Ballagási főfogás


Kétféle húst készítettem. Az egyik egy kicsit pikánsabb, csípősebb pácban készült, a másik egy lágy, harmonikus ízű krémmel lett töltve. Az utóbbiról van képem, az előbbiről nem készült, mert nem kezdtem el fotózgatni, amikor várták a vendégek a kaját.

A töltött hús ötlete a Macikonyha blogról származik, apróbb módosításokkal valósítottam meg.
Zsályás-paradicsomos krémmel töltött csirkemell

Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 14-16 szelet sonka (feketeerdeit használtam), 2 tubus krémsajt, 5-6 szem aszaltparadicsom, néhány levél zsálya, olívaolaj, bors

Elkészítés:
A csirkemelleket tetszés szerint feldarabolom - nekem elég nagy csirkemelleim voltak, tehát egy egészet 4 kisebb darabba vágtam. Elkészítem a tölteléket; a krémsajtot összekeverem a finomra vágott aszalt paradicsommal, frissen őrölt borssal és zsályával. A csirkemelleket felszúrom, de nagyon ügyelek rá, hogy nehogy átlyukasszam. Megtöltöm a paradicsomos krémmel (én az ujjammal beletuszkoltam), majd alaposan áttekerem őket a sonkával. Olívaolajjal kikent tepsibe helyezem őket, majd kb. 45 percig 180°-on megsütöm őket. (az első 20 percben fóliával letakarva)

Köretnek hercegnőburgonyát készítettem a következő recept alapján ->

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 kk só, frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Meghámozom és apróra vágom a burgonyát és bő vízben puhára főzöm. Leszűröm, hozzákeverem a vajat és botmixerrel pépesítem. Amikor kicsit kihűlt, hozzáadom a tojássárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítem. Nyomózsákba töltöm a masszát, majd sütőpapírral bélelt tespire kupacokat nyomok belőle. 220°-ra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranyszínűre sütöm őket.

A másik húsnak is beírom a receptjét. (Erről nincs fotóm)

Mézes csirkemell

Hozzávalók:
75 dkg csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek méz, 3 ek szójaszósz, 2 ek. édes fehérbor, 2 ek paradicsompüré, 2 tk. csípős paprikakrém.

Elkészítés:
A csirkemelleket megmosom, felvágom. (én kisebb szeleteket vágtam belőle, de semmiképp ne legyenek túl vékonyak!) Elkészítem a pácot; a mézet összekeverem a szójaszósszal, a zúzott fokhagymával, fehérborral, paradicsompürével és paprikakrémmel. Bekenem vele a húsdarabokat, majd zárható edénybe helyezve őket egy éjszakára a hűtőbe rakom, hogy jól átjárják az ízek a húst. Másnap előmelegítem a sütőt 220°-ra. A melleket tűzálló tálba fektetem és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütöm őket. Köretként szintén hercegnőburgonya, illetve burgonyapüré járt hozzá.

Megjegyzések