2009. július 4., szombat

Fokhagymás kenyérkék


Ezt a receptet a napokban nyomtatta ki nekem a férjem (sok-sok másik kenyérpajtásával együtt). Amikor megláttam, el is határoztam, hogy ez biztosan el fog készüli hamarost az én takaros kis konyhámban. Átolvastam a receptet, minden hozzávaló megtalálható volt itthon. Aztán amikor elkezdtem elkészíteni, láttam, hogy a hozzávaló lista teljesen hiányos, mert az elkészítésnél olyan dolgokat említ, ami a hozzávalóknál nem is szerepelt. (és itt nem sóra, borsra gondolok, hanem élesztő, cukor, liszt, víz... blabla) Tehát rögtönöznöm kellett, így lett belőle egy tulajdonké
ppeni teljesen saját recept :)

Hozzávalók:
3 dkg friss élesztő, 50 dkg BL-80 liszt, 1,5 dl víz, 1 dl tej, 2 kk cukor, 3 dkg áttört fokhagyma, petrezselyemzöld és friss majoranna ízlés szerint, 1 kk só, 2 tojás, 10 dkg olívaolaj

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom langyos, cukrozott tejben, majd hozzáadok 7 dkg lisztet, amelyből kovászt készítek. Ha ezzel megvagyok, hagyom kelni egy bő órát. A maradék lisztet (43 dkg) összekeverem a két tojással, a vízzel, a sóva, olívaolajjal és dagasztom úgy negyed órát, amíg szép, selymes tésztát kapok. Letakarom és mel
eg helyen másfél-két órát hagyom pihenni. A petrezselymet és a majorannát finomra vágom, a fokhagymát péppé töröm. A megkelt tésztéhoz hozzágyúrom a fűszereket. Rakhatjuk az egész tésztát kivajazott téglalap alapú kenyérsütő formába, vagy oszthatjuk több részre és akkor kisebb cipókat süthetünk belőle. Én 7 részre osztottam a tésztát, hosszúkásra nyújtogattam őket, majd félbevágtam őket úgy, hogy a végük egybe maradjon. Megcsavartam a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Tejjel lekentem a tetejüket és 200°-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

Finom ropogós, vékony héja lett, a belseje lyukacsos, lágy, az olívaolajtól abszolút nem nehezedett el!

Nincsenek megjegyzések: