2009. április 19., vasárnap

Origanum vulgare - Szurokfű, azaz oregano


  • Család: Ajakosak (Lamiaceae syn. Labiatae)
  • Egyéb nevei: Vajmajoránna, oregano, fekete gyopár, murvapikk, balzsamfű, kaslók, szurokszagú fű
  • Felhasználható részei: leveleit használjuk
  • Származása: A Földközi-tenger mentén őshonos, de hazánkban is előfordul száraz tölgyesekben, bokorerdőkben, irtásokban és az egész mérsékelt övben termesztik. Aromája annál intenzívebb, minél több napsugárzás éri.
  • Leírása: Bokros növekedésű, 60 cm magasra megnövő évelő növény, amely sok apró, tojásdad, hegyes végű, 1-4 cm hosszú leveleket fejleszt. Halvány rózsaszínű vagy fehéres harang alakú, ajakos virágai fejecskeszerű álfüzért alkotnak. Jellegzetes, majoránnára hasonlító ízét és illatát az illóolajoknak (carvarcol, thymol) köszönheti.
  • Rokon fajok: Majoránna, bazsalikom, zsálya, csombor és rozmaring. A mexikói oregánó néven is ismert illatos gyógyajak (Lippia graveolens) bár ízében nagyon hasonlít a szurokfűre, viszont a vasfűfélékkel rokon.
  • Érdekesesség: A szurokfüvet állítólag Aphrodité görög istennő az öröm jelképének teremtette. (Az oros ganos görög szó jelentése: hegyek öröme.) A jegyespárokat szurokfűből készített koszorúval díszítették, később pedig a vőlegény szerelmének bizonyítékául szolgált.
  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban puffadás, hasmenés és gyomorfájás ellen ajánlják. Emellett serkenti az étvágyat, csökkenti a menstruációs panaszokat, s száj- és torokgyulladás esetén is alkalmazzák. Antibakteriális és fertőtlenítő hatása miatt köhögés és légúti megbetegedések gyógyítására is használják.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
  • Aroma: A szurokfű fűszeres, enyhén édeskés, kellemesen friss aromájú, intenzív illatú növény.
  • Felhasználás: Pizzák, olasz tészták, valamint fűszeres szószok klasszikus fűszere. Különféle zöldségféléket is ízesíthetünk vele, például padlizsánt, cukkínit, paprikát, burgonyás ételeket, valamint sertés- és marhasülteket.
  • Konyhai ötletek: Rozmaringgal és kakukkfűvel is használhatjuk, csak közeli rokonával, a majorannával nem. Szárítva is megőrzi jellegzetes aromáját. Rövid ideig főzzük együtt az étellel, mert aromája csak így tud érvényesülni igazán. Mexikóban a chiliporhoz keverik, és a chili con carne-t ízesítik vele.

Nincsenek megjegyzések: