2009. június 19., péntek

Spaghetti alla carbonara


Valamelyik vásárlásunk alkalmával, amikor a pénztárnál pakoltuk ki a szalagra az általunk megvásárlásra kiválasztott árukat, megakadt a szemem az előttem álló hölgyön. Pontosabban nem is rajta, hanem azokon, amikért ő pénzt adott ki. Nem ítélek külső alapján, de ránézésre igazán tehetősnek tűnt és a döbbenetem csak fokozódott. Vákumcsomagolt készételek... instant szószporok stb. Kiélesítettem a látásom, majd ráeszméltem, hogy az az instant szósz por nem más, mint "carbonara szósz". Nem tudom, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen "szósz", de kb. 200,- Ft-ra tippelek. Ehhez képest a VALÓDI carbonara szószhoz nem szükséges más, mint 3 db tojás (60,- Ft), 10 dkg húsos szalonna (20 deka kolozsvárit vettem 300-ért...). Ami megdobja az árát, az a parmezán, de ezt helyettesíthetjük grana padanoval is, vagy egyéb kemény, érlelt juhsajttal. A tésztát meg a porszószhoz is ugyanúgy meg kell vennünk. Nem vagyok sznob, még mielőtt félreértés esnék, csak néha nem értem a dolgokat...

Még mielőtt nagyon belebonyolódnék a fentebb írtakba, el is kanyarodok más irányba. Szintén Rómában, a Trasteverén ettem először ilyen tésztát. Azóta az egyik kedvencem és én is próbálom úgy készíteni, hogy az tökéletes másolata legyen az Olaszországban elfogyasztottnak.

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb tésztaétel. Szerintem.

Hozzávalók (2 főre):
20 dkg spagetti, 3 tojás, 10 dkg reszelt parmezán (én fele-fele arányban grana-t és parmezánt használtam), frissen őrölt bors, 10 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári), 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A szalonnát felkockázom, a fokhagymát a kés lapjával megroppantom. A fokhagymával együtt egy serpenyőbe teszem a szalonnát, majd zsírjára sütöm. Ha ez megvan a fokhagymagerezdet kiveszem és hamm bekapom. :) A tésztát felteszem főni (al dente). A tojást villával alaposan felverem, hozzáadok két evőkanálnyit a tészta főzővízéből, frissen őrölt borssal bőségesen megszórom végül hozzákeverem a reszelt sajtot. A tésztát leszűröm, egyből beleöntöm a serpenyőbe (amiben a szalonnát sütöttem), ráöntöm a tojásos keveréket és alaposan összekeverem az egészet. Mivel a tészta még forró, így a tojás nem marad nyers, tehát ettől nem kell félni! Tányérokra halmozom, őrlök rá még kevés borsot, megszórom kevés reszelt parmezánnal és már lehet is fogyasztani!


3 megjegyzés:

duende írta...

Nagy kedvencem! :) Nagyon-nagyon szeretem!

Nálam is fenn van a blogon. Kicsit másképp csinálom. Nem nagy eltéréssel, csak annyival hogy csak a tojás sárgáját használom a szószhoz. Minden tányér aljára kerül egy sárgája, arra a forró tészta a többi hozzávalóval.
Anno egy igazi olasztól kaptam a receptet, egyébként minden másban olyan mint a tiéd.

Reni írta...

Amikor először készítettem, elolvastam jónéhány receptet, aztán felidéztem az ízeket a emlékeimben és szanáltam, hogy szerintem mi volt benne és mi nem... így forrotta ki magát ez a recept :)

Tegnap elolvastam egy ilyen porszósznak a leírását... érdekes dolgok vannak benne :O

littleancsi írta...

Jesszus! Csorog a nyálam, ahogy olvasom a blogod :) Most tévedtem ide először, de már rakom is a kedvencekhez! Imádom az olaszos ételeket, kedvencem a spagetti (bolognai és carbonara egyaránt) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra!