2009. április 26., vasárnap

Édes-savanyú zöldségek rizzsel


"A szójaszószokat már régóta használják ételízesítőként éaz ázsiai konyhában. Feltehetően Kínából származnak. VI. századi írásokban már említést tesznek a szójából készített, sötétbarna színű szószról. A kínai és a japán szójaszósz mellett természetesen minden ázsiai országnak megvan a saját nemzeti változata.

Az ázsiai konyha legfontosabb ételízesítője, amely kiválóan illik különféle halakhoz, húsokhoz, szárnyasokhoz és vegetáriánus ételekhez. Ezenkívül tofu marinírozásához, szószok és levesek fűszerezéséhez, valamint asztali fűszerként, az ételek utólagos ízesítésére is használhatjuk..."

Lehet, hogy már írtam ilyet, de akkor megismétlem önmagam. Ez volt az eddigi legjobb keményítőnapos kajánk! Gazdag, finom ízvilág, semmi hiányérzet.

Hozzávalók:
1,5 csésze rizs (2,5 dl), 1 piros kaliforniai paprika, 1 szál répa, 1 kisebb cukkini, 3 ek. babcsíra, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl paradicsompüré (mutti), 1 kk. őrölt gyömbér, őrölt fehérbors, 2 ek. méz, 3 ek. szójaszósz, só, koriandermag

Elkészítés:
A rizst kevés olívaolajon megpirítom, majd felöntöm másfélszeres mennyiségű vízzel. Sózom, majd 10 percig alacsony lángon főzöm. Miután elzártam alatta a gázt, lefedve hagyom, hogy szépen beszívja a nedvességet és tökéletesen megpuhuljon. Közben vékony csíkokra (julianne) felvágom a megtisztított/megmosott zöldségeket (répa, cukkini, paprika, hagyma). Olívaolajon megpárolom a zöldségeket. Elkészítem az édes-savanyú szószt -> összekeverem a paradicsompürét a szójaszósszal, mézzel, fehérborssal, sóval, gyömbérrel és a mozsárban porrá zúzott koriandermaggal. A párolt zöldségekhez hozzáadom a babcsírát, majd ráöntöm a szószt. Összeforralom egyszer az egészet, majd a rizsre halmozva tálalom.

2 megjegyzés:

Johi írta...

Szia Reni! Legyen egy nagyon szép napod!!! Happy Birthday! ;) Johi

Reni írta...

Jajj :) nagyon szépen köszönöm, aranyos vagy Johi :*