2009. május 3., vasárnap

Epertorta


Hétvégén volt az öcsém ballagása, és merő kedvességből és segítőkészségből felajánlottam anyukámnak, hogy szívesen megfőzök ez alkalomból. Igyekeztem viszonylag könnyen elkészíthető ételeket választani, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltenem, de persze az is szempont volt, hogy nagyon-nagyon finom legyen.

Készítettem egyfajta epertortát. Finom volt, csak engem kicsit zavart, hogy nedves volt a tésztája a tölteléktől. Nem rontott az ízen, meg tényleg jó lett, csak álmomban nem így képzeltem el. Azért egy bejegyzést mindenképpen megérdemel, mert az is bizonyítja a sikerét, hogy miután felvágtam, 10 perc alatt el is fogyott az egész.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt, 1 csipet só, 7,5 dkg vaj, 1 kisebb tojás sárgája, 4 dkg porcukor, 1 dl tejszín

Elkészítés:
Keverjük el a lisztben a sót. Adjuk hozzá a vajat és a tojássárgáját, a porcukrot, a tejszínt. Dolgozzuk tésztává, majd tekerjók folpackba és pihentessük a hűtőben úgy egy órát. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, majd helyezzük egy piteformába (az enyém 23 centis). Szurkáljuk meg, fedjük be sütőpapírral és rakjunk rá nehezéket (bab, sárgaporsó stb. én babot). 200°-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig.

Hozzávalók a krémhez:
2 tojás, 40 dkg túró, 35 dkg eper, 10 dkg cukor, 2 ek. limelé, 1 tasak vaníliás pudingpor, vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:
Verjük habosra a tojást és a cukrot. Keverjüók simára a túrót a limelével és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a felvert tojáshoz. Az epret mossuk meg, majd villával nyomkodjuk össze (maradjon darabos). Az eperpürét adjuk a pudingporral együtt a túrós masszához.

15 perc sütés után tehát kivesszük a tésztát a sütőből, eltávolítjuk róla a nehezéket, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket.
Tegyük vissza a sütőben és 150°-on süssük a tortát 45 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd rakjuk hűtőbe és másnap hidegen szeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: