2009. március 15., vasárnap

Sajtos brokkolikrémleves


Tegnapi vonatos utazásomhoz vettem magamnak egy konyhamagazint, amiben voltak kis receptkártyák. Az egyik recept erről a levesről szólt, egyből szöget ütött a fejembe, hogy el kéne készíteni. Brokkoli volt itthon (igaz fagyasztott), azonban nem tudom, hogy férjecském amikor hazajön a céges szakosztály által szervezett túráról, akkor mit fog hozzá szólni, node sebaj. Nem nagyon szokott az általam készített ételekkel szemben finnyáskodni.

(És egy negatív élmény:
Tegnapi éjjel során egy dolog rohadtul felháborított. Jöttünk haza este Bp-ről, barátainknál voltunk és elnéztünk az IKEA-ba is. Urambocsá' még vásároltunk is, ezért volt nálunk két papírtáska. Székesfehérváron, a Prohászka úton jártunk (Esze Tamás utca előtt), amikor jött velünk szembe egy "begyűjtő" autó... Megfordult a fejünkben, hogy ezek tuti visszafordulnak... 1 perc sem telt bele, megszólítottak minket: "Azonnal álljanak meg! Mit cipekednek ennyire?"... jópár válasz végigfutott az agyamban, de mivel nem akartam rosszat saját magunknak (láthatóan kötekedő kedvében voltak a fiatal rendőrök), így csak azt válaszoltam majdnem csak nevetve, hogy: "Hát tányérokat.. meg ágyrácsot, illetve konyhai szűrőt..." Természetesen nem hitték el nekünk, ezért visszamentek a kocsiba az elemlámpájukért, és átnézték az összes szatyrunkat. Jól megvilágították a tányérokat, hogy azok tényleg tányérok e, illetve az ágyrácsot is jól körbejárták, megvilágították a matricáját. Csalódniuk kellett, hiszen nem mi voltunk a szépen elképzelt aktuális fogás... Odaböktek egy viszlátot, és továbbgurultak.

Csodás élmény volt ez hajnali fél 1-kor, amikor már nem volt busz, és uramisten... cipekedni mertük a szatyrainkat, egyenesen hazafele...)


Node akkor recept :)

Hozzávalók:

25 dkg brokkoli, 15 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, fél húsleveskocka, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, szerecsendió, reszelt grana padano, 5 dl víz

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk (Mivel én fagyasztottat használtam, ezt a pontot ki is hagytam). Ha kell a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk brokkolit és a burgonyát, rövid ideig párolom a hagymával tovább. Fél liter vízzel felöntjük, beledobojuk a leveskockát és a tejszínt is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk és egy kis szerecsendiót reszelünk bele, valamint egy maréknyi reszelt grana-t dobok még rá. Lefedve kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ekkor botmixerrel összeturmixoljuk, majd sajttal megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Réka írta...

Megcsináltam és midnenki nagyon elégedett volt vele! Köszönöm!:)

Reni írta...

Réka, ennek nagyon örülök :) Engem is meglepett, hogy a férjem hogy kanalazta magába. Amúgy meg igazán nincs mit ;)