Epertorta


Hétvégén volt az öcsém ballagása, és merő kedvességből és segítőkészségből felajánlottam anyukámnak, hogy szívesen megfőzök ez alkalomból. Igyekeztem viszonylag könnyen elkészíthető ételeket választani, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltenem, de persze az is szempont volt, hogy nagyon-nagyon finom legyen.

Készítettem egyfajta epertortát. Finom volt, csak engem kicsit zavart, hogy nedves volt a tésztája a tölteléktől. Nem rontott az ízen, meg tényleg jó lett, csak álmomban nem így képzeltem el. Azért egy bejegyzést mindenképpen megérdemel, mert az is bizonyítja a sikerét, hogy miután felvágtam, 10 perc alatt el is fogyott az egész.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt, 1 csipet só, 7,5 dkg vaj, 1 kisebb tojás sárgája, 4 dkg porcukor, 1 dl tejszín

Elkészítés:
Keverjük el a lisztben a sót. Adjuk hozzá a vajat és a tojássárgáját, a porcukrot, a tejszínt. Dolgozzuk tésztává, majd tekerjók folpackba és pihentessük a hűtőben úgy egy órát. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, majd helyezzük egy piteformába (az enyém 23 centis). Szurkáljuk meg, fedjük be sütőpapírral és rakjunk rá nehezéket (bab, sárgaporsó stb. én babot). 200°-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig.

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás, 40 dkg túró, 35 dkg eper, 10 dkg cukor, 2 ek. limelé, 1 tasak vaníliás pudingpor, vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:
Verjük habosra a tojást és a cukrot. Keverjüók simára a túrót a limelével és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a felvert tojáshoz. Az epret mossuk meg, majd villával nyomkodjuk össze (maradjon darabos). Az eperpürét adjuk a pudingporral együtt a túrós masszához.

15 perc sütés után tehát kivesszük a tésztát a sütőből, eltávolítjuk róla a nehezéket, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket.
Tegyük vissza a sütőben és 150°-on süssük a tortát 45 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd rakjuk hűtőbe és másnap hidegen szeletelve kínáljuk.

Megjegyzések