Fügelekvár


Hát elkészült az első adag fügelekvárom. Nekem kicsit édes lett (én inkább a savanyúbb fajtákat szeretem, a férjemmel ellentétben), így ha legközelebb csinálok én fele ennyi cukrot fogok belerakni. Nem került beles semmiféle zselésítő anyag, dzsemfix stb., csupán egy késhegynyi szalicil tartósítóként.

Hozzávalók:
füge, negyed annyi cukor, víz, 1 citrom leve, szalicil


Elkészítés:
A fügét megmosom, majd negyedekbe vágom. Ráöntöm a cukrot és annyi vizet, hogy az éppen csak ellepje a gyümölcsöt. Ráfacsarom az egy citrom levét, majd lassú tűzön addig főzöm, míg teljesen be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött és nagyon darabos maradt, akkor botmixerrel simára turmixolom. Kiforralt üvegekbe töltöm, a tetejükre késhegynyi étkezési szalicilt teszek, majd lefedem celofánnal az üvegeket és szárazdunsztba rakom.

A fügéről már korábban írtam néhány érdekességet itt.


Megjegyzések

  1. Ilyet én is csinálok, bár még nem olyan nagy a fügebokrom. Itt úgysem érik be teljesen, hiába várok rá... Előbb jön a fagy, minthogy beérne szegényke. Nagyon szép a színe! :-))

    VálaszTörlés
  2. Szalicil nélkül megromlik?
    Próbáltad már?
    Én semmire nem teszek, és nem nagyon romlanak meg a lekvárok. Jó, van egy-egy darab, de arról amikor elteszem érzem, hogy "hüppög" a teteje, azt újra kell forralni és egy másik tetővel eltenni...

    Egyébként mihez fogyasztod a fügelekvárt? Én magát a gyümölcsöt (ezt sem, de ez nem extra) sem szeretem sajnos, pedig próbálkoztam, de kivert a víz a belsejétől... :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Jasmine! érdemes kipróbálni egy-egy kisebb adag erejéig. (ebből tuti nem fogyaszt azért annyit az ember, mint a sárgabarack lekvárból)

    Szepy, szalicil nélkül még nem próbáltam, annó a mamámnál mindig láttam, hogy ő rak a tetejére, így én is. :) Gondoltam, hogy nem szereted, hiszen sok-sok pici mag van benne :) Amúgy linzerhez, süteményekhez, vagy csak palacsintához, esetleg még húsok mellé is meg merném kockáztatni :)

    VálaszTörlés
  4. Ezért most nagyon irigyellek! :) Van bokrom, de itt nem érik be rendesen. Tavaly tudtam enni 3 db-ot. Majd veszek, de az még odébb van!

    VálaszTörlés
  5. Ó, imádom. Vettem is ma fügét, de nem eleget a lekvárhoz, de egy kis süti azért lesz.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is már érik a füge. Tavaly nagyon jó termés volt, a férjem nagy rajongója, én nem annyira. Sütikbe a lekvár nekem kicsi magos.

    VálaszTörlés
  7. Én kimondottan szeretem, ahogy a fügemagok ropognak a fogam alatt. Azt ne kérdezze senki, hogy miért, választ nem tudok adni :)

    VálaszTörlés
  8. Én ma állok fügelekvárt főzni, mert a férjem már napok óta kérdezgeti, hogy mikor szedje le nekem, csak eddig nem találtam igazán jó receptet, de most megtaláltam. Köszönöm. Vic

    VálaszTörlés
  9. Nagyon örülök a receptnek, nálunk egy szép fügefa van a kert védett sarkában, és minden évben legalább háromszor beérik a termése.
    Én rendszeresen fogyasztom, de egy kis téli vitaminbombára is kell spejzolni.Ma befözök.
    deka

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése