Allium sativum - Fokhagyma


Folytatom fűszer-kisokos rovatomat. A soron következő legyen hát a fokhagyma. Körmölök ide pár okosságot róla. Ha nem bánjátok... :)

  • Család: hagymafélék
  • Egyéb nevei: büdös hagyma, foghagyma
  • Felhasználható részei: Fiókhagymákból, vagy más néven gerezdekből álló hagymáját frissen egészben, vagy krémnek elkészítve, valamint szárítva és porítva használják.
  • Származása: Valószínűleg Nyugat-Ázsiából származik, de szinte mindenütt elterjedt és az összes földrész mérsékelt övi és szubtrópusi területein termesztik.
  • Leírása: A fokhagyma 70 cm magasra nő meg. Hagymája egy tojásdad alakú főhagymából és mintegy 12 fiókhagymából áll, amelyeket pergamenszerű buroklevelek borítanak. A köznyelvben ezeket nevezzük gerezdeknek. A főhagymából nő ki a növény cső alakú, üreges szára, amelyen vékony, hosszú leveleket fejleszt. Július-augusztusban nyílnak pirosas-fehér virágai, amelyek gömbölyded álernyőt alkotnak. A fokhagyma jellegzetes aromáját egy nitrogéntartalmú anyag, az allicin (diallil-diszulfid) adja, amely a gerezdek összeaprítása során alliinné alakul át.
  • Rokon fajok: A fokhagyma a többi hagymafélével rokon, mint például a jól ismert metélőhagymával, más néven snidlinggel.
  • Érdekesség: A fokhagymát emberemlékezet óta termesztik. A rómaiaknál afrodiziákumnak tartották és a férfiaknak a szerelmi vágy felkeltésére ajánlották. A Balkánon úgy tartották, hogy a fokhagyma fogyasztása megvéd a vérszívó vámpírok harapásától.
  • Gyógyászati jelentősége: Már Kr. e. 1500 körül említik a fokhagymát különböző gyógyreceptekben, és az ókori görögök különféle megbetegedések esetén használták. A középkori orvosok csonttörések esetén és szeplők ellen alkalmazták. A fokhagymát még manapság is használják az orvosok, csak éppen más betegségekre. Fertőtlenítő és nyákoldó hatása miatt meghűléses megbetegedések esetén forrázatát külsőleg torokfájás ellen borogatásra, belsőleg pedig légcsőhurut és nyálkahártya-gyulladás esetén alkalmazzák. A fokhagyma kéntartalmú hatóanyagai rendszeres fogyasztás esetén megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Gyakorlatilag mindenhez használom. Mondhati az egyik alap alapanyag a konyhámban. Mehet bele mindenféle tésztaszószba, húsok pácába, olajokba, pestoba stb. Bioboltokban kapható fokhagyma granulátum is, amely többek között állaga miatt is rendkívül alkalmas különböző fűszerkeverékek elkészítésére.

Amikor kicsi voltam, elég gyakran beleestem mindig mindenféle légúti betegségbe, ezért sokatt látott vendégek voltunk az orvosi rendelőben... Anyukám többször is készített hagymateát. Nem emlékszem pontosan, hogy fokhagymából, vagy szimplán vöröshagymából, csak azt, hogy pozitív hatással volt a köhögésre. A tea ízén még csak nyomokban sem lehetett érezni a hagymát, hanem finom édeskés aromája volt. Ajánlani tudom tehát mindenkinek, aki esélyt ad sok-sok bogyó mellett egy kis természetes gyógymódnak is!

Megjegyzések

  1. Én imádom. Bárhogy. Piritóson, meg levesnek, meg bárhogy. Bárhogy.:DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése