Bucatini paradicsomszósszal és padlizsánnal



"A primi piatti, az étkezés első fogása Szicíliában is nagyon fontos dolog, mert egy étvágygerjesztő antipasto után a legnagyobb éhséget elveszi, ám fokozni a kell a várakozást a finom főételre. Egyetemes szicíliai szenvedélynek mondható a primi piatti, mégis, vagy talán éppen ezért, nagyon jól leolvasható, hogy a sziget kilenc régiójában mit is tartanak ezek közül legfinomabbnak. Ahány ház, annyi szokás. A sziget szívében elterülő éléskamrában, Enna vidékén polentát kínálnak zöldséggel. A szomszédos Caltanissettábana tősgyökeres dolgokat kedvelik, tehát gnocchettit tesznek az asztalra sertéshúsos mártással. A kardhalfogás fellegvárában, Messinában tésztamártásokat készítenek. Palermo szardellás ételeiről ismert, Trapani pedig az egyszerű, de rendkívül ízletes juhsajtos főtt tésztákról. Agrigentóban a házi makarónit és a padlizsánt kedvelik piros színű mártásokkal. Catania kedvence a híres Pasta alla Norma, Ragusában a bab a sláger, Siracusa pedig a Pasta Fritta alla Siracusana híve - egyébként ez az egyik legrégebbi szicíliai tésztarecept..." (Olasz Kulinária)

Én az Agrigento-i változatot készítettem, annyi különbséggel, hogy bucatini tésztával és egy kis reszelt juhsajttal.

Hozzávalók:
1 padlizsán, só, liszt, olívaolaj, 400 g macaroni/bucatini/, 5 dl paradicsompüré, 1 fej hagyma, 4-5 ág kakukkfű, 1 ág oregano, kevés petrezselyemzöld, bors

Elkészítés:
A padlizsánt felkockázom, besózom, majd egy órát félreteszem. Leöntöm a levét és megmosom, papírtörlővel megtörölgetem. A tészta vizét felteszem forrni. A paradicsomszószhoz az apró kockára vágott hagymát megpárolom kevés olívaolajon. Felöntöm a paradicsompürével, ha szükséges, kevés vízzel higítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfű, valamint az oregano leveleit. Hagyom rotyogni úgy 30 percig. Ezalatt a padlizsánt kevés liszttel megszórom, majd bő olajban ropogósra sütöm a kockákat. Az olajból papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felszívja. A tésztát tányérokba szedem, rákanalazok egy-egy adag paradicsomszószt, mehet rá a padlizsán és reszelek rá kevés érlelt juhsajtot.

Isteni finom, sajt nélkül igazi vega kaja!

Megjegyzések