2009. június 4., csütörtök

Melanzane alla parmagiana


Ha valaki olyan nagyon fáradt, mint amilyen én voltam ma, akkor inkább ne álljon neki semminek... dőljön el az ágyon/kanapén aztán lesse inkább a tévét, vagy olvasson... :) hála az égnek azért finomra sikeredett a rakott padlizsánom, viszont a készítés során egy fázist totálisan kifelejtettem. A lisztben megforgatást és az olajban kisütést... Kicsit el is ment a kedvem, mert akkor jutott eszembe, amikor már negyed órája a sütőben sült...

Görög bazsalikomot használtam a paradicsomszósz fűszerezésére, cica is megvizsgálta :)


Az étel nevéből azt gondolhatnánk, hogy egyértelműen Emilia Romagna-ból származik, azonban közel sem onnan. Tősgyökeres calabriai étel. Körülbelül a 19. század végéig Észak- és Közép-Olaszországban rendkívüli bizalmatlansággal fogadták a padlizsánt, ugyanis olyan rémhírek keringtek róla, hogy gyengeelméjűséget és agyi zavarodottságot okoz. Délen egyre népszerűbb lett, egyre több étel alapanyagaként használták fel, egyre ízletesebben.

Hozzávalók (2 főre):
50 dkg padlizsán, kevés
liszt, olívaolaj, 3 dl paradicsomszósz, mozzarella és parmezán sajt

Elkészítés:

A padlizsánt hosszában felvágom (kb. 5 mm vastag szeletekre) és lesózva állni hagyom úgy 1 órát. Ezután leöblítem őket vízzel, papírtörlővel megtörölgetem, megforgatom lisztben (a felesleges lisztet jól lerázom róla) és kevés olívaolajon, egy serpenyőben megsütöm. A sütőt előmelegítem 200°-ra. Veszek egy hőálló tálat, kikenem olívaolajjalj, majd elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Padlizsán, rá kevés paradicsomszósz (sima paradicsomszósz - 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl paradicsompüré, só, bors, friss bazsalikom, ha szükséges, akkor kevés víz - , rá vékonyra szelt mozzarella (nem kaptam sajnos bivalytejből készültet) végül reszelt parmezán és az egész kezd
ődhet előlről, egészen addig, míg el nem fogynak a hozzávalók (nekem 3 réteg lett). Berakom a sütőbe és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm a rakott padlizsánt.

3 megjegyzés:

duende írta...

Istenien hangzik! Még úgy is, hogy kifelejtetted a sütést. :)

a cica annyira édes! :)) Nekünk is van egy hófehér, Kókusz névre hallgat. :) Macskaimádó vagyok. :)))))


Hol lehet bivalytejből készült mozzarellát kapni??? Sosem tudtam még venni, pedig nagyon megkóstolnám. A tehéntejből készült elég izetlen, legalábbis nekem.

Reni írta...

Bivalytejből készült mozzarellát nekem nagyon néha sikerül a Kaiser's-ben, Intersparban kifognom (Zanetti) és az Auchanban is láttam már, ugyanezt a márkát. Elég drága, valami 600 forint körül volt, de megéri :)

Palócprovence írta...

A padlizsánt nem igazán szeretem, de a macsek nagyon jó fejnek tűnik! :))