Gnocchi római módra


Már régóta ki akartam próbálni ezt a receptet és most végre rá is szántam magam. Nagyon finom volt, el is fogyott. Mondjuk nem volt nehéz elfogyasztani, mert nem lett egy hatalmas adag. Pont elég két főnek. Elkészíthető egyaránt sütőben (ekkor a tepsit kenjük ki jó vastagon vajjal és a pogácsák tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal) és serpenyőben, akár grillen is. Én serpenyőben sütöttem, de legközelebb sütőben fogom, úgy kevésbé kell rá figyelni, nem kell forgatni... Szóval kényelmesebb.

Hozzávalók:
7,5 dl zsíros tej, 1 babérlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 170 g búzadara, 3 tojássárgája, 75 g parmezán, szerecsendió, vaj

Elkészítés:
Felforralom a tejet a babérlevéllel, zúzott fokhagymával, sóval. Ha felforrt, kiveszem belőle a babérlevelet, és szépen egyenletesen, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatom a darát. Kis lángon grízes masszává főzöm. Ha elválik a lábas oldalától a massza, lehúzom a tűzről, és egyesével belekeverem a tojássárgákat (nagyon gyorsan, nehogy összeugorjon a tojás!), reszelek bele szerecsendiót, hozzáadom a
reszelt parmezánt, sózom és borsozom. Az egészet alaposan összedolgozom. Kivajazok egy tepsit és kb. 1 cm vastagon belesimítom a masszát. Hagyom kihűlni, majd minimum 3 órára a hűtőbe rakom pihenni. Pogácsaszaggatóval (én a legkisebbel, nem mértem meg kb. 3 cm átmérőjű) köröket szúrok belőle. Forró serpenyőben felhevítek egy evőkanálnyi vajat, majd kisütöm benne a gnocchi-kat. Lehet sajtszósszal is kínálni, de mi maradtunk a klasszikus paradicsomos mártásnál :)

(paradicsommártás: 3 dl paradicsompüré, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 5-6 levél zsálya, 9-10 levél bazsalikom, só, bors - a hagymát finomra vágom, a fokhagymát összetöröm egy konyhakés lapjával, majd összevágom. Kevés olívaolajon üvegesre párolom. Ráöntöm a paradicsompürét és kb. 1,5 dl vizet. (sűrűségtől függően). Sózom borsozom és beledobom az összevágott zsályaleveleket. Úgy 30 percet főzöm, mire eléri a megfelelő sűrűséget. Mielőtt elzárnám a gázt, beledobom az összevágott bazsalikomleveleket is. )

Tányérra szedem a gnocchi-kat, paradicsomszószt kanalazok rájuk és reszelt parmezánt szórok a tetejére. Természetesen a finom, házi bodzaszörpünket ittuk hozzá :)


Megjegyzések

  1. Egyre szebbek a fotóid! :) csak nézek, csak figyelek... nagyon ügyes vagy!
    És az étel is izgalmas!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen :)

    ...de még nagyon messze vagyok attól, hogy a saját elvárásaimnak megfeleljek.

    Receptek szempontjából meg minél többfélét igyekszem kipróbálni. Izgalmasabb lesz tőle egy szürke hétköznap is :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése