2009. június 20., szombat

Tarte Tatin


Valamelyik nap láttam a Paprikán (talán a pités műsorban, de nem biztos...) a fordított almás sütemény elkészítését. Előtte is piszkálta már a fantáziámat ez az édesség, viszont valahogy sosem vitt rá a lélek, hogy megcsináljam. Ma kaptam egy rakat meggyet az anyósomtól, egy részét lefagyasztottam, egy része éppen rotyog, hogy lekvár legyen belőle és egy kis részéből meggyes fordított tortát készítettem. Nem nagy adagot, egy kisebb tortaformányit, mert az én drága férjem nem rajong a meggyért ("savanyúúú és összeszottyad tőle a szád"), így ez a sütemény most csakis az enyém. Málnát és cseresznyét is kaptam, nemsokára az is kiderül, hogy mi lesz belőlük.

Hozzávalók:
35 dkg magozott meggy, 12 dkg liszt, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1 tojássárgája, 10 dkg kristálycukor

Elkészítés:
A kristálycukrot karamellizálom. A forma aljára öntöm (amiben a süti sülni fog - én egy 24 centis piteformát használtam), majd rápakolom a kimagozott meggyet. A lisztet, a porcukrot és a vajat elmorzsolom, majd a tojássárgájával omlós tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán kinyújtom a sütőforma méretére és ráhelyezem óvatosan a meggyrétegre. 180°-os sütőben, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm.

3 megjegyzés:

stampoasis (alias nokedli) írta...

pár éve volt nekem is egy "fordított meggyes"-receptem. egyik kedvencem volt, csak csak az valahogy sokkal bonyolultabb volt. ez a tied nagyoin tetszik, majd tesztelem ám, ha itt is megjelenik a meggy.

Reni írta...

Nagyon finom lett, ahogy a meggy és a karamell íz keveredik. A tésztával nekem meggyűlt kicsit a bajom, mert NAGYON omlós, ami a nyújtásnál nem túl nagy előny, de végül megküzdöttem vele :)

szepyke írta...

Nekem is van egy hasonlóm!
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/04/leggyorsabb-meglepetesek-egyike.html

A tiéd remek darabnak látszik! :D