2009. március 24., kedd

Quesadilla con guacamole

"A spanyol hódítóknak Mexikóban nagy meglepetést szerzett a rendkívül választékos azték konyha, mely az európaiaknak ismeretlen fûszereket, növényeket, gyümölcsöket használt. Ilyenek a vanília, amely egy mexikói kúszóorchidea termése, a földimogyoró, amit ma is, finomra őrölve habarásra is használnak, a paradicsom, mely az egyik legkedveltebb ízesítőjük. Szeretik az érett zöldparadicsomot, ebből készülnek a zöldmártások, zöld csirke, saláta. Talán a legismertebb ételük a kukoricalisztből készült kenyér, a tortilla. Tányér nagyságú, ha kisebbre sütik, akkor taco a neve és remek fûszeres mártásokkal kerül asztalra. Ha forró zsírban ropogósra sütik és különböző darált húsokat, mártásokat vagy salátákat tesznek rá rétegesen, tostada a neve...."


Ma mexikóit ettünk.. és milyen érdekes... se kukorica, se vörösbab nem volt benne :) Quesadillát készítettem finom quacamole-val.

A tortilla receptet (ami jelen esetben nem kukoricalisztből, hanem teljes kiőrlésűből készült) Fűszeres Esztertől lestem el és biztos, hogy fogom még készíteni legközelebb is.

Hozzávalók a tortillához:
35 dkg teljes kiőrlésű liszt, 35 dkg sima liszt, 3 dl meleg víz, 0,5 dl olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrok, majd félrerakom egy 20 percre pihenni. Ezután 8 részre osztom, kinyújtom őket, és kb. 1-1 perc alatt megsütöm egy forró serpenyőben mindkét felét a tortillának. (én négyet használtam az ételhez fel, a maradék négyet elraktam a fagyasztóba)

Hozzávalók a guacamole-hoz:
2 érett avokádó, 1 kis fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, 1 lime, só, frissen őrölt bors, 1 ek. tejföl

Elkészítés:
Az avokádó húsát kivájom, majd gyorsan meglocsolom a lime kifacsart levével, hogy még véletlenül se barnuljon meg. A hagymát és a fokhagymát felaprítom, a chilit (aki nem akar tüzet okádni, akkor a magokat szedje ki, én benne hagytam... :) is összevágom és ezeket hozzáadom az avokádóhoz. Belerakok egy kanál tejfölt, majd fogom a botmixert és pépesre turmixolom (én egy kicsit darabosra hagytam). Sózom, borsozom és már kész is.

Hozzávalók a quesadillához:
4 db tortilla, reszelt sajt (ízlés szerint, én jó bőven raktam) és tulajdonképpen bármi... én póréhagyma- és paradicsomkarikákat raktam bele most

Elkészítés:
Serpenyőbe helyezek egy darab tortillát megszórom bőségesen reszelt sajttal (valami finommal), rápakolom a póré és a paradicsom szeleteket, majd ismét egy kis sajtot. Amikor a sajt olvadni kezd, rárakom a tetejére a másik tortillát. Megfordítom az egészet, mint a palacsintát, és összesütöm őket.

1 megjegyzés:

duende írta...

A kedvenceim... :))
A mexikói konyha isteni!
Avokadón pedig meg tudnék élni! :)