2009. május 9., szombat

Spárgakrémleves


Ezennel nálam lezárult az idei spárgaszezon. Életemben először készítettem fehér spárgás ételt, mint ahogy egy héttel ezelőtt zöld spárgást is. Hála az égnek nagyon zsenge spárgát sikerült kapnom, így nagyon sok gondom sem volt vele. Féltem, hogy a fehér spárga kesernyés mellékíze megmarad majd a végeredményben is, de hála az égnek (gondolom én a főzési időnek köszönhetően), ez az íz elillant. Egy kellemes, finom ízvilágú leves lett belőle.

Hozzávalók:
45 dkg zsenge fehér spárga, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 l alaplé, 1 dl tej, 1 dl tejszín, só, 1 tk. cukor, fehérbors, őrölt szerecsendió, reszelt parmezán, 2 nagyon vékony szelet szalonna

Elkészítés:
A spárgát mossuk és hámozzuk meg, a fejeket vágjuk le, a többi részét vágjuk kb. 1 centis darabokba. Az 1 liter forrásban lévő alaplében főzzük meg a spárgadarabokat (kb. negyed óra). Miután megfőtt, szedjük ki szűrőkanállal, sózzuk és cukrozzuk. Az alaplevet tartsuk forrásban és főzzük meg benne külön a spárgafejeket is és ha ez megvan, merjük ki őket a léből.
Aprítsuk fel a hagymát és pirítsuk meg a vajon. Dobjuk bele a centis spárgadarabokat, állandó kevergetés mellett pároljuk össze őket. Szórjunk rá két evőkanál lisztet és pirítsuk le az egészet. A húsleveshez öntsük hozzá a tejet és a tejszínt (csak óvatosan, hogy a nehogy kicsapjanak - először egy keveset, aztán mehet bele a többi is). Adjuk hozzá a spárgát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót és parmezánt reszelünk bele és főzöm közepes lángon kb. 20 percig. Közben a szalonna szeleteket megpirítjuk jó ropogósra és kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A levest botmixerrel összeturmixoljuk és forralunk még egyet rajta. Levesbetétként tálaláskor a spárgafejekkel és szalonnadarabokkal díszítjük a levest.

Nincsenek megjegyzések: