A gyermekkor ízei - Édes paprikás és kakaós kalács


Rá kellett eszmélnem valamire. Nagyon keményen kelt tészta készítő betegségben szenvedek az utóbbi időben. Hazajövök a munkából, lerúgom a cipőm, átöltözöm játszósba és már megyek is a konyhába, hogy összeállítsam a tésztát. Mindig is szerettem a kelt tésztát, mert a mamám fantasztikusan nagy mestere ennek, legyen szó kelt, meggyes pitéről, túrós batyuról, kakaós csigáról, buktáról va
gy sós kifliről, és hát elég gyakran is készített... Nem gondoltam tényleg, hogy valaha ennyire rabul ejt majd a jó öreg kelt tészta sütögetés. A paprikás ízesítés szintén a mamám konyhájából származik. Őszintén szólva az előbb felsoroltak (na jó a morzsás meggyes pitével még versenybe szállhat) csak az édes paprikás csiga után következhettek. Valami elképesztő finomság ez. Már csak a gondolatától is 2 kilót hízik az ember lánya... :) Sokan nem ismerik, de gondolom ugyanannyian igen, és akik eddig erről nem hallottak, idegenkednek is tőle. Történt egy ilyen eset akkor, amikor elballagtunk az általános iskola 8. osztályából, de elmentünk még egy utolsót, együtt táborozni... egyik osztálytársam mamája egy méretes kosárnyi csigát küldött a táborozó nebulóknak... kakaóst és paprikást. A paprikás változatot kettőnknek (ó mily kár!) kellett elfogyasztani, mert senki nem adott neki még egy esélyt sem. Mi viszont tele hassal nyugtáztuk, hogy nekünk bizony ez az egyik kedvenc süteményünk.... :)

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt, 300 ml tej, 3 ek cukor, 5 dkg friss élesztő, 3 tojássárgája, 2 ek olvasztott vaj, 1 kk só

Hozzávalók a paprikás töltelékhez: (én az egyik kalácsot paprikás a másikat kakaós töltelékkel készítettem)
2 ek puha vaj, 5 púpos tk fűszerpaprika (csemege
), 5 ek cukor

Hozzávalók a kakaós töltelékhez:

2 ek puha vaj, 3 tk kakaópor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 kk őrölt zöld kardamom, 3 ek cukor

Elkészítés:

A cukros tejet meglangyítom, majd felfuttatom benne az élesztőt. Hozzáadom a tojások sárgáját, a vajat, a sót és a lisztet. Addig dagasztom, amíg szépen elválik a kezemtől a tészta. 1 órára letakarom és meleg helyre teszem kelni (nekem legalább háromszorosára dagadt). Közben elkészítem a töltelékeket, mindkétféle töltelék hozzávalóit alaposan összekeverem. A megkelt tésztát 6 gombócra oszt
om, majd hosszúkás téglalapokat nyújtok belőlük egy enyhén lisztezett munkalapon. Hármat megkenek a kakaós töltelékkel és mindegyiket feltekerem. Hármat a paprikás töltelékkel kenek meg, és szintén feltekerem őket. Így lesz 3-3 rudam. Fogom a három kakaós, illetve paprikás rudamat, a végüket összecsippentem, majd szépen összefonom őket. Tojássárgával megkenem a tetejüket és hagyom még kelni kb. 1 órát. 150°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm őket, majd kihúzom a sütőből, megkenem a tetejüket forró tejjel és még sütöm további 10 percet.


Eszméletlenül finom, igazi foszlós kalács!

Megjegyzések

  1. A kelt tészta tényeleg képes rabul ejteni. Velem is újra és újra megesik.

    Ez a változat tényleg furán hangzik, nem tudom elképzelni, hogy tetszene, de ki tudja.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is megvan ez a recept, de még nem mertem megcsinálni.

    VálaszTörlés
  3. Mekkora ötlet ez a paprikás kalács! Mindenképp kipróbálom, most nálam is nagyon mennek a kelt tészták, pedig tél sincs...

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi vagyok a majdani tapasztalatokra :)

    VálaszTörlés
  5. Ági!

    Lehet, hogy nem ízlene, nem tudom, azt viszont igen, hogy a mi családunkban (az egész nagyban), nincs olyan aki ne imádná :)

    Szepy!
    Ugorj neki bátran. Max tényleg úgy, hogy egy kisebb adagot készítesz belőle, nem rögtön 1, vagy 2 nagy kalácsot:)

    VálaszTörlés
  6. Még sosem hallottam paprikás kalácsról... :O de kíváncsivá tett! :) egyszer ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  7. Ez a paprikás kalács nagyon izgalmasan hangzik! Gyerekkoromban a paprikás stanglit nagyon szerettem, ez sem lehet rossz.:)

    VálaszTörlés
  8. Amúgy én is most készítettem először kalács formájában. Eddig két alkalommal sütöttem csigákat belőle, mert a mamám is mindig csigát készített :)

    VálaszTörlés
  9. Istenem!Ez egy tökéletes dolog, a gyerekkoromat juttatta eszembe.A nagymamám minden kalácssütéskor készített mákos, kakaós és paprikás kalácsot..nagyon szerette az egész család, a barátaim meg mindig hüledeztek, hogy nahát paprikás kalács? Én viszont azóta sem mertem nekiállni, mert valahogy féltem a kudarctól...de most meglehet, erőt veszek magamon :)))Szép estét! K.

    VálaszTörlés
  10. Nahát, sohasem hallottam még paprikás kalácsról!! Nagyon izgalmasan hangzik, ki fogom próbálni mindenképpen :)

    VálaszTörlés
  11. K.!
    Végre nem csak én tudom, hogy milyen finom is a paprikás kalács :)

    Lúdanyó!
    Tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  12. Már megint itt kötöttem ki :D Hihetetlen, hogy bármit keresek mindig téged dob ki a rendszer ;) Ami tökjó, mert nyugodt szívvel állok neki a receptnek :) Töltelék nélkül csináltam, így kicsit semleges íze lett, nyilván több cukor kellene bele. De dzsemmel nagyon szupi volt, és jól mutatott a húsvéti asztalon :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése