Karamellás ricottatorta


Kekszes alapú citromtortát akartam készíteni (a kánikulában szerintem nincs is jobb frissítő, mint a citrom), de nem volt itthon minden hozzávaló (pedig azt hittem van...), így gyorsan körbe kellett néznem a hűtőben más után, mert természetesen a kekszet már belelapogattam a formába... volt itthon ricottám, de nem akartam "natúr" ricottatortát készíteni. Ekkor jutott eszembe, hogy Dolce Vita blogján láttam egyszer egy ricottás karamelltortát, ez volt tehát az alapötlet. Elég jól elkanyarodtam a citromtól, de így sem csalódtunk. Nagyon hamar elkészül és nagyon finom!

Hozzávalók:
30 dkg omlós keksz (olasz teljes kiőrlésűt használtam), 22 dkg vaj, 75 dkg ricotta, 9 ek. cukor, 2 dl tejszín, 1 tk. zselatinpor

Elkészítés:
A kekszet egy nagy tálban konkrétan porrá zúzom egy mozsártörővel. 18 dkg vajat megolvasztok, és hozzáöntöm a kekszmorzsához. A "tésztát" egy kapcsos tortaformába nyomkodom. A 9 ek cukrot egy serpenyőben (én teflon serpenyőt javasolnék, mert abba egyáltalán nem ragad bele) karamellizálok. Beledobok 4 dkg vajat, majd hozzáöntöm a ricottának úgy a harmadát. Teljesen elvegyítem a karamellel és megvárom, hogy a hideg vaj és ricotta hatására megszilárdult karamelldarabkák ismét felolvadjanak. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a maradék ricottát, a tejszínt és a zselatinfixet. Rotyogtatom még egy percet és lehúzom a tűzről. Ráöntöm a kekszre és minimum 4-5 órára a hűtőbe rakom, hogy jól lehűljön.

Valószínű, hogy zselatin nélkül is megállt volna a krémje, de így sem lett zselés állagú, hanem kimondottan finom, krémes!

Megjegyzések

  1. Köszi :)
    Anyukám csak úgy falta :D

    VálaszTörlés
  2. úúú, igen, ez nagyon finom!
    én is megcsináltam már, és nagy sikert aratott!
    guszta nagyon! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése