Brokkoli pesztós tészta



A brokkolit szintén a piacon szereztem be, egyszerűen muszáj volt, olyan szépen kacsintgattak rám a pultról. Friss, üde, zöld... nem lehetett ott hagyni. Az sem utolsó tehát, hogy ez a mártás nem fagyasztott zöldségből készült (bár pont a brokkoli az, aminek fagyasztott formája is finom lehet), hanem kizárólag frissből.

A brokkoli a káposztafélék népes családjába tartozik, a vadkáposzta egyik termesztett változata. Magyarországon még mindig nem nevezhető túlságosan populáris zöldségnek, pedig igen magas az A és a C vitamin-, valamint a kalcium- és vastartalma. Itália területén már a római korban is termesztették és előszeretettel fogyasztották a brokkolit. Amerikába nagy valószínűséggel szintén az olasz bevándorlók vitték magukkal, azonban csak a húszas évek környékén kezdett népszerűvé válni...


Hozzávalók:
400 g farfalle, 200 g brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 0,25 l olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 25 g grana padano, 25 g parmezán, 1 marék fenyőmag, só, bors


Elkészítés:
A brokkolit blansírozom, majd lehűtöm. A tésztához felrakom forrni a vizet. A petrezselymet, a lereszelt sajtokat, az összetört fokhagymagerezdeket, az olívaolajat, a fenyőmagot és a brokkolit egy öblös tálba rakom, majd az egészet botmixerrel pürésítem. Sózom, borsozom ízlés szerint.
A tésztát leszűröm, majd összekeverem a brokkolis mártással.

Megjegyzések

  1. Hm... Szuper ötlet! Én is vettem ma egy szép brokkolit, még nem tom mi lesz belőle. Tegnap tésztát ettünk, úgyhogy most valami más majd.
    De nagyon tetszik a recepted!

    VálaszTörlés
  2. Már az epresnél is akartam írni, hogy gyönyörű a kép! Egészen lenyűgöző.

    Apropó, ez a szép zöld textil honnan származik?

    VálaszTörlés
  3. Duende, Ágo! Köszönöm szépen a dicséreteket :)

    Sokáig törtem én is a fejem, hogy mi legyen a brokkoliból, először sajtmártásos, sült brokkolira gondoltam, aztán jött ez az ötlet :)


    Azt a szép textilt az Interspar-ban vettem. Azt hiszem volt még kék, citromsárga és piros ezen a zöldön kívül.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése