Banános áfonyatorta



Egy gasztromagazinban láttam ezt a receptet és a két gyümölcs párosításától rögtön megindult a nyálkiválasztásom. Nem csak a törpök, hanem én is nagyon szeretem az áfonyát, a kislánykorom óta egyik kedvenc szörpöm és lekvárom is ebből a bogyós gyümölcsből készül.

Az áfonya a hasmenés, fogínygyulladás ősi gyógyszerének is számít. A belőle főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbetegségre jótékony hatást gyakorol, akár nyersen is. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga (ezért is ették a háborúkban marékszámra a katonák az áfonyát, mert jótékony hatással volt a retinasejtek regenerálódására).

Ez a sütemény nem tömény, nem fujtós, abszolút nem émelyítően édes. Egy pohár tejjel nagyon kellemes uzsi, vagy reggeli lehet belőle.

A közepe nem nyers, hanem az a banán :)


Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg áfonya, 3 tojás, 10 dkg cukor, 2 nagy banán, 1 cs. sütőpor, 10 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 7-8 dkg hántolt, szeletelt mandula

Elkészítés:
A vajat habosra keverem 8 dkg cukorral, a citrom héjával és egy csipet sóval. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A tojásfehérjét a maradék cukorral (2 dkg) kemény habbá verem. A lisztet elvegyítem a sütőporral. A vajas keverékhez szépen lassan elkezdem adagolni a lisztet, majd kevés habot, ismét lisztet és kevés habot, míg végül az összeset bele nem forgatom. Kivajazok és lisztezek egy kerek sütőformát, majd a tészta felét belesimítom. A banánt karikákra vágom, és rárétegezem a tésztára. Jöhet a tészta második fele, amit a banánra simítok, majd a tészta tetejére szórom az áfonyát és végül a mandulát. 160°-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Porcukorral megszórom és szeletelem.


Megjegyzések

  1. Pont az ilyen állagú sütiket imádom!! na meg az áfonyát :-)
    Niki

    VálaszTörlés
  2. Hm... nagyon jól hangzik! Sajna nálunk a piacon valamiért az áfonya elég mostohagyerek. Ritkán tudok venni.

    VálaszTörlés
  3. El is fogyott hamar az egész :) Még anyukám is felugrott hozzánk, hogy megkóstolja.

    Áfonyát sajnos én is elég ritkán látok és elég drágán :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése