2009. június 15., hétfő

Ravioli al cacao e ricotta


Különleges vacsorát készítettem ma estére. Nem volt semmi extra alkalom, csak ilyen kedvem. Nagyon régóta akartam már raviolit és/vagy tortellinit készíteni és ma elhatároztam a munkahelyemen, hogyha hazajövök, nekiugrok.

Készült egy adag őszibarack sorbet is, de ennek már tényleg nem szentelek külön bejegyzést, mert besokallunk a fagylaltoktól/sorbe
tektől, ha minden másnap postolok egy-egy receptet.

Visszatérve a raviolihoz... először sós ételben gond
olkoztam, szintén ricottás töltelékkel, de aztán kellemesen símogató érzés kerített a hatalmába, miszerint csoki-ricotta-narancs-aszaltgyümölcs íz szökött a számba. Itt elvesztem és már csak a barna tésztakorongokra és a halványsárga töltelékre tudtam gondolni, amelyek mellé egy lágy, tejszínes/vaníliás mártást párosítottam.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt, 3 dkg keserű kakaó, 3 ek cukor, csipet só, 3 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg ricotta, 1 narancs reszelt héja, kandírozott
gyümölcsök (én most sárgabarackot használtam), 1 ek. porcukor, 1 kk vaníliaaroma, 1 tk puha vaj
Hozzávalók az öntethez:
1 dl tejszín (magas zsírtartalmú), 1/2 narancs leve, kevés vaníliaaroma


Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a kakaót, a cukrot, a sót és a tojásokat. Kb. negyed óra alatt ruganyos tésztát gyúrok a hozzávalókból. Ezután folpackba csomagolom és berakom pihenni egy órára a hűtőszerkénybe. Elkész
ítem a tölteléket; a hozzávalókat krémessé keverem.
Felteszem forrni a tésztavizet, kevés cukorral. A
tésztát kiveszem a hűtőből, két gombócba szedem. Tésztagép híján kézzel próbálom meg vékonnyá nyújtani a lapokat. Mindkét adag tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtom, majd az egyiket megkenem tojásfehérjével, és kb. 3 centiméterenként kiskanálnyi tölteléket halmozok a tésztára. Ráterítem a másik kinyújtott tésztalapot, a töltelék-dombocskák körül jól összenyomkodom, majd fogok egy pogácsaszaggatót és kiszúrom a raviolikat. Jól körbenyomkodom a korongokat, hogy minden levegő kimenjen a két tésztalap közül (így nem fog a töltelék főzés közben kifolyni a raviolinkból). Lobogó vízben, kb. 6-7 perc alatt megfőzöm őket. Tányérokra szedem és a tejszín, narancslé és vanília keverékével meglocsolom őket.

Ha nem lett volna érthető az elkészítési leírásom, segítségként Giorgio Locatelli megmutatja, miként is kell ezt csinálni :)



Alapötlet: TV Paprika Magazin

2 megjegyzés:

duende írta...

Nem semmi! Szenzációs! :)

Reni írta...

Finom is volt! :) Ezzel a ricottás töltelékkel tényleg szenzációs volt. Legalábbis mi annak gondoltuk :)