis szárzellerrel és répával, majd azon kezdem el rotyogtatni a paradicsomot. A végén szórok majd bele bazsalikomot és így üvegezem majd be őket.

    Zsuci, téli előkészületnek indul a dolog, de nem biztos, hogy ki fogja húzni addig :) szerintem még elrakok néhány üveg aszalt paradicsomot, hogy tutira fussa a hideg időszakra.

    Duende, de el ám :)

    VálaszTörlés
  5. nagyon szépek lettek. én is belelendültem a befözésbe. lehet, hogy elragadtataom magama szép képeid alapján és paradicsomot is csinálok;-)

    VálaszTörlés
  6. Reni, szerinted amit olajba teszel, meddig áll el? Mert én úgy gondoltam, hogy az egészet inkább jól kiszárítom, és időnként teszek vagy 3 üveggel belőle olajba. Vagy ez hülyeség?

    VálaszTörlés
  7. Szerintem eláll sokáig. Nekem volt itthon üveges (boltban vett, olasz) szárított paradicsomom és direkt elolvastam, hogy mik voltak benne, de a són és az olajon kívül semmi tartósításra anyag nem volt benne.

    VálaszTörlés
  8. Köszi, akkor majd bátrabb leszek:)

    VálaszTörlés
  9. Reni csodálatosak lettek! Én is épp most tervezem, hogy pariszószt készítek, mivel itt iszsonyú sok ételbe használom. Az anyósom minden évben rengeteg üveggel rak el, rendszeresen hozunk is tőle, csak azt nem szeretem benne, hogy ő nem hámozza meg a paradicsomot. A recept már megvan tőle, most már csak rá kéne szánnom magam, csakhát ne lenne dög meleg.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése