Canederli - Szalonnás kenyérgombóc


"A tápláló kenyér nélkül a dél-tiroli konyha elképzelhetetlen; étkezéskor mindig az asztalra kerül. A búza- és rozslisztből készülő barna kenyér mellett a vidéknek van néhány egészen különleges specialitása.
A Schüttelbrot, ami onnan kapta a "rázókenyér" nevet, hogy egy-egy adag tésztáját kézzel lepény formájúra húzzák-rázzák, és csak utána sütik meg. Ebből kemény kenyér születik, melyet a németek és a skandinávok által kedvelt knäckerbrothoz hasonlóan törni kell.
A Vorschlag búza- és rozsliszt keverékéből készül élesztővel, átmérője körülbelül 25 cm.
A Paarl Vinschgau vidékéről való, rozslisztből és kovászból gyúrják. Annak a ténynek köszönheti különös nevét, hogy kettesével egymásra borítva sütik, s ez a házasságra emlékeztet. Azelőtt szokásban volt fél párat sütni, ha a házastársak egyike meghalt.
A dél-tiroli kenyereket előszeretettel ízesítik köménymaggal, édesköménnyel vagy ánizzsal, de még jellemzőbb a kék here használata, amit a parasztasszonyok ma is saját kertjükben termesztenek. A leveleket és a virágját kiszárítják, majd porrá őrölve tárolják. Aki városiasabb életet él, a szárított fűszert a helyi gyógyszertárakban, drogériákban megveheti.
A dél-tiroli konyhában a kenyér nemcsakaz étkezések kísérője, fontos levesmártogató, de egy másik specialitásnak is alapvető hozzávalója: a kenyérmaradékot és a száraz zsömlét ugyanis nem dobják ki, ebből készítik a kedvelt gombócokat. A változatosságról a gombóc tésztájába kerülő különféle adalékok gondoskodnak. Akad köztük tartalmasabb, például szalonna vagy sajt, és soványabb (de ugyanolyan tradicionális), mint a hagyma, a paraj vagy a gomba. Igazi csemege a céklagombóc, amit barna vajjal és reszelt parmezán sajttal tálalnak..." (Olasz Kulinária)

Hozzávalók:
25 dkg szikkadt fehér kenyér, 3 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 6 ek. liszt, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, 5 dkg vaj, 9-10 levél zsálya, reszelt parmezán

Elkészítés:
A tejhez hozzáadom a tojásokat, majd az egészet felverem. A kenyeret kockákra vágom, majd leöntöm a tojásos keverékkel és hagyom állni úgy 20 percig, amíg jól megszívja magát. A szalonnát apró kockára vágom, majd kb. 7-8 perc alatt megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott hagymát és petrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverem az egészet a kenyérhez. Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele, majd 6 ek. liszttel összegyúrom a tésztát. Lobogó, sós vízben megfőzöm a gombócokat (én gnocchi méretűeket gyártottam). Akkor főttek meg, amikor feljöttek a víz tetejére. A vajat a zsályalevelekkel felolvasztom, megforgatom benne a gombócokat és reszelt parmezánnal megszórva a tetejét tálalom.


Szintén saját, magról nevelt zsálya

Megjegyzések

  1. Zseniálisak a képeid! :))

    Tedd fel nagyobbba!!!!!!!!!!!

    Este jövök és a receptet is megolvasom, most csak a képekre tátottam rá a számat, mert hihetetlen jók!!!!!!!!!


    Szia

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a blogod, a képek, minden, nagyon gratulálok, először azt hittem, hogy valahol Olaszországban élsz. Hát hmmm..ez az élet íze, igen :)

    VálaszTörlés
  3. biztosan lesz fügefád! :)

    VálaszTörlés
  4. A recept is szuper. meg fogom csinálni majd! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése