2009. május 20., szerda

Crescionda


Tegnap délután Dolce Vita blogján láttam meg ezt a könnyen elkészíthető süteményt és azonnal neki is estem, hiszen minden hozzávaló volt itthon.
Én citromszószt készítettem hozzá, remekül passzolt a két íz.

Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek. Rákerestem máshol is erre a süteményre, elég sokféle változat van, de alapjában mindegyik nagyon hasonló.

Hozzávalók:
20 dkg amaretti, 1 ek. liszt, 4 tojás, 3 ek. porcukor, 3 ek. kakaópor, fél liter tej, 0,5 dl Amaretto likőr (kihagytam, mert nem volt itthon)

Elkészítés:
Mozsártörővel finom morzsává zúztam a kekszet. Hozzáadtam a kakaóport és a lisztet. A tojást jól elkeverem a cukorral, valamint a tejjel. Összeöntöm a kekszes keveréket a tojásossal, majd botmixerrel teljesen egyneművé turmixolom. Kivajazott, lisztezett formába öntöm (23 cm átmérőjű, tortaformába), majd 180°-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Porcukorral megszórva, citromszósszal tálalom.

A
citromszószhoz hozzávalók:
2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 ek. keményítő.

Elkészítés:
A citromok héját lereszelem, levüket kifacsarom. Hozzáöntöm a cukrot és a vizet, majd addig forralom, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A keményítőt feloldom 1 dl vízben, majd hozzáöntöm a citromos sziruphoz és szorgalmasan kevergetve besűrítem.

2 megjegyzés:

dolcevita írta...

pont mint az enyém, ami már tegnap el is fogyott. Szegény gyermekem ma is kereste ebéd után

Reni írta...

csak nekem nem sikerült olyan szép képet készítenem :)

nálunk is sikere volt a sütinek