2009. június 1., hétfő

Pesto alla trapanese


Szép nagyra megnőttek már a bazsalikomjaim, tehát épp itt volt az ideje annak, hogy pesztót készítsek. Nem a klasszikus genovai pesztó lett belőle, hanem egy szicíliai változat, a trapani.

Nagyon finom, lágy íze van, kiérezhető belőle minden egyes íz, de egyik sem nyomja el a másikat. Igazán harmonikus szósz egy finom, al dente-re főzött tésztához. (én fusillit főzök majd hozzá)
Először nekiestem mozsártörővel, de ez az adag "kifolyt" az edényből, így maradt a gépiesített módozat, a botmixer.

Hozzávalók:
1 csokor bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 50 g mandula, 3 paradicsom, csipet só, őrölt bors, 6 ek. olívaolaj, 2 ek. reszelt juhsajt

Elkészítés:
A paradicsomokat keresztbe bevágom, majd leforrázom őket és lehúzom
a bőrüket. Negyedekbe vágom őket, ha nagyon sok a magjuk, kiszedem belőlük. A bazsalikomot, a blansírozott mandulát, a reszelt sajtot, sót, borsot, olívaolajat, fokhagymát és végül a paradicsomot összeturmixolom egy botmixer segítségével. Nagyon finom, akár mártogatósnak is, nem csak tésztára!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nálam is gyönyörű a bazsalikom, vettem-vittem a receptet!

Hűtőben eláll egyébként, vagy azon frissiben meg is kell enni?

Reni írta...

Nem tudom, de gondolom 4-5 napig eláll (az olajtartalom miatt?!). Nekem erre most nem volt gondom, mert elfogyott :)