A zsálya


Már elég rég írtam részletesen fűszernövényről, ezért a most soron következő legyen hát a zsálya. Nagyon szeretem ezt a növénykét, használom is eleget és ő szép új hajtásokkal hálálja ezt meg nekem.
  • Család: Ajakosak
  • Egyéb nevei: orvosi zsálya
  • Felhasználható részei: leveleit frissen vagy szárítva használjuk
  • Származása: Eredetileg a Földközi-tenger mellékéről származik, de a IX. század óta Közép-Európában is előfordul. Mára egészen Kis-Ázsiáig elterjedt.
  • Leírása: A kerti zsálya 80 cm magasra megnövő, évelő félcserje. Elfásodó hajtásain szürkészöld, ovális, ráncos felszínű, enyhén szőrös leveleket fejleszt. Júliusban hozza világoskék vagy halványlila színű ajakos virágait. Fűszeresen kesernyés ízű, erős aromájú, illóolajokban és egy thujon nevű vegyületben gazdag leveleit használjuk.
  • Rokon fajok: Hazánkban jó néhány zsályafaj őshonos. A ligeti és a mezei zsálya gyakori vadvirágok. Az alábbiakban felsorolt fajok Közép-Amerikából származnak: ananászzsálya, muskotály- vagy skarlátzsálya, az aztékok szent növénye, a látnoki zsálya, amely az indiánok áldozati növénye.
  • Érdekesség: Az ókori rómaiak is nagy becsben tartották a zsálya gyógyító erejét. Nagy Károly császár idejében már termesztették a kolostorkertekben. A XIII. századból fennmaradt egy vers, amelyben megemlítik, hogy a zsálya elűzi a halált. Sok monda kötődik ehhez a sokáig csodaszerként tisztelt növényhez, amely már a középkor óta használt konyhai fűszernövény.
  • Gyógyászati jelentősége: Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izzadásgátló hatásai miatt igen népszerű gyógynövény. Az utóbbi hatása miatt a nyári kánikulában üdítőitalként is fogyasztják. Gyulladásgátló hatása miatt fogínygyulladás kezelésére és szájöblögetőként ajánlott. Gátolja az enyhe lefolyású felső légúti megbetegedéseket okozó kórokozók szaporodását. Nyugtató hatása miatt gyomoridegesség ellen is használják. A szoptatós anyáknál segíti a tejmirigyek tejelválasztásának leállítását.
Forrás: Kis fűszerlexikon

Megjegyzések

  1. nagyon jó kis leírás és szép a kép is. saját termesztés?

    VálaszTörlés
  2. igen-igen saját termesztés. március környékén ültettem el a magokat :)

    VálaszTörlés
  3. Mindenféle darálthúsban (is) imádom!

    VálaszTörlés
  4. Én még nem használtam, látom itt az ideje. :)

    VálaszTörlés
  5. Én is nagyon szeretem különféle húsokhoz, paradicsomos mártásokba, vagy csak simán vajban megfuttatva.

    És nem csupán finom, aromás fűszernövény, hanem még szépen is mutat, mert szerintem gyönyörűszép!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése