2009. május 17., vasárnap

Bodzaszörp


Szombaton apósomék céges rendezvényén voltunk, ami kellemes, zöld környezetben zajlott, egy város széli telephelyükön, ahol azt hiszem a víztisztítás folyik. Messze az utaktól, benn a zöldben 4 bodzabokor. Gyönyörűszép virágokkal, hívogató, csalogató illattal. Nem is kellett nekem több, csak 1-2 szatyor és Danival neki is indultunk lelegelni a szépen kinyílott virágokat. Imádjuk a bodzaszörpöt, gondoltam megpróbálom saját magam elkészíteni. Ott pihen a konyha sötét sarkában és várja, hogy holnap le legyen szűrve és meg legyen kóstolva.

Hozzávalók:

4 l víz, 40 dkg cukor (nádcukrot használtam ezért is sötétebb a színe), jó sok bodzavirág (1 dugig tesco-s szatyornyi), 4-5 citrom

Elkészítés:
A bodzát alaposan lerázom, hogy az esetleges megbúvó bogárkák ne kerüljenek az italba. Nem mosom meg, a virágport ugyanis nem akarom kimosni belőle. 5 literes üvegbe beleszórom a cukrot, felöntöm a vízzel. A citromok felének a levét belefacsarom az üvegbe, a másik felét felkarikázom és úgy rakom a keverékbe. Jól megtömöm a virágokkal. 2 napig lefedve állni hagyom, majd leszűröm és hűtve fogyasztjuk.

Ez előbbi receptem inkább bodzás üdítőital lett, higítást nem igényel.

Készítettem azonban még egy adagot a következő arányokkal:
2,5 l víz, 2 kg cukor, kb. 40 bodzavirág ernyő, 1 kk. szalicil, 3 citrom (2 facsarva, 1 karikázva)

pár nap múlva meglátjuk, hogy ez tényleg szörp lesz-e :)

2 megjegyzés:

Ágnes írta...

Szia Reni!
Bele néztem a blogodba, nagyon tetszik. Gratulálok!
A bodza italodhoz gondoltam írok egy szösszenetet.
Én nem szeretem a tartósítószert, de jól bevált, hogy leszárítom a bodzát és később bármikor elkészíthetem úgy mint a frissen szedettet, ugyan olyan finom.
Üdv: Ujcz Ági

Reni írta...

Ági, köszönöm a tippet! Idén biztos, hogy megint szedünk bodzát, akkor kipróbálom ezt a szárításos módszert! :)