Citromfelfújt


Amikor megláttam Fűszeres Eszter blogján ezt a receptet, tudtam, hogy nekem ezt el kell készítenem. Akkor még nem volt hozzá formám sem - mára már rendelkezem 6 db kis souffléformával -, tehát várnom kellett vele. Aztán kigondoltam, hogy milyen kellemes desszert lenne ez az öcsém ballagásának napján. El is készítettem, senki nem csalódott benne. Egyszerűen frenetikus édesség. Lágy, savanykás íze valami fantasztikus. Pont annyira édes és savanyú egyszerre, amennyire kell. A teteje nagyon finom piskótaszerű tésztává sült, az aljából pedig a vízfürdő miatt elképesztően jó pudinggá főtt.

Hozzávalók:
6 dkg vaj, 2 ek liszt, 8 dkg cukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 nagy citrom reszelt héja, 2 tojás szétválasztva, 3 ek citromlé, 2,5 dl tej, 1 csipet só

Elkészítés:
A vajat habosra keverem a cukorral és a citrom héjával. Hozzáadom a tojások sárgáját és ezt is alaposan elkeverem. Belekanalazom a lisztet, majd a citrom levét, valamint a vanília kikapart belsejét. Picit meglangyítom a tejet, és a masszához keverem. A csipet sóval felverem a tojások fehérjét, majd beleforgatom a citromos masszába. A tésztát kivajazott formákba töltöm, majd 180°-ra előmelegített sütőben, vízfürdőbe helyezve a formákat 35 percig sütöm. Amikor elkészült, hagyom picit hűlni, majd vaníliás porcukorral megszórom a tetejüket. Melegen és hidegen is megkóstoltam, ígyis-úgyis isteni!

Megjegyzések