Bostrengo - Olasz rizstorta


Ez az édesség az északnyugatról San Marinoval és Emilia Romagnaval, délnyugatról Umbriával, délkeletről Abruzzóval és Lazióval, keletről az Adriai-tengerrel határos Marche régióból származik. Mint szerte Olaszországban, itt is rendkívül kedvelik az édességeket, a különböző kalácsokat, illetve a híres rizstortát, a bostrengot. Ez legutóbbi eredeti receptúra szerint sertésvérből, főtt rizsből, csokoládéból és szárított gyümölcsökből készült, de az idők során több féle változat is kialakult. Egy kicsit bizarrnak tűnik az eredeti összetevők sora. Én az újkori, vérmentes változatot készítettem.

Hozzávalók:
1 csésze (2,5 dl) rizs, 1 csésze tej, 4 csésze víz, 1/4 csésze méz, 1 tojás jól felverve, 2 ek. fenyőmag, 2 ek. mazsola, néhány szem aszalt füge, 80 g csokoládé (magas kakaótartalmú), 1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, 1/4 csésze feketekávé

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150°-ra. A rizst főzzük meg a tej és a víz keverekében. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Ha a rizs megfőtt, szűrjük le, majd keverjük hozzá a csokoládés masszához. Béleljünk ki egy csatos tortaformát sütőpapírral, borítsuk bele a masszát, majd 50-55 perc alatt süssük meg a "tortát". Porcukorral megszórva tálalom.

Megjegyzések

  1. Nos, ez a vér nélküli változat sokkal jobban hangzik! :)) csodás a kép, nagyon finom lehet! :))

    VálaszTörlés
  2. Még jó, hogy nem macska kell bele... :)))

    VálaszTörlés
  3. Elnézést a belepofátlankodásért, de miért kell 1 csésze rizshez 5 csésze folyadék? Nem sok az?
    Köszi

    VálaszTörlés
  4. Én is gondolkoztam rajta, amikor olvastam receptet, hogy jó lesz-e ez így, mert a rizst én 1:2 arányban szoktam készíteni mindig, de gondoltam megpróbálkozom vele.

    Kb. fél decit nem szívott fel, azt leöntöttem róla. Tehát tulajdonképpen 0,5-1 dl-rel kevesebb folyadékkal is meg lehet csinálni. A sok folyadék ellenére mégsem lett kásás, szépen egyben maradtak a rizsszemek. Arborio rizst használtam.

    VálaszTörlés
  5. Amúgy a véres recepten én is ledöbbentem :))

    Az olaszokat macskazabálóknak is szokás nevezni nemde? ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése