A kakukkfű


Egyik kedvenc fűszerem a kakukkfű. Van olyan, hogy kimegyek a teraszra és csak úgy végighúzom a levelein a kezemet, hogy érezhessem az illatát. Hála az égnek jól érzi magát a helyén, rengeteg új hajtást hozott, mióta nálunk lakik (pedig áruházi darab volt, csak egyből átültettem, ahogy megvettem). Most erről a zöldfűszerről írok néhány tippet, tulajdonságot, jótanácsot, érdekességet.
  • Család: ajakosak
  • Egyéb nevei: tömjénfű, balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián
  • Felhasználható részei: leveleit frissen, vagy szárítva használjuk
  • Származása: A Földközi-tenger mellékéről származik. Manapság már az egész mérsékelt övben termesztik. Aromája annál intenzívebb, minél több napsugárzás éri.
  • Leírása: Örökzöld levélzetű, elfásodó, molyhos szárú, 40 cm-re megnövő félcserje. Meglehetősen apró levelei sötét- vagy szürkészöldek. Kis virágai rózsaszín vagy lilás színűek. Az egész növény erős illatot áraszt, amiért elsősorban az illóolajok, azok közül is a thymol, a carvacrol, valamint a flavonoidok és a cseranyagok a felelősek.
  • Rokon fajok: A kerti kakukkfű közeli rokona a citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus), amelynek levelei valamivel nagyobbak és sárga szegélyűek. Enyhén citromillatú, az aromája pedig jellegzetesen kakukkfűaroma. Desszerteket és gyümölcssalátákat fűszereznek vele.
  • Érdekesség: A kakukkfű tudámony nemzetségneve, a Thymus a görög thymos (életerő) szóból ered, s mint neve is jelzi, a növény az erőt a keménységet jelképezi. A görögök elsősorban füstölésre használták. A római legionáriusok kakukkfüvet tettek a fürdővizükhöz, hogy erőt és bátorságot nyerjenek, és győztesként térjenek vissza a csatából.
  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban görcs- és nyákoldó hatása miatt felső légúti megbetegedések esetén javasolják. Ezenkívül lázcsillapító, nyugtató, izzadásgátló és fertőtlenítő hatást tulajdonítottak neki. Csökkenti az asztmás és az emésztési panaszokat, valamint a torokfájást.


KONYHAI FELHASZNÁLÁSA:
  • Aroma: Fűszeres, kicsit gyantás ízű, intenzív illatú fűszer.
  • Felhasználás: Különféle húsok és káposztafélék, hallevesek, pikáns levesek és szószok, valamint saláták fűszerezésére használják. A zöldségek közül elsősorban a cukkíni, a padlizsán és a paradicsom kedvelt ízesítője.
  • Konyhai ötletek: A kakukkfűből elegendő kis mennyiséget használnunk, amelyet hosszab ideig főzhetünk együtt az étellel. Illik a rozmaringhoz, a szurokfűhoz, a zsályához és a csomborhoz.

Megjegyzések

  1. Nekem is a kedvencem! Nálam még igencsak tini, pici palántát vettem 2 hete a piacon, de szemmel láthatóan, napról napra nő!

    Legszívesebben mindenbe tennék belőle :-))

    A borsikafüvem és a bazsalikomom viszont már szép nagy, én azokat szoktam simogatni és szaglászni :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése